DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0108
NOVELIZACE ODBORNÉHO POHLEDU NA KYSELOST SYROVÉHO KRAVSKÉHO MLÉKA, 2024 / REVISION OF THE EXPERT OPINION ON THE ACIDITY OF RAW COW'S MILK, 2024
- Oto Hanuš1, Hana Nejeschlebová1, Gavin Thompson2, Marcela Klimešová1, Murat Su2, Jaroslav Kopecký1, Radoslava Jedelská1, Jitka Čejková2, Petr Tichovský3
- 1 Výzkumný ústav mlékárenský, Praha, Zemědělská 16, Šumperk, 787 01
- 2 Bentley Czech s.r.o., Dolní, Prostějov 1, 796 01
- 3 Moravia Lacto a.s., Jiráskova 2430/94, Jihlava 1, 586 01
Titrační kyselost mléka (TKM) je stará a důležitá technologická vlastnost, která má a nemusí mít významnou korelaci k aktivní kyselosti pH podle stavu mléka (primární a sekundární TKM, jejich poměr) a stavu pufrační kapacity mléka. Na TKM se technologickým vývojem v mlékařství, např. v Evropě, jako na kontrolní ukazatel kvality syrového mléka (proplácení mléka) téměř zapomnělo. Tak tomu ovšem není při kontrole zpracování mléka v mlékárnách. Také v mnoha zemích budujících mlékařství v náročných klimatických podmínkách je stále cenným ukazatelem. Proto je zde zájem o rychlé stanovení TKM pomocí rutinní infračervené spektroskopie, tedy o kalibrační modely. V databázích A a B byly derivovány poměrně úspěšné kalibrační modely MIR-FT pro TKM podle relevantních spekter: A kalibrační korelační koeficient r = 0,695 (P < 0,001), n = 207; A a B r = 0,91 (P < 0,001), n = 414. Při odhadu pH (A a B, n = 418) ze spekter MIR-FT r = 0,907 (P < 0,001) při validaci, což je překvapivě nadějný výsledek pro efektivní využití v analytické praxi. Až 82,3 % z variability odhadnutých hodnot pH (MIR-FT) bylo dáno variacemi v referenčních hodnotách. V ČR byl v srpnu 2023 zaznamenán problém s TKM při nákupu mlékáren, nižší hodnoty. Na vytvořené databázi byl novelizován pohled na interpretaci hodnot TKM z aktuálního pohledu po 40 letech vývoje a změn v mlékařství.
Klíčová slova: dojnice, mléko, titrační kyselost mléka, aktivní kyselost pH, protein, laktóza, počet somatických buněk, celkový počet mikroorganismů, rezidua inhibičních látek, sezóna, korelace, infračervená spektroskopie, kalibrační model, novela
stránky: 108-118, online: 2024
Reference
- Colinet, F. G., Soyeurt, H., Anceau, C., Vanlierde, A., Keyen, N., Dardenne, P., Gengler, N., Sindic, M. (2013): Potential estimation of titratable acidity in cow milk using mid-infrared spectrometry. In 37th International Committee for Animal Recording (ICAR) Meeting, Riga, Latvia, 2010. http://www.icar.org/Documents/Riga_2010/ppt/Colinet.pdf
- ČSN 57 0529 (1993): Syrové kravské mléko pro mlékárenské ošetření a zpracování. Czech Normalization Institute, Prague.
- ČSN 57 0530 (1972): Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků. ČNI Praha.
- De Marchi, M., Toffanin, V., Cassandro, M., Penasa, M. (2014): Invited review: Mid-infrared spectroscopy as phenotyping tool for milk traits. Journal of Dairy Science, 97: 1171-1186. http://dx.doi.org/ 10.3168/jds.2013-6799
Přejít k původnímu zdroji... - De Marchi, M., Fagan, C. C., O'Donnell, C. P., Cecchinato, A., Dal Zotto, R., Cassandro, M., Penasa, M., Bittante, G. (2009): Prediction of coagulation properties, titratable acidity, and pH of bovine milk using mid-infrared spectroscopy. Journal of Dairy Science, 92: 423-432. doi:10.3168/jds.2008-1163
Přejít k původnímu zdroji... - Fischer, V., Ribeiro, M. E. R., Zanela, M. B., Marques, L. T., Abreu, A. S., Machado, S. C., Fruscalso, V., Barbosa, R. S., Stumpf, M. T. (2011): Leite instável não ácido: um problema solucio nável? XXI Congresso Brasileiro de Zootecnia, Universidade Federal de Alagoas, 23 a 27 de maio: 1-19.
