DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0273

SLEDOVÁNÍ TEXTURNÍ PROFILOVÉ ANALÝZY U MODIFIKOVANÝCH TUKŮ ZE ZVĚŘINY / MONITORING TEXTURE PROFILE ANALYSIS OF MODIFIED VENISON FATS

Tereza Novotná1, Robert Gál1, Pavel Mokrejš2, Jana Pavlačková3
1 Ústav technologie potravin. Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Vavrečkova 5669, 760 01 Zlín
2 Ústav inženýrství polymerů. Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Vavrečkova 5669, 760 01 Zlín
3 Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky. Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Vavrečkova 5669, 760 01 Zlín

Práce se zabývá změnou texturních vlastností v různých podmínkách enzymatické modifikace dančího loje. K optimalizaci modifikace byl využit Taguchi design se třemi procesními faktory na třech úrovních; množství vody (8; 16; 24 %), množství enzymu (2; 4; 6 %) a teplotě (2; 4; 6 h). Za pomoci texturní profilové analýzy byla zjištěna tvrdost, roztíratelnost, lepivost a relativní lepivost. Výsledky byly hodnoceny dle zjištěného stupně hydrolýzy, který byl v rozmezí od 17,86 % do 49,60 %. Tvrdost byla v rozmezí 21,84–51,02 N, roztíratelnost 17,11–42,77 N/s, lepivost byla od −0,39 do −3,48 N a relativní lepivost od −0,01 do −0,06 N/s. Výsledky texturní profilové analýzy modifikovaného dančího loje jsou důležité pro jeho následné využití v potravinářství, v kosmetickém či farmaceutickém průmyslu.

Klíčová slova: živočišné tuky, dančí lůj, modifikace, analýza texturního profilu, lipasa, Taguchi design

stránky: 273-278, online: 2024



Reference

  1. AOCS (1998): Official Methods and Recommended Practices of the American Oil Chemist's Society; AOCS: Champaign, IL.
  2. Bockisch, M. (1998): Fats and Oils Handbook - 6.1.1 Summary and Process Overview. 448. AOCS Press. Dostupné z: https://app.knovel.com/hotlink/pdf/id:kt0068MY01/fats-oils-handbook/summary-process-overview
  3. Carvalho, P.O.; Campos, P. R. B.; Noffs, M. D'A.; Fregolente, P. B. L.; Fregolente, L. V. (2009): Enzymatic hydrolysis of salmon oil by native lipases: Optimization of process parameters. Journal Brazilian Chemical Society. 117-124. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Ceacero, F.; Clar, M. A.; Ny, V.; Kotrba, R. (2020): Differential effects of ruminally protected amino acids on fattening of fallow deer in two culling periods. Animal. 14(3), 648-655. DOI:10.1017/S1751731119002325 Přejít k původnímu zdroji...
  5. Costa, H.; Mafra, I.; Oliveira, M. B. P. P.; Amaral, J. S. (2016): Game: Types and composition. Encyclopedia of Food and Health. 177-183. DOI: 10.1016/B978-0-12-384947-2.00345-7 Přejít k původnímu zdroji...
  6. Glibowski, P.; Zarzycki, P.; Krzepkowska, M. (2008): The Rheological and Instrumental Textural Properties of Selected Table Fats. International Journal of Food Properties. 11, 678-686. DOI: 10.1080/10942910701622599 Přejít k původnímu zdroji...
  7. James, S. J.; James, C. (2002): Chilled and frozen storage. In Meat refrigeration; James, S. J.; James, C., Eds.; Woodhead Publishing: Sawston, United Kingdom. 207-229. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Kudrnáčová, E., Bartoň, L., Bureš, D., Hoffman, L. C. (2018): Carcass and meat characteristics from farm-raised and wild fallow deer (Dama dama) and red deer (Cervus elaphus): A review. Meat Science. 141, 9-27. DOI: 10.1016/j.meatsci.2018.02.020 Přejít k původnímu zdroji...
  9. Lesy ČR: Z lesa na váš stůl (2023): Online. Lesy ČR. Dostupné z: https://www.zlesanastul.cz/. [cit. 2024-02-09].
  10. Simpson, B. K., Aryee, A. N. A., Toldrá, F. (2019): Byproducts from agriculture and fisheries: Adding value for food, feed, pharma, and fuels; John Wiley & Sons: Chichester, England. pp. 43-55. DOI:10.1002/9781119383956 Přejít k původnímu zdroji...