DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0303
VÝSKYT VYBRANÝCH KONTAMINANTŮ V HOŘKÝCH ČOKOLÁDÁCH / OCCURRENCE OF SELECTED CONTAMINANTS IN DARK CHOCOLATES
- Jana Řeháková1, Zuzana Holubová1, Jana Hornová1, Dana Matulová1, Irena Řehůřková1, Jiří Ruprich1
- 1 Centrum zdraví, výživy a potravin, SZÚ, Palackého tř. 3a, 612 42 Brno
Státním zdravotním ústavem (SZÚ CZVP Brno) byla provedena studie, v rámci které byla měřena a hodnocena kontaminace hořkých čokolád (HČ) vybranými těžkými kovy se zaměřením především na Cd a Pb, dále pak As, Hg, Ni, Al, Cr. Cílem studie bylo ověřit a popsat situaci na trhu v ČR a konfrontovat se závěry studie prezentované v americkém časopisu Consumer Reports, hodnotící situaci v USA (kontaminace Cd a Pb). Pro studii SZÚ CZVP bylo na trhu v ČR odebráno 29 vzorků čokolád bez příměsí, byl respektován legislativní požadavek na klasifikaci hořkých čokolád. K analytické přípravě bylo využito mikrovlnné mineralizace, stanovení prvků bylo prováděno akreditovanými metodami ICP-MS, AAS-AMA. Z porovnání naměřených koncentrací jednotlivých kontaminantů (s výjimkou rtuti) byl zřejmý nárůst se zvyšujícím se obsahem kakaové sušiny. Konfrontace s legislativou EU (Nařízení EK 2023/915) byla provedena pouze pro Cd (maximální limit v HČ: 0,80 mg/kg čerstvé hmoty). Tento limit nebyl překročen u žádné z čokolád v obou studiích (ČR a USA). Pro Pb není maximální limit v HČ stanoven. Porovnání s USA studií bylo provedeno s použitím kalifornských limitů MADL (pro Cd: 4,1 μg/den a pro Pb: 0,5 μg/den), posuzováno bylo čerpání limitů pro Cd a Pb. Naměřené hodnoty byly hodnoceny i z hlediska dietární expozice kadmiu (TWI = 2,5 μg/kg t.hm/týden EFSA). Expoziční limity pro olovo pro posouzení komplexní dietární expozice, jako v případě kadmia, stanoveny nejsou.
Klíčová slova: kakao, čokoláda, kadmium, olovo, dietární expozice, limit
stránky: 303-317, online: 2024
Reference
- Consumer Reports (2022): Lead and Cadmium Could Be in Your Dark Chocolate. [cit. 2024-01-22]. https://www.consumerreports.org/health/food-safety/lead-and-cadmium-in-dark-chocolate-a8480295550/
- dTest (2017): Test levných hořkých čokolád. [cit. 2024-01-22]. https://www.dtest.cz/clanek-6071/test-levnych-horkych-cokolad-2017#horke-cokolady
- EFSA (2009): SCIENTIFIC OPINION Cadmium in Food. [cit. 2024-01-22]. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2009.980
- EFSA (2010): SCIENTIFIC OPINION Scientific Opinion on Lead in Food. [cit. 2024-01-22]. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1570
- Rüegg, P., (2016): Cadimum, cocoa beans and chocolate. Zürich: Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. [cit. 2024-01-22]. https://ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2016/11/cadmium-cocoa-beans-and-chocolate.html
- Lo Dico, G. M. et al. (2018): Toxic metal levels in cocoa powder and chocolate by ICP-MS method after microwave-assisted digestion. Food Chemistry, vol. 245, 1163-1168. [cit. 2024-01-22] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814617318721
Přejít k původnímu zdroji... - Medium (2019): A light overview of heavy metals - a cadmium story [cit. 2024-01-22]. https://uncommoncacao.medium.com/a-light-overview-of-heavy-metals-a-cadmium-story-6ec076d2253e
- Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/36/ES o kakaových a čokoládových výrobcích určených k lidské spotřebě [cit. 2024-01-22]. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A02000L0036-0131118
- MZe (2003): Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony [cit. 2024-01-22]. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2003-76#oddil5
- Nařízení Komise (EU) č. 2023/915 ze dne 25. dubna 2023 o maximálních limitech některých kontaminujících látek v potravinách a o zrušení nařízení (ES) č. 1881/2006 [cit. 2024-01-22]. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2023.119.01.0103.01.CES&toc=OJ%3AL%3A2023%3A119%3ATOC
- OEHHA (2023): Proposition 65 No Significant Risk Levels (NSRLs) and Maximum Allowable Dose Levels (MADLs) [cit. 2024-01-22]. https://oehha.ca.gov/proposition-65/general-info/current-proposition-65-no-significant-risk-levels-nsrls-maximum
- OEHHA (2001): Proposition 65 Maximum Allowable Daily Level (MADL) for Reproductive Toxicity for Cadmium (Oral Route) [cit. 2024-01-22] https://oehha.ca.gov/media/downloads/crnr/cadmium20madl.pdf
- OEHHA (2001): No Significant Risk Levels (Nsrls) For The Proposition 65 Carcinogens Lead And Lead Compounds (Oral) [cit. 2024-01-22] https://oehha.ca.gov/media/downloads/crnr/leadoralnsrl.pdf
- Ruprich, J. et al. (2022): Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí, Subsystém IV, Zdravotní důsledky zátěže lidského organismu cizorodými látkami z potravinových řetězců, dietární expozice, Státní zdravotní ústav Praha 2022, str. 239-365, ISBN 978-80-7071-418-8. [cit. 2024-01-22] https://szu.cz/wp-content/uploads/2022/12/Vysledky_systemu_2021.pdf
- Ruprich, J., Dofková, M., Řehůřková, I., Slaměníková, E., Resová, D. (2006): Individuální spotřeba potravin - národní studie SISP04. SZÚ Praha 2006. [cit. 2024-01-22] http://czvp.szu.cz/spotrebapotravin.htm