- Hanuš, O., Kučera, J., Říha, J., Hegedüšová, Z., Jedelská, R. (2021 a): Význam hodnoty titrační kyselosti mléka nyní a dříve - část II. Mlékařské listy - zpravodaj, 32, 186(3): 1-8.
- Hanuš, O., Roubal, P., Klimešová, M., Jedelská, R., Hegedüšová, Z. (2019): Retrospektivní analýza trendů vývoje dojivosti a kvality syrového kravského mléka v České republice. Mlékařské listy - zpravodaj, 30, 172(1): 4-11.
- Hanuš, O., Říha, J., Kučera, J., Hegedüšová, Z., Jedelská, R. (2021 b): Význam hodnoty titrační kyselosti mléka dříve a nyní - část I. Mlékařské listy - zpravodaj, 32, 185(2): 1-7.
- Jankovská, R. (2004): Využití blízké infračervené spektroskopie (NIR) při hodnocení vybraných mléčných produktů. Doktorská disertační práce, MZLU v Brně: 176.
- Khastayeva, A. Z., Zhamurova, V. S., Mamayeva, L. A., Kozhabergenov, A. T., Karimov, N. Z., Muratbekova, K. M. (2021): Qualitative indicators of milk of Simmental and Holstein cows in different seasons of lactation. Veterinary World, 14(4): 956-963.
Přejít k původnímu zdroji... - Kratochvíl, L. (1984): Kyselost mléka a hodnota pH. Náš chov, 3, příloha Mlékárenský Průmysl: 1-2.
- Machado, S. C., Fischer, V., Stumpf, M. T., Stivanin, S. C. B. (2017): Seasonal variation, method of determination of bovine milk stability, and its relation with physical, chemical, and sanitary characteristics of raw milk. Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science, 46(4): 340-347. https://doi.org/10.1590/s1806-92902017000400010
Přejít k původnímu zdroji... - Molina, L. H., González, R., Brito, C., Carrillo, B., Pinto, M. (2001): Correlacion entre la termoestabilidad y prueba de alcohol de la leche a nivel de un centro de acopio lechem. Archivos de medicina veterinaria / Archives Medicine Veterinary, 33(2). http://dx.doi.org/10.4067/S0301-732X2001000200012
Přejít k původnímu zdroji... - Nurtayeva, Z. (2022): Analysis of qualitative and quantitative indicators of milk production and processing at the enterprises of the Akmola region. Potravinarstvo, Slovak Journal of Food Sciences, 16: 69-79. https://doi.org/10.5219/1720
Přejít k původnímu zdroji... - Özdemir, D., Kahyaoglu, D. T. (2020): Identification of microbiological, physical, and chemical quality of milk from milk collection centers in Kastamonu Province. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 44: 118-130. doi:10.3906/vet-1908-86
Přejít k původnímu zdroji... - Pen, A. (1995): Ursachen des erhöhten Säuregrades in der Kuhmilch. Bericht über die 22. Tierzuchttagung BAL Gumpenstein, Aktuelle Forschungsergebnisse und Versorgungsempfehlungen in der Rindermast und Milchviehfütterung: 51-57.
- Růžičková, J. (2007): Aplikace NIR spektrometrie v kontrole kvality zemědělských materiálů a produktů. Disertační práce, MZLU Brno: 136.
- Thieme, D. A., Dettmer, R., Schmeichel, A. (1983 a): Zur physiologischen Säurezahl-Norm für Herdenmischmilch. Monatshefte für Veterinärmedizin, 38(1): 13-16.
- Thieme, D. A., Grunwald, A., Kron, A., Sander, W., Schmeichel, A. (1983 b). Normalabweichungen der Säurezahl von Herdenmich und deren Ursachen. Monatshefte für Veterinärmedizin, 38(1): 16-24.
- Varvažovský, V., Kukačka, F., Mácha, F., Kroulík, J. et al. (1985): Sledování příčin výskytu nestandardního mléka v kyselosti pod 6,2 ml a s omezenými prokysávacími schopnostmi v návaznosti na úroveň výživy. ÚKZÚS Praha, Závěrečná zpráva 1984-1985: 21.

