DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0226
PRODUKCE OVOCE A BUDOUCNOST OVOCNÁŘSTVÍ V ČR / FRUIT PRODUCTION AND THE FUTURE OF FRUIT GROWING IN THE CZECH REPUBLIC
- Martin Ludvík1
Ovocnářství je v České republice tradiční obor. Celková výměra produkčních sadů jabloní je něco přes jedenáct tisíc hektarů. Hlavním ovocným druhem jsou jablka, která tvoří asi 80 % produkce ovoce a pěstují se na zhruba polovině ploch sadů. Mezi významné druhy pak patří i višně a švestky. Dlouhodobě dochází k úbytku ovocných sadů. K výraznému snížení ploch došlo zejména u broskvoní a rybízů. Problémem je i vysoké stáří ovocných sadů. Zhruba 40 % ploch sadů je starších dvaceti let a je nutné tyto plochy v kratším časovém horizontu obnovit. Česká republika je závislá zejména na dovozu čerstvého ovoce mírného pásma. Z ČR se exportuje především ovoce na zpracování, jako jsou jablka nebo višně. Výrobky ze zpracovaného ovoce se pak k nám dováží. Dobrým potenciálem oboru je spotřeba ovoce mírného pásma a zejména jablek, která u nás činní 24 kg na osobu za rok a patří k nejvyšším v EU. Významnými faktory, které budou ovlivňovat rozvoj ovocnářství v dalších letech je zejména dostupnost sezónní pracovní síly, klimatické změny nebo ceny energií.
Klíčová slova: produkce ovoce, plochy sadů, technologie pěstování, odbyt ovoce
stránky: 226-233, online: 2024
Reference
- Němcová, V., Buchtová I. (2023): Situační a výhledová zpráva ovoce. Praha: Ministerstvo zemědělství Praha. ISBN: 978-80-7434-744-3

