DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0246
RYBÍ VÝROBKY – ZDROJ OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELIN / FISH PRODUCTS – SOURCE OF OMEGA-3 FATTY ACIDS
- Zuzana Měřínská1, Klára Horáková1, Dagmar Ostrovská1, Irena Řehůřková1, Jiří Ruprich1
- 1 Centrum zdraví, výživy a potravin, SZÚ, Palackého tř. 3a, 612 42 Brno
Konzumace ryb je zásadní z pohledu zdravé výživy. Rybí tuk je zdrojem omega-3 mastných kyselin, které snižují riziko srdečních onemocnění, jsou důležité pro správný vývoj mozku a očí, zlepšují paměť, pomáhají v boji s depresemi a autoimunitními onemocněními. Doporučení zařadit ryby do jídelníčku dvakrát týdně ale není pro mnoho konzumentů dosažitelné. Zpestření jídelníčku rybími výrobky je jednou z možností. U odebraných vzorků rybích výrobků bylo provedeno hodnocení na základě stanoveného zastoupení jednotlivých mastných kyselin a poměru omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Nejlepší volbou je konzumace tučnějších ryb – např. makrely nebo sledě, a to v co nejméně upravené podobě, jako je konzervace ve vlastní šťávě, sladkokyselém nálevu nebo uzení. Ve výrobcích, které neobsahují rostlinný olej je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, který není „zředěn“ omega-6 mastnými kyselinami z rostlinného oleje. Při preferenci rybích výrobků obsahujících rostlinný olej, je nutričně vhodné volit řepkový nebo olivový olej.
Klíčová slova: rybí výrobky, poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin, rostlinné oleje
stránky: 246-252, online: 2024
Reference
- Bowen, K. J., Harris, W.S., Kris-Etherton, P. M. (2016): Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Are There Benefits? Curr Treat Cardio Med, 18: 69.
Přejít k původnímu zdroji... - EFSA (2010): Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol. EFSA J. [online]. 8(3): 1461, [cit. 2023-12-14]. Dostupné z: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1461
Přejít k původnímu zdroji... - Jandlová M., Bishofová S., Ruprich J. (2021): Jaká tuňáková konzerva je "nejlepší z pohledu poměru omega-6 a omega-3 mastných kyselin. SZÚ-CZVP, [cit. 2023-12-14]. Dostupné z: https://archiv.szu.cz/uploads/CZVP/Tunakove_konzervy.pdf
- Ruprich J., Bischofová S, Pernicová H, Měřínská Z, Horáková K, Dvořáková Š, Ostrovská D, Kalivodová M, Řehůřková I. (2021): Omega-3 mastné kyseliny v lidské krvi - omega-3 index. Acta Hyg Epidemiol Microbiol. 2021;(2):1-111. Dostupné z: http://www.archiv.szu.cz/uploads/documents/knihovna_SVI/pdf/2021/AHEM_2_2021.pdf
Přejít k původnímu zdroji... - Ruprich, J., et al. (2022): Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí - subsystém IV, Zdravotní důsledky zátěže lidského organizmu cizorodými látkami z potravinových řetězců, dietární expozice - Odborná zpráva za rok 2021 [Internet]. SZÚ, Praha. [cit. 2024-1-17]. Dostupné z: https://szu.cz/wp-content/uploads/2022/12/Vysledky_systemu_2021.pdf
- SPV (2021): Zdravá třináctka - stručná výživová doporučení pro obyvatelstvo. [online]. [cit. 2023-12-13]. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/zdrava-trinactka-strucna-vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo/
- Vrablík M. (2007): Omega-3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění. Interní medicína pro praxi [online]. 9(6): 262-264, [cit. 2023-12-17]. Dostupné z: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2007/06/02.pdf

