DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0046

ZMĚNY RAMANOVA SPEKTRA PROTEINU SÓJI LUŠTINATÉ VLIVEM RŮZNÝCH NANOČÁSTIC / CHANGES IN THE RAMAN SPECTRUM OF SOY PROTEIN ISOLATE DUE TO VARIOUS NANOPARTICLES

Jana Čaloudová1, Matej Pospiech1, Kateřina Křištofová1, Bohuslava Tremlová1
1 Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Veterinární univerzita Brno, Palackého třída 1948/1, 612 42 Brno

S narůstajícím trendem nahrazování živočišných bílkovin rostlinnými narůstá důležitost vývoje metod vhodných ke snižování potenciální alergenicity sójových bílkovin. Jednou z možností je snížení alergenicity sójových bílkovin pomocí interakce s nanočásticemi. Ramanova spektroskopie prokázala změny v intenzitě záření, což naznačuje účinnost snižování alergenicity sójových proteinů. Přídavek nanočástic, zejména ferromagnetických (FE), vedl ke změně Ramanova spektra, což svědčí o vzniku nových vazeb a to již při nízkých koncentracích (0,15 mg⋅g-1). Dále bylo potvrzeno, že doba inkubace vzorku má vliv na Ramanova spektra. Tyto výsledky mohou být v budoucnu využity při vývoji potravin obsahujících sójové bílkoviny se sníženou alergenicitou. Pro další výzkum v této oblasti by bylo vhodné rozšířit spektrum využitých nanočástic sledovaných rostlinných bílkovin.

Klíčová slova: fosforečnan vápenatý, oxid železnato-železitý, oxid křemičitý, nanočástice, sójový protein, Ramanova spektroskopie, potravinové alergie

stránky: 46-53, online: 2024



Reference

  1. Aquino, A., Conte-Junior, C. A. (2020): A Systematic Review of Food Allergy: Nanobiosensor and Food Allergen Detection. Biosensors, 10(12): 194. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Havlová, L., Pospiech, M., Javůrková, Z., Bartlová, M., Těšíková, K., Dordevic, D., Dordevic, S., Zemancová, J., Tremlová, B. (2023): Effect of selected bioactive substances and nanoparticles on the immunoreactivity of edible packages containing chitosan, by the ELISA method. Food and Agricultural Immunology, 34(1): 2222933. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Chourpa, I., Douziech-Eyrolles, L., Ngaboni-Okassa, L., Fouquenet, J.-F., Cohen-Jonathan, S., Soucé, M., Marchais, H., Dubois, P. (2005): Molecular composition of iron oxide nanoparticles, precursors for magnetic drug targeting, as characterized by confocal Raman microspectroscopy. Analyst, 130(10): 1395-1403. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Li, L., Mu, Q., Zhang, B., Yan, B. (2010): Analytical strategies for detecting nanoparticle-protein interactions. Analyst, 135(7): 1519-1530. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Li, Y.-S., Church, J. S., Woodhead, A. L. (2012): Infrared and Raman spectroscopic studies on iron oxide magnetic nano-particles and their surface modifications. Journal of Magnetism and Magnetic Materials. 324(8): 1543-1550. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Lin, X., Ye, L., He, K., Zhang, T., Sun, F., Mei, T., Wu, X. (2022): A new method to reduce allergenicity by improving the functional properties of soybean 7S protein through covalent modification with polyphenols. Food Chemistry, 373 (Pt B): 131589. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Ma, Z., Li, L., Wu, C., Huang, Y., Teng, F., Li, Y. (2022): Effects of combined enzymatic and ultrasonic treatments on the structure and gel properties of soybean protein isolate. LWT, 158: 113123. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Pessato, T. B., de Morais, F. P. R., de Carvalho, N. C., Figueira, A. C. M., Fernandes, L. G. R., Zollner, R. D. L., Netto, F. M. (2018): Protein structure modification and allergenic properties of whey proteins upon interaction with tea and coffee phenolic compounds. Journal of Functional Foods, 51: 121-129. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Pi, X., Sun, Y., Fu, G., Wu, Z., Cheng, J. (2021): Effect of processing on soybean allergens and their allergenicity. Trends in Food Science & Technology, 118: 316-327. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Shafiq, M., Anjum, S., Hano, C., Anjum, I., Abbasi, B. H. (2020): An Overview of the Applications of Nanomaterials and Nanodevices in the Food Industry. Foods, 9(2): 148. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Sui, X., Zhang, T., Jiang, L. (2021): Soy Protein: Molecular Structure Revisited and Recent Advances in Processing Technologies. Annual Review of Food Science and Technology, 12:119-147. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Yin, H., Huang, J., Zhang, H. (2018): Study on Isolation and Raman Spectroscopy of Glycinin in Soybean Protein. Grain & Oil Science and Technology, 1(2): 72-76. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Zhao, H., Shen, C., Wu, Z., Zhang, Z., Xu, C. (2020): Comparison of wheat, soybean, rice, and pea protein properties for effective applications in food products. Journal of Food Biochemistry, 44(4): 13157. Přejít k původnímu zdroji...