DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0286

VLIV PŮDNÍHO POKRYVU NA PYLOVÝ PROFIL ČESKÝCH MEDŮ / INFLUENCE OF LAND COVER ON THE POLLEN PROFILE OF CZECH HONEYS

Matej Pospiech1, Simona Ljasovská1, Barbara Prus2, Zsanett Bodor3, Csilla Benedek3, Dana Marcinčáková4, Bohuslava Tremlová1
1 Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, VETUNI, Palackého tř. 1946/1, 612 42 Brno, Česká republika
2 Department of Land management and Landscape Architecture, Faculty of Environmental Engineering and Land Surveying, University of Agriculture in Krakow, al. A. Mickiewicza 21, 13120 Krakow, Polsko
3 Department of Dietetics and Nutrition, Faculty of Health Sciences, Semmelweis University, Üllői út 26, 1428 Budapest, Maďarsko
4 Katedra farmakológie a toxikológie, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovensko

Med je přírodní sladidlo, které je svým složením spojeno s regionem, ze kterého pochází. Propojení je dáno druhy půdního pokryvu, které reprezentují jak zemědělsky obdělávanou půdu, původní porost, tak půdu využívanou antropogenně. Cílem práce bylo zjistit, zda existuje vztah půdního pokryvu k pylovému profilu medu. Pro stanovení pylového profilu byla použita melissopalynologická analýza, která byla srovnána s plochou a typem půdního pokryvu získaného pomocí dálkového průzkumu země z evropského systému CORINE Land Cover (CLC). Vliv některých typů půdního pokryvu a pylových taxonů v medu byl potvrzen, přičemž nejpřesněji byly metodou diskriminační analýzy klasifikovány půdy typu vinice, silnice a železniční tratě a půda využívaná pro těžbu hornin. Vztah k půdním pokryvům byl potvrzen pro taxony Myosotis, Trifolium, Apiaceae, Robinia, Tilia, Brassica a Rosaceae. Tato zjištění lze využít například pro určení geografického původu medu, ale pro úspěšnou aplikaci je nutné metodu ověřit na dalších měřeních a regionech.

