DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0102

INOVÁCIE V POTRAVINÁRSKOM PRIEMYSLE / INNOVATIONS IN THE FOOD INDUSTRY

Jozef Golian1
1 Ústav potravinárstva, Fakulta biotechnológie a potravinárstva, SPU, Tr. A. Hlinku 2, 949 01 Nitra, Slovensko

Organickou súčasťou inovačných postupov je bezpečnosť výrobkov. Len bezpečný a kvalitný produkt, so známym imidžom stabilne potvrdzujúcim tieto atribúty, je schopný zvádzať boj o svoje miesto na preplnených trhoch obchodov, kde prevládajú dovážané produkty nad domácimi. Na Slovenskú sú inovácie potravinárskych výrobkov súčasťou ich výrobnej stratégie. V oblasti výroby syrov sú to najmä výrobky bez obsahu laktózy, výrobky pre deti a výrobky na sezónne použitie. V oblasti výroby mäsových výrobkov sú inovácie zamerané na výrobku výrobkov so zníženým obsahom soli, tuku prídavkom rastlinných zložiek a pod. V oblasti inovácie nápojov ide najmä o výrobu nápojov s izotonickými vlastnosťami, vitamínové vody, ovocné nápoje so želé guľôčkami rôznych druhov ovocia a pod.

Klíčová slova: inovácie potravin, mäsové výrobky, mliečne výrobky, nápoje

stránky: 102-107, online: 2024



Reference

  1. Koh, W. Y.; Lim, X. X.; Tan, T. C.; Kobun, R.; Rasti, B. (2022): Encapsulated Probiotics: Potential Techniques and Coating Materials for Non-Dairy Food Applications. Appl. Sci. 12, 10005. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Baghi, F.; Ghnimi, S.; Dumas, E. (2023): Gharsallaoui, A. Microencapsulation of Antimicrobial trans-Cinnamaldehyde: Effect of Emulsifier Type, pH, and Drying Technique. Appl. Sci. 2023, 13, 6184. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Habschied, K.; Niševi´c, J.; Krstanovi´c, V.; Lonˇcari´c, A.; Valek Lendi´c, K.; Mastanjevi´c, K. (2023): Formulation of a Wort-Based Beverage with the Addition of Chokeberry (Aronia melanocarpa) Juice and Mint Essential Oil. Appl. Sci., 13, 2334. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Pindi, W.; Qin, L.W.; Sulaiman, N. S.; Mohd Zaini, H.; Munsu, E.; Wahab, N. A. (2023): Mohd Noor, N.Q.I. Effects of Salt Reduction and the Inclusion of Seaweed (Kappaphycus alvarezii) on the Physicochemical Properties of Chicken Patties. Appl. Sci., 13, 5447. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Padam, B. S.; Siew, C. K.; Chye, F. Y. (2023): Optimization of an Innovative Hydrothermal Processing on Prebiotic Properties of Eucheuma denticulatum, a Tropical Red Seaweed. Appl. Sci., 13, 1517. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Mohd Amin, S. F.; Karim, R.; Yusof, Y. A. (2023): Muhammad, K. Effects of Metal Concentration, pH, and Temperature on the Chlorophyll Derivative Content, Green Colour, and Antioxidant Activity of Amaranth (Amaranthus viridis) Purees. Appl. Sci., 13, 1344. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Muñoz-Redondo, J. M.; Puertas, B.; Valcárcel-Muñoz, M. J.; Rodríguez-Solana, R.; Moreno-Rojas, J. M. (2023): Impact of Stabilization Method and Filtration Step on the Ester Profile of "Brandy de Jerez". Appl. Sci., 13, 3428. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Ridhwan, N. M.; Mamat, H.; Akanda, M. J. H. (2022): Fatty-Acid Profiles, Triacylglycerol Compositions, and Crystalline Structures of Bambangan-Seed Fat Extracted Using Different Solvents. Appl. Sci., 12, 8180. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Lee, J. S.; Yusoff, N.; Ho, A. L.; Siew, C. K.; Akanda, J. H.; Tan, W. X. (2023): Quality Improvement of Green Saba Banana Flour Steamed Cake. Appl. Sci., 13, 2421. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Ronie, M. E.; Abdul Aziz, A. H.; Mohd Noor, N. Q. I.; Yahya, F.; Mamat, H. (2022): Characterisation of Bario Rice Flour Varieties: Nutritional Compositions and Physicochemical Properties. Appl. Sci., 12, 9064. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Zakaria, M. K.; Matanjun, P.; George, R.; Pindi, W.; Mamat, H.; Surugau, N.; Seelan, J. S. S. (2022): Nutrient Composition, Antioxidant Activities and Glycaemic Response of Instant Noodles with Wood Ear Mushroom (Auricularia cornea) Powder. Appl. Sci., 12,12671. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Donatus, F.; Sintang, M. D. B.; Julmohammad, N. (2023): Pindi, W.; Ab Wahab, N. Physicochemical and Sensory Properties of Bahulu and Chocolate Mousse Developed from Canned Pulse and Vegetable Liquids. Appl. Sci., 13, 4469. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Ramle, S. Z.; Oslan, S. N. H.; Shapawi, R. Mokhtar, R. A. M.; Noordin, W. N. M.; Huda, N. (2022): Biochemical Characteristics of Acid-Soluble Collagen from Food Processing By-Products of Needlefish Skin (Tylosurus acus melanotus). Appl. Sci., 12, 12695. Přejít k původnímu zdroji...