DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0216
ZMĚNA RAMANOVA SPEKTRA PROTEINŮ SÓJI LUŠTINATÉ PO INKUBACI S BIOAKTIVNÍMI LÁTKAMI / CHANGE OF RAMAN SPECTRUM OF SOYBEAN PROTEINS AFTER INCUBATION WITH BIOACTIVE SUBSTANCES
- Kateřina Křištofová1, Matej Pospiech1, Jana Čaloudová1, Bohuslava Tremlová1
- 1 Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Veterinární univerzita Brno, Palackého tř. 1946/1, 612 42 Brno
Alergenní proteiny v sóji představují významnou překážku pro její plné využití ve stravě lidí. Alergické reakce se mohou se projevovat různými příznaky, jakou jsou kožní vyrážky, dýchací či zažívací potíže. Sójové boby jsou uvedeny na seznamu alergenů vydaném Evropskou Unií. Cílem příspěvku je poukázat na možnosti snížení imunoreaktivity proteinů rostlinného původu, konkrétně proteinů sóji luštinaté (Glycine max), přídavkem bioaktivních látek – kyselina gallová, kvercetin, β-karoten. Vzorky zahrnovaly odlišné koncentrace bioaktivních látek – 0;0,15;0,5;1,5 a 15 mg/g. Měření proběhlo na Ramanově spektrometru. Nejvyšších interakcí bylo zaznamenáno v případě koncentrace 0,15 a 1,5 mg/g, vyšší koncentrace poukázaly na maskování látkou samotnou. Přídavek kyseliny gallové a kvercetinu v koncentracích 0,15 a 1,5 mg/g se jeví jako nejvhodnější vazbu s proteiny sóji. Mechanismus vzniku polyfenol-proteinových komplexů je předmětem dalších výzkumů.
Klíčová slova: Ramanova spektroskopie, sója, imunoreaktivita, bioaktivní látky
stránky: 216-222, online: 2024
Reference
- Harrison, E. H. (2022): Carotenoids, β-Apocarotenoids, and Retinoids: The Long and the Short of It. Nutrients, 14 (7).
Přejít k původnímu zdroji... - Kuhar, N., Sanchita, S., Umapathy, S. (2021): Potential of Raman spectroscopic techniques to study proteins. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 258.
Přejít k původnímu zdroji... - Lu, Y., Li, S., Xu, H., Zhang, T., Xiao L., et al. (2018): Effect of Covalent Interaction with Chlorogenic Acid on the Allergenic Capacity of Ovalbumin. Journal of Agricultural and Food Chemistry,66 (37): 9794-9800.
Přejít k původnímu zdroji... - Movasaghi, Z., Rehman, S., Rehman, I. U. (2007): Raman Spectroscopy of Biological Tissues (2007): Applied Spectroscopy Reviews, 42 (5): 493-541.
Přejít k původnímu zdroji... - Mulalapele, L. T., Xi, J. (2021): Detection and inactivation of allergens in soybeans: A brief review of recent research advances. Grain &Oil Science and Technology,4 (4): 191-200.
Přejít k původnímu zdroji... - Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1169/2011 ze dne 15. října o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Úřední Věstník Evropské unie.
- Wiederstein, M., Baumgartner, S., Lauter, K. (2023): Soybean (Glycine max) allergens─A Review on an Outstanding Plant Food with Allergenic Potential. Online. ACS Food Science & Technology, 3(3): 363-378.
Přejít k původnímu zdroji... - Zhang, T., Hu, Z., Cheng, Y., Xu, H., Velickovic, T. C., et al. (2020): Changes in Allergenicity of Ovalbumin in Vitro and in Vivo on Conjugation with Quercetin. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 68 (13): 4027-4035.
Přejít k původnímu zdroji...