Klíčová slova: CORINE Land Cover, med, melissopalynologie, GIS

stránky: 286-296, online: 2024



Reference

  1. De La R ´ Ua, P., Jaffé, R., Dall'olio, R., Muñozmu~muñoz, I., Serrano, J. (2009): Biodiversity, conservation and current threats to European honeybees*. Apidologie [online]. 40, 263-284 [vid. 2021-04-08]. Dostupné z: doi:10.1051/apido/2009027 Přejít k původnímu zdroji...
  2. Di Bella, G., Lo Turco, V., Potortì, A. G., Bua, G. D., Fede, M. R., Dugo, G. (2015): Geographical discrimination of Italian honey by multi-element analysis with a chemometric approach. Journal of Food Composition and Analysis [online]. 44, 25-35 [vid. 2024-01-21]. ISSN 0889-1575. Dostupné z: doi:10.1016/J.JFCA.2015.05.003 Přejít k původnímu zdroji...
  3. El-Labban, M. (2020): Beekeepers' Guide For Pollen Identification Of Honey. Lebanon: Mohammad El-Labban. ISBN 978-9953-0-5184-0.
  4. Kaškoniene, V., Venskutonis, P. R. (2010): Floral Markers in Honey of Various Botanical and Geographic Origins: A Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety [online]. 9(6), 620-634 [vid. 2021-07-13]. ISSN 1541-4337. Dostupné z: doi:10.1111/J.1541-4337.2010.00130.X Přejít k původnímu zdroji...
  5. Knollová, I., Chytrý, M. (2004): Oak-hornbeam forests of the Czech Republic: Geographical and ecological approaches to vegetation classification. Preslia. 76(4), 291-311. ISSN 00327786.
  6. Kocyigit, M., Keskin, T., Daştan (2013): Pollen Morphology of Some Trifolium Species Which Are Favorite Plants of Honey Bees in Istanbul. Journal of Faculty Pharmacy Istanbul [online]. 43(2), 85-94 [vid. 2021-04-07]. Dostupné z: http://journals.istanbul.edu.tr/iujfp/article/download/5000012172/5000012510
  7. Kružík, V., Grégrová, A., Ziková, A., Čížková, H. (2019): Rape honey: determination of botanical origin based on volatile compound profiles. Journal of Food & Nutrition Research [online]. 58(4), 339-348 [vid. 2022-09-24]. ISSN 1336-8672. Dostupné z: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=asn&AN=140059484⟨=pl&site=ehost-live
  8. Pasquini, B., Goodarzi, M., Orlandini, S., Beretta, G., Furlanetto, S., Dejaegher, B., (2014): Geographical characterisation of honeys according to their mineral content and antioxidant activity using a chemometric approach. International Journal of Food Science & Technology [online]. 49(5), 1351-1359 [vid. 2024-01-26]. ISSN 1365-2621. Dostupné z: doi:10.1111/IJFS.12436 Přejít k původnímu zdroji...
  9. Persano Oddo, L., Piro, R. (2004): Main European unifloral honeys: descriptive sheets. Apidologie [online]. 35(Suppl. 1), S38-S81. ISSN 0044-8435. Dostupné z: doi:10.1051/apido:2004049 Přejít k původnímu zdroji...
  10. Phiri, D., Simwanda, M., Salekin, S., Nyirenda, V., Murayama, Y., Ranagalage, M. (2020): Sentinel-2 Data for Land Cover/Use Mapping: A Review. Remote Sensing [online]. 12(14), 2291 [vid. 2023-10-10]. ISSN 2072-4292. Dostupné z: doi:10.3390/rs12142291 Přejít k původnímu zdroji...
  11. Pospiech, M., Javůrková, Z., Hrabec, P., Čížková, H., Titěra, D., Štarha, P., Ljasovská, S., Kružík, V., Podskalská, T., Bednář, J., Burešová, P., Tremlová, B. (2021a): Physico-Chemical and Melissopalynological Characterization of Czech Honey. Applied Sciences [online]. 11(11), 4989 [vid. 2021-06-11]. ISSN 2076-3417. Dostupné z: doi:10.3390/app11114989 Přejít k původnímu zdroji...
  12. Pospiech, M., Štarha, P., Bednář, J., Čížková, H., Hrabec, P., Kružík, V., Javůrková, Z., Titěra, D. (2021b): Metodika semiautomatického stanovení pylového profilu - melissopalynologická analýza medu [online]. Brno: VETUNI Brno [vid. 2022-10-06]. ISBN 978-80-7305-858-6. Dostupné z: https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user291/Metodiky/Potravin%C3%A1%C5%99stv%C3%AD/Metodika%20semiautomatick%C3%A9ho%20stanoven%C3%AD%20pylov%C3%A9ho%20profilu.pdf
  13. Pospiech, M., Štarha, P., Javůrková, Z., Mazurová, G., Ljasovská, S., Běhalová, H., Křištofová, K., Švamberk, V. (2021c): Pylový atlas se zaměřením na melissopalynologii [online]. Brno: Veterinární univerzita Brno [vid. 2022-10-07]. ISBN 978-80-7305-866-1. Dostupné z: https://drive.google.com/file/d/1eIxzWsTs1tfc8RDDobM0QPKkMOTre_UN/view?usp=sharing
  14. Rodopoulou, M. A., Tananaki, Ch., Dimou, M., Liolios, V., Kanelis, D., Goras, G., Thrasyvoulou, A. (2018): The determination of the botanical origin in honeys with over-represented pollen: combination of melissopalynological, sensory and physicochemical analysis. Journal of the Science of Food and Agriculture [online]. 98(7), 2705-2712 [vid. 2022-10-01]. ISSN 1097-0010. Dostupné z: doi:10.1002/JSFA.8764 Přejít k původnímu zdroji...
  15. Von Der Ohe, K., Von Der Ohe, W. (2007): Celle's Melissopalynological Collection. 3. Edition. Celle: Laves - institut fur Bienenkunde Celle.
  16. Von Der Ohe, W., Persano Oddo, L., Piana, M. L., Morlot, M., Martin, P. (2004): Harmonized methods of melissopalynology. Apidologie [online]. 35(Suppl. 1), S18-S25. ISSN 0044-8435. Dostupné z: doi:10.1051/apido:2004050 Přejít k původnímu zdroji...