DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0380
DYNAMIKA TEPLOTNÍCH ZMĚN VZORKŮ BALENÉHO MLETÉHO MASA V TRANSPORTNÍCH BOXECH / DYNAMICS OF TEMPERATURE CHANGES OF PACKAGED MINCED MEAT SAMPLES IN TRANSPORT BOXES
- Alena Zouharová1, Klára Bartáková1, Lenka Necidová1, Timea Novosadová1, Šárka Bursová1
- 1 Ústav hygieny a technologie potravin živočišného původu a gastronomie Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Veterinární univerzita Brno
Jedním z klíčových faktorů ovlivňující zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu je dodržení chladícího řetězce. U vzorků potravin putujících do laboratoře k vyšetření, je navíc udržení předepsané teploty podmínkou pro přesnou interpretaci výsledků analýz. Cílem této studie bylo sledování změny teploty v jádře výrobku (baleného mletého hovězího masa) v závislosti na různé teplotě skladování (25 °C, 30°C, 40 °C) naplněných transportních boxů. K tomuto účelu byly využity záznamové termografy Testo s vpichovou sondou, které umožňují současný monitoring vnější a vnitřní teploty, která je měřena ve velmi krátkých intervalech (20 sekund). Bylo zjištěno, že teplota uskladnění transportních izolačních boxů má vliv na rychlost ohřátí vzorku a to v obou použitých typech transportních obalů. Dále bylo zjištěno, že větší vliv než typ transportního obalu mělo na teplotu vzorku umístění chladicích vložek.
Klíčová slova: transportní obal, změna teploty, chladicí vložky, mleté
stránky: 380-384, online: 2024
Reference
- Bassey, A. P., Yongfang, C., Zongshuai, Z., Olumide, A. O., Tingxuan, G., Olubunmi, O. O., Keping, Y., Chunbao, L., Guanghong, Z. (2021): Evaluation of spoilage indexes and bacterial community dynamics of modified packaged super-chilled pork loins. Food Control, 130, 108383.
Přejít k původnímu zdroji... - ČSN EN ISO 7218 (560103) Mikrobiologie potravin a krmiv - Všeobecné požadavky a doporučení pro mikrobiologické zkoušení
- Du, J., Nie, B., Zhang, Y., Du, Z., Wan,g l., Ding, Y. (2020): Cooling performance of a thermal energy storage-based portable box for cold chain applications. Journal of Energy Storage, 28, 101238.
Přejít k původnímu zdroji... - Kameník, J. a kolektiv (2014): Maso jako potravina. Produkce, složení a vlastnosti masa. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno. ISBN 978-80-7305-673-5.
- Laguerre, O., Chaomuang, N., Derens, E., Flick, D. (2019): How to predict product temperature changes during transport in an insulated box equipped with a nice pack: Experimental versus 1-D and 3-D modelling approaches. International Journal of Refrigeration, 100, 196-207.
Přejít k původnímu zdroji... - Leungtongkum, T., Laguerre, O., Flick, D. (2023): Simplified heat transfer model for real-time temperature prediction in insulated boxes equipped with a phase change materiál. International Journal of Refrigeration, 149, 286-298.
Přejít k původnímu zdroji... - NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienické předpisy pro potraviny živočišného původu. Úřední věstník Evropské unie, 2004, L. 139, 30. 4. 2004, p. 14-74. (ve znění pozdějších předpisů)
- Nychas, G. J. E., Skandamis, P. N., Tassou, Ch. C., Koutsoumanis, K. P. (2008): Meat spoilage during distribution. Meat Science, 78, 7--89.
Přejít k původnímu zdroji...

