DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0279

MOŽNOSTI ROBOTIZACE A AUTOMATIZACE PŘI VÝROBĚ A ZPRACOVÁNÍ MASA / POSSIBILITIES OF ROBOTIZATION AND AUTOMATION IN THE PRODUCTION AND PROCESSING OF MEAT

Václav Pohůnek1,2, Filip Beňo1, Filip Hruška1, Rudolf Ševčík1
1 Ústav konzervace potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha, Technická 5, 166 28 Praha 6 – Dejvice
2 Department of Safety and Quality of Meat, MaxRubner-Institut, Federal Research Institute of Nutrition and Food, Kulmbach, Bavaria, Germany

Robotizace a automatizace při výrobě a zpracování masa se zejména díky nedostatku lidských zdrojů stává nutností. Mimo zajištění dostatečné výroby, ale sebou může přinášet i další benefity, jakými jsou zejména zlepšení efektivity výroby, zlepšení hygienických podmínek a standardizace kvality produkovaného masa. Překážky pro robotizaci a automatizaci zahrnují zejména vysoké náklady a složitost související s vývojem technologie automatizace porážky a bourárny v kombinaci s omezenou velikostí trhu. V příspěvku jsou shrnuty některé příklady automatizace, které se v posledních několika letech podařilo u producentů masa úspěšně aplikovat a také zhodnocení možnosti využití konceptu produkce masa v oddělené pracovní stanici (Meat Factory Cell (MFC)). Příkladem takovéhoto konceptu je projekt Programu EU Horizont 2020 - RoBUTCHER, který v sobě spojuje procesy probíhající na jateční lince a možné produkci teplého masa (hot-boned meat) pro další zpracování.

Klíčová slova: robotizace, automatizace, červené maso, Meat Factory Cell

stránky: 279-285, online: 2024



Reference

  1. Alvseike, O., Prieto, M., Bjørnstad, P. H., Mason, A. (2020): Intact gastro-intestinal tract removal from pig carcasses in a novel Meat Factory Cell approach, Acta Veterinaria Scandinavica, 62, (47). Přejít k původnímu zdroji...
  2. Aly, B. A., Low, T., Long, D., Baillie, C., Brett, P. (2023): Robotics and sensing technologies in red meat processing: A review, Trends in Food Science & Technology, 137, 142-155. Přejít k původnímu zdroji...
  3. de Medeiros Esper, I., Cordova-Lopez, L. E., Romanov, D., Alvseike, O., From, P. J., & Mason, A. (2022). Pigs: A stepwise RGB-D novel pig carcass cutting dataset. Data in Brief, 41, 107945. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Hinrichsen, L. (2019): Manufacturing technology in the Danish pig slaughter industry, Meat Science, 84(2): 271-275. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Kim J, Kwon Y-K, Kim H-W, Seol K-H, Cho B-K. Robot Technology for Pork and Beef Meat Slaughtering Process: A Review. Animals. 2023; 13(4):651. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Mason, A., Haidegger, T., Alvseike, O. (2023). Time for change: the case of robotic food processing. IEEE Robotics & Automation Magazine, 30(2), 116-122. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Mason, A., Romanov, D., Cordova-Lopez, L. E., Ross, S., & Korostynska, O. (2022). Smart knife: technological advances towards smart cutting tools in meat industry automation. Sensor Review, 42(1), 155-163. Přejít k původnímu zdroji...
  8. MZe (2023): Přehled projektů spolupráce PRV [on-line]. [cit. 2024-27-02]. Dostupné z: https://eagri.cz/public/app/eagriapp/pubprv/prehled/.
  9. Romanov, D., Korostynska, O., Lekang, O. I. Mason, A. (2022): Towards human-robot collaboration in meat processing: Challenges and possibilities, Journal of Food Engineering, 331, 111117. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Xu, W., He, Y., Li, J., Zhou, J., Xu, E., Wang, W., Liu, D. (2023): Robotization and Intelligent Digital Systems in the Meat Cutting Industry: From the Perspectives of Robotic Cutting, Perception, and Digital Development, Trends in Food Science & Technology, 135, 234-251. Přejít k původnímu zdroji...