DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-963-1-0206

LIVESTOCK BREEDING AND MILK PROCESSING AS KEY FACTORS FOR THE PROMOTION OF AGRITOURISM ACTIVITIES IN BASILICATA

Carmela Lovallo1, Salvatore Claps2, Attilio Matera1, Francesco Genovese1
1 University of Basilicata – School of Agriculture, Forestry, Food and Environmental Sciences (SAFE), Italy
2 Consiglio per la Ricerca in Agricoltura e l’Analisi Dell’Economia Agraria (CREA), Rome, Italy

Chov hospodářských zvířat a zpracování mléka na marginální půdě zhodnocují půdu, kde by bylo obtížné provozovat zemědělství, a představují základní prvky pro místní komunity, životní prostředí a cestovní ruch. Byly porovnávány různé způsoby zpracování kravského mléka pro přípravu tvarohu, který byl různě dlouho zmrazován a znovu zpracováván na čerstvý sýr. Výsledky jsou významné a mohou pomoci zachovat okrajové oblasti a podpořit ekonomickou aktivitu agroturistiky tím, že nabídnou turistům atraktivní zážitky, například ukázky výroby sýra v reálném čase po celý rok.

Klíčová slova: Rustic breeds, cow's milk, typical cheeses, sustainable systems, rural tourism

stránky: 206-210, Publikováno: 2024, online: 2024



Reference

  1. ANABIC. Consistency of Podolica breed updated on 31 December 2023. Available online: http://www.anabic.it/index1.htm (accessed on 9 April 2024). Ciolac R., et al. 2020. <<Agritourism Activity-A "Smart Chance" for Mountain Rural Environment's Sustainability>>. Sustainability 12 (15): 6237. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Cosentino C., et al. (2018). Podolian cattle: Reproductive activity, milk and future prospects. Ital. J. Agron.,13, 200-207 Přejít k původnímu zdroji...
  3. Di Trana A. et al. (2023). Caciocavallo Podolico Cheese, a Traditional Agri-Food Product of the Region of Basilicata, Italy: Comparison of the Cheese's Nutritional, Health and Organoleptic Properties at 6 and 12 Months of Ripening, and Its Digital Communication. Foods, 12, 4339. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Fratini R., et al. (2014). Cattle Breeding and Territory: a Survey on the Maremmana Breed Raised in Tuscany. Online J. Anim. Feed Res., 4(4): 97-101
  5. Hoffmann I. (2011). <<Livestock biodiversity and sustainability>>. Livestock Science, Special Issue: Assessment for Sustainable Development of Animal Production Systems, 139 (1): 69-79. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Lau K. Y. et al. (1990). <<Influence of Pasteurization on Fat and Nitrogen Recoveries and Cheddar Cheese Yield1>>. Journal of Dairy Science 73 (3): 561-70. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Natrella G. et al. (2023). <<A Study on Milk and Caciocavallo Cheese from Podolica Breed in Basilicata, Italy>>. Dairy 4 (3): 482-96. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Sallustio L. et al. (2018). <<Assessing the economic marginality of agricultural lands in Italy to support land use planning>>. Land Use Policy 76: 526-34. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Salwa A. A. et al. (2002). <<Effect of Milk Pretreatment on the Keeping Quality of Domiati Cheese>>. Pakistan Journal of Nutrition 1 (3): 132-36. Přejít k původnímu zdroji...
  10. San Martín-González M. F. et al. (2007). <<Yield, composition and rheological characteristics of cheddar cheese made with high pressure processed milk>>. LWT - Food Science and Technology 40 (4): 697-705. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Sturaro E. et al. (2013). <<Dairy systems in mountainous areas: Farm animal biodiversity, milk production and destination, and land use>>. Livestock Science 158 (1): 157-68. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Tadjine D. et al. (2019). <<Pasteurization Effects on Yield and Physicochemical Parameters of Cheese in Cow and Goat Milk>>. Food Science and Technology 40: 580-87. Přejít k původnímu zdroji...