DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0059

NUTRIČNÍ A SENZORICKÉ HODNOCENÍ SUŠENEK OBSAHUJÍCÍ PRÁŠEK Z KYSANÉHO ZELÍ / NUTRITIONAL AND SENSORY EVALUATION OF COOKIES WITH SAUERKRAUT POWDER

Libor Červenka1, Sali Muriqi1, Michaela Frühbauerová1
1 Katedra analytické chemie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice, Studentská 573, 532 10 Pardubice

Prášek připravený z lyofilizovaného kysaného zelí je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínu C a fenolických látek. V této práci byl použit jako přídavek do modelových sušenek v koncentracích 1, 5, 10 a 15 m%. Následně byly monitorovány nutriční vlastnosti sušenek, jejich barva a celková chuť. S rostoucím podílem prášku z kysaného zelí výrazně rostl obsah hrubé vlákniny v rozsahu od 4,9 do 8,6 g/100 g, kyseliny askorbové (0,77–12,80 mg/ 100 g) a celkových fenolických látek (volných i vázaných). Přídavek prášku změnil významně celkovou barevnost u vzorků s 10 a 15 % prášku (ΔEab = 4,6 a 5,9). Přídavek prášku z kysaného zelí však mělo za následek výrazný nárůst obsahu soli, z 1,23 na 2,07 g/100 g pro sušenky s 1 % až 15 hm% prášku. Nejlépe hodnocená chuť byla u vzorků s 5% přídavkem, kde 79,3 % hodnotitelů ji označilo jako vynikající až dobrou.

Klíčová slova: lyofilizace; zelí; barevnost; aktivita vody; kyselina askorbová

stránky: 59-65, online: 2024



Reference

  1. Bas-Bellver, C., Barrera, C., Betoret, N., Seguí, L. (2022): impact of disruption and drying conditions in physicochemical, functional and antioxidant properties of powdered ingredients obtained from Brassica vegetable by-products. Foods, 11: 3663. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Erken, O. (2020): Effect of drought on the formation of essential fatty acids in cabbage. In FEB-Fresenius Environmental Bulletin, PSP and PRT, Freising, Německo, 7275-1283. ISSN 1018-4619.
  3. Fleurat-Lessard, F. (2017): Integrated management of the risks of stored grain spoilage by seedborne fungi and contamination by storage mould mycotoxins-an update. Journal of Stored Products Research, 71: 22-40. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Jansone, L., Kruma, Z., majore, K., kampuse, S. (2023a): Dehydrated sauerkraut juice in bread and meat applications and bioaccessibility of total phenol compounds after in vitro gastrointestinal digestion. Applied Science, 13: 3358. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Jansone, L., Kruma, Z., Straumite, E. (2023b): Evaluation of chemical and sensory characteristics of sauerkraut juice powder and its application in food. Foods, 12: 19. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Lavefve, L., Cureau, N., Rodhouse, L., Marasini, D., Walker, L. M., Ashley, D., Lee, S.-O., GAdonna-Widehem, P., Anton, P. M., Carbonero, F. (2021): Microbiota profiles and dynamics in fermented plant-based products and preliminary assessment of their in vitro gut microbiota modulation. Food Frontiers, 2: 268-281. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Mantihal, S., Hamsah, A. A., Zaini, H. M., Mantanjun, P., Pindi, W. (2021): Quality characteristics of functional chicken patties incorporated with ground cabbage powder. Journal of Food Processing and Preservation, 45: e16099. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Mitrović, J., Nikolić, N., Kárabegović, I., Lazić, M., Nikolić, L., Savić, S., Pešić, M., Šimurina, O., Stojanović-Krasić, M. (2022): The effect of thermal processing on the content and antioxidant capacity of free and bound phenolics of cookies enriched by nettle (Urtica dioica L.) seed flour and extract. Food Science and Technology, v42: e62420. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Satora, P., Skotniczny, M., Strnad, S., Piechowicz, W. (2021): Chemical composition and sensory quality of sauerkraut produced from different cabbage varietes. LWT, 136: 110325. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Siddeeg, A., Afzaal, M., Saeed, F., Ali, R., Shah, Y. A. et al. (2022): Recent updates and perspective of fermented healthy super food saueurkraut: a review. International Journal of Food Properties, 25(1): 2320-2331. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Šťastná, K., Sumczynski, D., Yalcin, E. (2021): Nutritional composition, in vitro antioxidant aktivity and phenolic profile of shortcrust cookies supplemented by edible flowers. Foods, 10: 2531. Přejít k původnímu zdroji...
  12. WHO (1998): Joint FAO/WHO Expert Consultation on Human Vitamin and Mineral requirements, Bangkok, Thajsko. ISBN: 92-4-154612-3.