DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0096

KVALITA VAJEC HYBRIDŮ NOSNÉHO TYPU SNÁŠEJÍCÍCH VEJCE S MODŘE A ZELENĚ ZBARVENOU SKOŘÁPKOU / EGG QUALITY OF HYBRIDS LAYING EGGS WITH BLUE AND GREEN EGGSHELL

Filip Dytrt1, Martina Lichovníková1, Eliška Dračková1, Vojtěch Anderle2
1 Ústav chovu a šlechtění zvířat, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1, 613 00 Brno
2 DOMINANT GENETIKA s.r.o., Voleč 119, 533 41 Voleč

Cílem studie bylo posoudit, jak věk a hybrid ovlivňují kvalitu vajec a barvu skořápky u nosnic Dominant Greenshell GS902 a Blueshell BS229, primárně chovaných pro jejich odlišnou barvu skořápky. Do experimentu bylo zahrnuto celkem 64 nosnic obou genotypů, které za celé experimentální období snesly celkem 737 vajec, která byla podrobená kvalitativní analýze a objektivnímu hodnocení barvy skořápky pomocí spektrofotometru. Kvalita vajec byla hodnocena ve čtyřtýdenních intervalech od 24 do 72 týdnů věku. Věk měl průkazný vliv na všechny charakteristiky, tj. hmotnost vajec, bílku, žloutku a skořápky, tloušťku a pevnost skořápky, podíl žloutku, bílku a skořápky, barvu žloutku a index tvaru vejce (p <0,001). Byly také zjištěny průkazné interakce mezi věkem a genotypem pro hmotnost žloutku a tloušťku skořápky (p <0,01 a p < 0,001). Hybrid BS229 snášel průkazně těžší vejce (p <0,001), což bylo způsobeno vyšší hmotností bílku (p <0,001) a žloutku (p <0,01). Nicméně nebyl zaznamenán žádný rozdíl v pevnosti a hmotnosti skořápky vajec mezi hybridy. Oba hybridi GS902 a BS229 snášeli vejce s nižší průměrnou hmotností (55,9 a 56,9 g,), ale udržovali vysokou kvalitu vejce danou vysokým podílem žloutku (29,3 a 29,2 %).

Klíčová slova: nosnice, barva, věk, skořápka, Dominant Blueshell, Dominant Greenshell

stránky: 96-101, online: 2024



Reference

  1. ČSÚ (2023): Stavy drůbeže, produkce konzumních vajec a jatečné drůbeže. 19. 04. 2023. [on-line]. [cit. 2024-02-03]. Dostupné z: https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/index.jsf?page=vystup-objekt&pvo=ZEMDDRUBEZ01&z=T&f=TABULKA&skupId=2178&katalog=30840&pvo=ZEMDDRUBEZ01&c=v3~8__RP2023
  2. Kraus, A., Zita, L. (2019): The Effect of Age and Genotype on Quality of Eggs in Brown Egg-Laying Hybrids. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 67(2): 407-414. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Kraus, A., Zita, L., Krunt, O., Volek, Z., Tyller, M., Anderle, V. (2020): Comparison of basic internal and external egg quality traits of brown and white egg-laying hens in relationship to their age. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendeliane Brunensis, 68(1): 49-56. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Kupcová, L. (2023): Komoditní karta vejce listopad 2023. 29. 12. 2023. [on-line]. [cit. 2024-02-03]. Dostupné z: https://eagri.cz/public/portal/-a35322---9UVzun-8/komoditni-karta-vejce-listopad-2023
  5. Mertens, K., Vaesen, I., Loffel, J., Kemps, B., Kamers, B., Perianu, C., Zoons, J., Darius, P., Decuypere, E., Baerdemaeker, J., Ketelaere, B. (2010): The transmission color value: A novel egg quality measure for recording shell color used fot monitoring the stress and health status of a brown layer flock. Poultry Science, 89 (3): 609-617. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Zelenka, J. (2014): Výživa a krmení drůbeže. Olomouc. Agriprint. ISBN 978-80-87091-53-1.
  7. Zeng, L., Xu, G., Jiang, C., Li, J., Zheng, J. (2022): Research Note: L*a*b* color space for prediction of eggshell pigment content in differently colored eggs. Poultry Science, 101(8):101942. Přejít k původnímu zdroji...