DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0171
JAK A ZDA FUNGUJÍ FUNKČNÍ POTRAVINY / HOW, AND IF AT ALL, PERFORM FUNCTIONAL FOODS
- Tomáš Komprda1
- 1 Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1, 613 00 Brno
Funkční potravina má vykazovat kromě výživové hodnoty příznivý účinek na zdraví konzumenta, jeho fyzický či duševní stav, je vyrobená z přirozeně se vyskytujících složek, konzumuje se jako součást denní stravy a její konzumace má posilovat přirozené obranné mechanizmy, působit preventivně proti nemocem, resp. zpomalovat procesy stárnutí. Účinné složky funkčních potravin, nutriceutika, mohou mít při použití vysokých koncentrací/dávek v pokusech in vitro/in vivo účinky antioxidační, antikarcinogenní, antiaterogenní nebo imunomodulační. Epidemiologické studie však uvedené účinky nepotvrzují, neboť při běžném stravovacím režimu nelze účinných koncentrací v organizmu člověka prakticky dosáhnout. V některých případech mohou takto vysoké koncentrace naopak zdravotní stav člověka poškodit.
Klíčová slova: nutriceutikum, antikarcinogen, antioxidant, epigallokatechingallát, resveratrol
stránky: 171-174, online: 2024
Reference
- Younes, M., Aggett, P., Aguilar, F. et al. (2018): Scientific opinion on the safety of green tea catechins. EFSA Journal, 16 (4): e05239.
Přejít k původnímu zdroji... - Tomé-Carneiro, J., Gonzálvez, M., Larrosa, M., et al. (2013): Resveratrol in primary and secondary prevention of cardiovascular disease: a dietary and clinical perspective. Annals of the New York Academy of Sciences. 1290 (1): 37-51.
Přejít k původnímu zdroji... - Rainer, L., Heiss, C.J. (2004): Conjugated linoleic acid: health implications and effects on body composition. Journal of American Dietetic Association, 104 (6): 963-968.
Přejít k původnímu zdroji...

