DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0033

HODNOTENIE VPLYVU RUČNÉHO A MECHANIZOVANÉHO ZBERU HROZNA NA SENZORICKÉ PARAMETRE VÍNA / ASSESSMENT OF THE INFLUENCE OF MANUAL AND MECHANISED GRAPE HARVESTING ON SENSORY PARAMETERS OF WINE

Lucia Benešová1, Štefan Ailer2, Silvia Jakabová3, Martin Janás2, Jakub Achberger2, Jozef Golian3
1 Výskumné centrum AgroBioTech, SPU, Tr. A. Hlinku 2, 94976 Nitra, Slovensko
2 Ústav záhradníctva, Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva, SPU, Tr. A. Hlinku 2, 94976 Nitra, Slovensko
3 Ústav potravinárstva, Fakulta biotechnológie a potravinárstva, SPU, Tr. A. Hlinku 2, 94976 Nitra, Slovensko

Experiment porovnával ručný a mechanizovaný zber hrozna, ako aj rôzne spôsoby odkalenia, na kvalitu vín z odrody Rizling vlašský z Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Výsledky senzorickej analýzy ukázali, že mechanizovaný zber s dynamickým odkalením nepriamo ovplyvňuje senzorické vlastnosti vína. Varianty s ručným zberom a statickým odkalením preukázali vyššie hodnoteniav senzorickej analýze. Avšak, rozdiel v hodnotení medzi týmito variantmi a mechanizovaným zberom nebol štatisticky významný. Vína boli senzoricky bezchybné s rôznymi aromatickými prejavmi a chutnými profilmi. Experiment naznačuje, že mechanizovaný zber, najmä s vhodným odkalením, môže byť adekvátnou alternatívou k ručnému zberu hrozna bez výrazného zhoršenia senzorických parametrov vína. Tento prístup je nielen efektívnejší, ale môže byť aj ekonomicky výhodný pre vinárov.

Klíčová slova: víno, senzorická analýza, zber hrozna

stránky: 33-40, online: 2024



Reference

  1. Winkler, A. J., Lamouria, L. H., Abernathy, G. H. (1957): Mechanical grape harvest problems and progress. Am. J. Enol. Vitic., 8: 182-187. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Shaulis, N. J., Shepardson, E. S., Moyer, J. C. (1960): Grape harvesting research at Cornell NY State. Hort. Soc., 105: 250-254.
  3. Johnson, S. S. (1977): Mechanical harvesting of wine grapes. USDA, Economic Research Service. Agric. Econ. Rep., 385: 1-22.
  4. Intrieri, C., Filippetti, I. (2000): Innovations and outlook in grapevine training systems and mechanization in north-Central Italy. Proceedings of the ASEV 50th Anniversary Annual Meeting, Seattle, WA, USA.
  5. Burg, P., Zemánek, P. (2014): Stroje a zařizení pro vinařství. 1. vyd. Olomouc :Agriprint. 254 s. ISBN 978-80-87091-49-4.
  6. Ailer, Š. (2019): Vinárstvo. 1. vyd. Nitra : SPU. 185 s. ISBN 978-80-552-2061-1.
  7. Benkovičová, I. et al. (2015): Študijný materiál pre záujemcov o certifikáciu spôsobilosti na senzorické posudzovanie vína a vinárskych výrobkov. Bratislava : ÚKSÚP, 14 s.
  8. Sun, Q., Ebersole, C., Wong, D. P., Curtis, K. (2018): The Impact of Vineyard Mechanization on Grape
  9. and Wine Phenolics, Aroma Compounds, and Sensory Properties. Fermentation, 8(7): 318.
  10. Guld, Z., Sárdy, D. N., Gere, A., Rácz, A. (2019): Comparison of sensory evaluation techniques for Hungarian wines. Journal of Chemometrics, 34(4): e3219. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Kaltbach, S. B. A., Kaltbach, P., Santos, C. G., Cunha, W., Giacomini, M., Domingues, F., Malgarim, M., Herter, F. G., Costa, V. B., Couto, J. A. (2022): Influence of manual and mechanical grape harvest on Merlot wine composition. J. Food Compos. Anal., 110: 1045-1048. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Noble, A. C., Ough, C. S., Kasimatis, A. N. (1975): Effect of leaf content and mechanical harvest on wine "quality". Am. J. Enol. Vitic., 26: 158-163. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Allen, T., Herbst-Johnstone, M., Girault, M., Butler, P., Logan, G., Jouanneau, S. (2011): Influence of grape-harvesting steps on varietalthiol aromas in Sauvignon blanc wines. J. Agric. Food Chem., 59: 10641-10650. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Herbst-Johnstone, M., Araujo, L. D., Allen, T. A., Logan, G., Nicolau, L., Kilmartin, P. A. (2013): Effects of Mechanical Harvesting on'Sauvignon Blanc' Aroma. Acta Hortic., 978: 179-186. Přejít k původnímu zdroji...