DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0297
STANOVENÍ CELKOVÉHO OBSAHU OXIDU SIŘIČITÉHO A PODÍLU JEHO VOLNÉ FORMY V CITRONOVÉ ŠŤÁVĚ A OCHUCOVADLECH NA JEJÍ BÁZI / DETERMINATION OF THE TOTAL CONTENT OF SULFUR DIOXIDE AND THE PROPORTION OF ITS FREE FORM IN LEMON JUICE AND FLAVORINGS BASED ON IT
- Jan Pospíšil1, Kateřina Debreczeniová1
- 1 Ústav hygieny a technologie potravin živočišného původu a gastronomie FVHE, VETUNI, Palackého třída 1, 612 42 Brno
Tato práce se zabývá srovnáním celkového obsahu SO2 a množstvím jeho volné formy, která je odpovědná za antibakteriální a antioxidační vlastnosti SO2 v potravině. Předmětem výzkumu byly citronové šťávy a ochucovadla na jejich bázi, dostupná v tržní síti ČR. Celkem 22 výrobků bylo rozděleno do 2 skupin, na produkty ošetřené přídavkem SO2 (n=10) a produkty bez přídavku SO2 (n=12). Analýza byla prováděna spektrofotometricky s využitím analytických setů K-TSULPH a K-FSULPH (Megazyme Ltd., IE). Celkový obsah SO2 v ošetřených výrobcích se pohyboval mezi 37–364 mg.l-1, volná forma pak byla přítomna v množství 20–186 mg.l-1. U 20 % vzorků byl podíl volné formy velmi nízký, přestože celkový obsah SO2 byl značný. Byl prokázán statisticky významný rozdíl (p < 0,05) v celkovém obsahu SO2 mezi sířenými a nesířenými výrobky. Legislativní limit 350 mg.l-1 byl překročen pouze u 1 vzorku, kdy stanovená hodnota činila 364 ± 6 mg.l-1.
Klíčová slova: siřičitany, ovocné šťávy, volné siřičitany, Ellmanovo činidlo
stránky: 297-302, online: 2024
Reference
- Adams, J. B. (1997): Food additive-additive interactions involving sulphur dioxide and ascorbic and nitrous acids: A review. Food Chemistry, 59(3): 401-409.
Přejít k původnímu zdroji... - Bayati, A., Nazari, F., Hassanzadazar, H., Hosseini, M. (2020): Identification parameters for comparison of naturally and commercially lime juice. Carpathian Journal of Food Science and Technology,12(1): 110-119. DOI 10.34302/crpjfst/2020.12.1.11.
Přejít k původnímu zdroji... - European Food Safety Authority (2016): Scientific Opinion on the re-evaluation of sulfur dioxide (E 220), sodium sulfite (E 221), sodium bisulfite (E 222), sodium metabisulfite (E 223), potassium metabisulfite (E 224), calcium sulfite (E 226), calcium bisulfite (E 227) and potassium bisulfite. EFSA Journal, 14(4). DOI 10.2903/j.efsa.2016.4438.
Přejít k původnímu zdroji... - Miranda, G., Berna, A., Salazar, D., Mulet, A. (2009): Sulphur dioxide evolution during dried apricot storage. LWT - Food Science and Technology, 42(2): 531-533. DOI 10.1016/j.lwt.2008.08.008.
Přejít k původnímu zdroji... - Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1169/2011 ze dne 15. října o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Úřední Věstník Evropské unie.
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1333/2008 ze dne 16. prosince o potravinářských přídatných látkách. Úřední Věstník Evropské unie.

