DOI - Mendel University Press

DOI identifiers

DOI: 10.11118/978-80-7509-979-2-0066

HLEDÁNÍ ČESKÉ (A EVROPSKÉ) CUKROVARNICKÉ KRAJINY POKRYTÍM ÚZEMÍ ČESKÝCH ZEMÍ ODHADOVANÝMI GRAVITAČNÍMI POLI CUKROVARŮ / SEARCHING FOR THE CZECH (AND EUROPEAN) SUGAR LANDSCAPE BY COVERING THE TERRITORY OF THE CZECH LANDS WITH THE ESTIMATED GRAVITY FIELDS OF SUGAR MILLS

Jaromír Kolejka ORCID...1, Libor Lněnička ORCID...2, Eva Nováková ORCID...1
1 Ústav geoniky AV ČR, v. v. i., Oddělení environmentální geografie, Česká republika
2 Univerzita Hradec Králové, Fakulta informatiky a managementu, Katedra rekreologie a cestovního ruchu, Česká republika

Europe and the Czech lands were at the forefront of beet sugar production for almost 200 years. The introduction of sugar beet cultivation meant fundamental land use changes in the river floodplains and in their immediate flat surroundings here. At the time of the sugar boom, around 300 sugar mills operated in the Czech lands and sugar beet was grown on more than 240,000 ha (currently 7 sugar mills and less than 50,000 ha of beet plantings). Sugarcane landscapes already enjoy various protection statuses (including UNESCO WHS) in several places in the world, landscapes shaped by beet sugar production still lack such attention from human society. In this contribution, the first step of the process of identifying such landscapes in the Czech Republic is presented by the combined application of the estimated catchment areas of sugar mills operating in the respective historical periods with regard to the then dominant forms of transport.

Keywords: sugar beet, cultural sugar landscape, historical development, landscape heritage, identification

pages: 66-72, online: 2024



References

  1. ANONYMUS. 2014. The making and remaking of a cane countryside Sugar in Nambour, QLD, Australia, Aberystwyth University, Dostupné z https://www.global-rural.org/ story_map/sugar-in-nambour-aus/
  2. CZIERPKA, J., OERTERS, K., THORADE, N. 2016. Regions, Industries, and Heritage: Perspectives on Economy, Society, and Culture in Modern Western Europe, London/ Heidelberg, Springer, 288 s. Go to original source...
  3. GEBLER, J. 2011. Významné aktivity v cukrovarnictví na území dnešní ČR. Cukrovarnictví, cukrovary a cukrovarníci. Praha. Národní technické muzeum, sv. 47, s. 32-46.
  4. HAVLÍČEK, M., SVOBODA, J. 2013. Development of sugar industry in Hodonín district and its effect on land-use changes and transport infrastructure. Listy cukrovarnické a řepařské, roč. 129, č. 9-10, s. 312-316.
  5. JOLLIFFE, L. 2012. Sugar Heritage and Tourism in Transition. Bristol, Channel View Publications, 235 s. Go to original source...
  6. KOLEJKA, J., ŠTRBÍK, J., RUDA, A. 2020. Průmyslové cukrovarnictví jako zásadní inovace druhé poloviny 19. století v přeměně říčních niv Moravy. Listy cukrovarnické a řepařské, roč. 136, č. 2, s. 81-88.
  7. MAC LENNAN, C. 2004. The Mark of Sugar. Hawaii's Eco-Industrial heritage. Historical Social Research/Historische Sozialforschung, roč. 29, č. 3, s. 37-62.
  8. PROCHÁZKOVÁ, B. et al. 2011. Význam a možnosti optimalizace struktury a střídání plodin v systémech hospodaření na půdě. Certifikované metodiky. Brno, Mendelova univerzita v Brně, 46 s.
  9. PULKRÁBEK, J. et al. 2007. Řepa cukrová - pěstitelský rádce. České Budějovice, Kurent, 68 s.
  10. VÁVRA, A. et al. 2014. Cukrová řepa na fenologických mapách. Listy cukrovarnické a řepařské, roč. 130, č. 4, s. 144-148.