DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7701-030-6-0182

ESG PRINCIPLES IN FOOD INDUSTRY ENTERPRISES: EMPIRICAL EVIDENCE ON THE APPLICATION FRAMEWORK, SPECIFICS AND CHALLENGES RELATED TO FOOD SAFETY / ZÁSADY ESG V PODNICÍCH POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU: EMPIRICKÉ DŮKAZY O RÁMCI PRO UPLATŇOVÁNÍ, SPECIFIKA A VÝZVY TÝKAJÍCÍ SE BEZPEČNOSTI POTRAVIN

Jan Vavřina ORCID...1, Veronika Žišková1, Oksana Dubanych1
1 Department of Business Economics, Mendel University in Brno, Zemědělská 1, 613 00 Brno

Problematika sociálních a environmentálních rizik a celková potřeba zveřejňování informační báze ohledně řízení hospodářských subjektů budou muset být zohledňovány při realizaci jak podnikatelských aktivit, tak v rámci činností taktéž dalších institucí, a to vzhledem k legislativním podmínkám členských zemí EU. V daném kontextu pak zejména za účelem identifikace jejich vlivu s ohledem na relevantní soubory prvků vnějšího prostředí, konkrétně prvky sociálního, environmentálního a souvisejícího reportingu pro externí zájmové skupiny. Systematika nezávislého hodnocení míry dosažení uvedených zásad v jednotlivých dílčích oblastech nabízí možnost robustního provázání daných činností s informovaností veřejnosti. Tento článek se zaměřuje na podniky působící v potravinářském průmyslu, kdy využívá empirická data z provedeného šetření Food and Agriculture Benchmark, které je ze strany jeho realizátora World Benchmarking Aliance poskytováno jako veřejně dostupná informace. V uváděném kontextu jsou zakomponována hodnoticí data v jednotlivých dílčích oblastech směrem k identifikaci vlivu podnikatelských atributů oblasti „environmentální“, „sociální“ a „řídící“ na úroveň bezpečnosti potravin, coby nezbytné součásti konceptu udržitelné výroby potravin.

Klíčová slova: principy zodpovědného a udržitelného podnikání (ESG), bezpečnost potravin, benchmarkingová srovnání

stránky: 182-188, Publikováno: 2025, online: 2025



Reference

  1. ESCRIG-OLMEDO, E., FERNÁNDEZ-IZQUIERDO, M. A., MUÑOZ-TORRES, M. J. 2019. Rating the Raters: Evaluating how ESG Rating Agencies Integrate Sustainability Principles. Sustainability. 11(3), 915. Přejít k původnímu zdroji...
  2. KARTAL, M. T., DEPREN, S. K., PATA, U. K., TASKIN, D., SAVLI, T. 2024a. Modeling the link between environmental, social, and governance disclosures and scores: the case of publicly traded companies in the Borsa Instanbul sustainability index. Financial Innovation. 10, 80. Přejít k původnímu zdroji...
  3. KARTAL, M. T., TASKIN, D., PATA U. K. 2024b. Effects of Environment, Social, and Governance (ESG) Disclosures on ESG Scores: Investigating the Role of Corporate Governance for Publicly Traded Turkish Companies, Journal Of Environmental Management. 368, 122205. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2024.122205 Přejít k původnímu zdroji...
  4. LI, T. T., WANG, K., WANG D. D. 2021. ESG Research Progress and Future Prospects. Sustainability. 13(21), 11663. Přejít k původnímu zdroji...
  5. MALLIAROUDAKI, M. I., WATSON, N. J., FERRARI, R., NCHARI, L. N., GOMES, R. L. 2022. Energy management for a net zero dairy supply chain under climate change. Trends in Food Science & Technology. 126, 153-167. Přejít k původnímu zdroji...
  6. MARTINOVIČOVÁ, D., KONEČNÝ, M., VAVŘINA, J. 2019. Úvod do podnikové ekonomiky. 2nd updated edition. Prague: Grada Publishing.
  7. MELOUN, M., MILITKÝ, J. 2006. Kompendium statistického zpracování dat: metody a řešené úlohy. Prague: Academia.
  8. MOSTOVA, A., BUDKO, O., KOVALCHUK, N. 2024. Entrepreneurship Based On ESG Principles In The Digital Economy. Ad Alta-Journal Of Interdisciplinary Research. 1(XL), 104-110.
  9. OSTROVSKAYA, N., LOSKUTOVA, M., ALEKSEEVA, A. 2023. Using The ESG Principles in the Strategic Management of a Company's Activities. Revista Gestao & Technologia-Journal of Management and Technology. 23, 2664.
  10. SCHMUCK, R. 2021. Comparison of the ESG Guidelines Used in the European Higher Education Sector with the Principles of the ISO 9001:2015 Quality Management Standard. Quality-Access To Success. 22(181), 87-92.
  11. WORLD BENCHMARKING ALIANCE. ©2021. Food and Agriculture Benchmark. World Benchmarking Aliance. [Accessed: 2024-01-09] http://worldbenchmarkingaliance.org