DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0370

VÝŽIVA K LEPŠÍ OCHRANĚ NAŠEHO ZDRAVÍ (OD VĚDECKÉHO VÝZKUMU K VÝŽIVOVÝM DOPORUČENÍM) / NUTRITION TO BETTER PROTECT OUR HEALTH (FROM SCIENTIFIC RESEARCH TO NUTRITION RECOMMENDATIONS)

Petr Tláskal1,2
1 Společnost pro výživu, Opletalova 25, 110 00 Praha,
2 Fakultní nemocnice Motol, V Úvalu 84, Praha 5

Výživa významně ovlivňuje stav našeho zdraví, a to i v souvislosti s řadou dalších faktorů. V osmnáctém století se výživa stala vědeckým oborem a postupně byl zjišťován a popisován význam jednotlivých živin pro lidský organismus. Nedostatky lidské výživy během druhé světové války aktivovaly nový výzkum v řadě zemí a vytvořily odborné společnosti, které mezi sebou spolupracují. V naší republice je to Společnost pro výživu (původně pro racionální výživu). V kontextu současného mezinárodního výzkumu je zvláště nutné vyzdvihnout studie o významu a účincích střevní mikrobioty. Časná výživa a metabolické programování se staly další oblastí vědeckého výzkumu od konce dvacátého století. Vzhledem k nárůstu úmrtí na kardiovaskulární onemocnění se výzkum výživy zaměřuje na metabolismus tuků a konzumaci kuchyňské soli. Dalším nepříznivým trendem souvisejícím s výživou jsou obezita, rakovina a další nemoci. Na základě studií jsou výživová doporučení postupně dále doplňována a upravována.

Klíčová slova: výzkum ve výživě, střevní mikrobiota, metabolické programování, onemocnění srdce a cév, obezita, rakovina, výživová doporučení

stránky: 370-374, online: 2024



Reference

  1. Aburto, N. J., Ziolkovska, A., Hooper, L et al. (2013): Effect of lower sodium intake on health: systematic review and meta-analyses. BMJ. 3, 346, 1326. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Barker, D. J. P. (1995): Fetal origins of coronary heart diseases. Brit. Med.J. 311, 171-174. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Fiala, J. (2011): Výživové faktory s dostatečně prokázaným efektem na riziko vzniku rakoviny. XXVII kongres SKVIMP, Hradec Králové, 201.
  4. Hales, C. N., Barker, D. J.(2001): The thrifty phenotype hypothesis. Br. Med. Bull. 60, 5-20. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Herbs, A., Diethelm, K., Cheng, G., Alexy, U. et al. (2011): Direction of associations between added sugar intake in early childhood and body mass index at age 7 years may depend on intake levels. J.Nutr. Jul;141(7):1348-54. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Hu, F. B., Willett, W. C. (2002): Optimal diets for prevention of coronary heart disease. JAMA 288, 2569-2578. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Keys, A. et al. (1963): Coronary heart disease among Minnesota business and professional men followed fifteen years. Circulation 28, 381-395. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Legarrea, P. L. et al. (2014): The influence of Mediterranean, carbohydrate and high protein diets on gut microbiota composition in the treatment of obesity and associated inflammatory state. Asia Pac J Clin Nutr 23(3): 360-368.
  9. Nishida, C., Martinez, Nocito, F. (2007): FAO/WHO Scientific Update on carbohydrates in human nutrition: introduction European Journal of Clinical Nutrition 61 Suppl 1, S1-S4. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Ohlund, I., Hörnell, A., Lind, T., Hernell, O. (2008): Dietary fat in infancy should be more focused on qauality than on quantity. Eur J Clin Nutr. Sep;62(9):1058-64. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Pilic, L. et al. (2016) : Salt-sensitive hypertension: mechanisms and effects of dietary and other lifestyle factors Oct;74(10):645-58. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Uauy, R., Solomons, N.W. (2006): The role of the international community: forging and Common agenda in tackling the double burden of malnutrition. News 32, Geneva UN Standing Committee on Nutrition. 24-37.
  13. Von Kries, R., Koletzko, B., Sauerwald, T. et al. (1999): Breast feeding and obesity: cross sectional study. BMJ Jul 17;319(7203):147-50. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Walker, W. A., Goulet, O., Morell, L., Antoine, J. M. (2006): Progess in the science of probiotics. Eur.J.Nutr, Jul, 45,Suppl. 9 , 1-18. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Yubro-Serrano, E. M. et al. (2002): Mediterranean diet and endothelial function in patients with coronary heart disease: An analysis of the CORDIOPRECrandomized controlled trial. PLoS Med. 17 (9): e 1003282. Přejít k původnímu zdroji...