DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0154
AKTUÁLNÍ PRODUKCE MASA: SVĚT, EU, ČR / MEAT PRODUCTION: WORLD, EU, CZECH REPUBLIC
- Josef Kameník1
- 1 Ústav hygieny a technologie potravin živočišného původu a gastronomie, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, VETUNI, Palackého tř. 1946/1, 612 42 Brno
Globální produkce masa (drůbeží, vepřové, hovězí, skopové) dosahuje aktuálně 360–370 mil. t ročně. Meziroční nárůst se pohybuje do 2 %, přičemž největší dynamiku vykazuje drůbeží (resp. kuřecí) maso, které v polovině minulé dekády překonalo svým objemem produkci vepřového masa. Největší zvyšování produkce masa probíhá v Asii, následuje Jižní Amerika. Evropa v produkci masa stagnuje, členské státy EU vykazují v posledních letech propad produkce vepřového i hovězího masa. V EU patří mezi největší producenty masa Španělsko, Německo, Francie nebo Polsko. V České republice se od roku 2000 významně snížila produkce vepřového masa, k poklesu došlo i u hovězího masa. Porovnáme-li domácí produkci vepřového, drůbežího nebo hovězího masa, ani v jednom druhu nedostačuje celkové domácí spotřebě. Největší podíl (55 %) na domácí spotřebě v r. 2023 pokryl import vepřového masa.
Klíčová slova: vepřové maso, hovězí maso, drůbeží maso, soběstačnost, hmotnost jatečně upravených těl
stránky: 154-159, online: 2024
Reference
- Český statistický úřad (2024): Živočišná výroba - 4. čtvrtletí a rok 2023. Dostupné na: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zivocisna-vyroba-4-ctvrtleti-2023
- Eurostat (2023): Meat production statistics. Dostupné na: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Archive:Meat_production_statistics
- FAO (2023a): Meat Market Review. Overview of market and polisy developments in 2022. 21 stran. Dostupné na: https://www.fao.org/3/cc8200en/cc8200en.pdf
- FAO (2023b): Meat Market Review. Emerging trends and outlook 2023. 15 stran. Dostupné na: https://www.fao.org/3/cc9074en/cc9074en.pdf
- Windhorst, H.-W. (2023): Struktura a dynamika světové produkce a obchodu s masem v posledním desetiletí. První díl: Produkce masa. Maso, 34, č. 6, s. 36-38.

