
ISBN online: 978-80-7701-035-1 | DOI: 10.11118/978-80-7701-035-1
Jak šetřit jídlem v nemocnicích
Doporučení pro vedení nemocnic, personál kuchyně, zřizovatele nemocnic a veřejnou správu
- Anna Strejcová, Denisa Rybářová, Kateřina Rohanová, Jiří Remr, Lucie Veselá, David Hrabina, Irena Baláková, Lea Kubíčková, Michaela Číhalíková Straková
How to Save Food in Hospitals serves as a practical guide for hospitals and other healthcare facilities on how to systematically approach food waste reduction in catering facilities. It is based on real food waste measurements in two hospitals and provides concrete data on the extent of waste at different stages of the catering operation. It focuses on food waste prevention recommendations - from planning and record keeping, to organising dispensing and portions, to options for reusing unused food. In addition to recommendations, the manual also provides inspiring practical examples and a clear interpretation of legislative and hygiene requirements. It is intended for kitchen managers, hospital management and hospital operators who want to run more sustainable catering and minimise food waste.
Keywords: hospital, food waste, food leftovers, hospital catering, kitchen operations, research, waste measurement, Prague Food Waste project, Prague
1. edition, online: 2025, publisher: Mendelova univerzita v Brně
References
- Eurostat. (2024). Food waste: 132 kg per inhabitant in the EU in 2022. [Online] Dostupné z: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn- 20240927-2?utm_source=chatgpt.com
- Čermáková, N., & Lojková, R. (2024). Jak využíváme zdravotní péči. In: Statistika & My. [Online] Dostupné z: https://statistikaamy.csu.gov.cz/jak-vyuzivame-zdravotni-peci
- Bendová, V. & Kudrlová, A. (2014). Vliv cílené nutriční podpory v rámci péče o oslabené pacienty. In: Florence, 6. [Online] Dostupné z: https://www.florence.cz/casopis/ archiv-florence/2014/6/vliv-cilene-nutricni-podpory-v-ramci-pece-o-oslabene- pacienty/#utm_source=chatgpt.com
- SZÚ. (2024). "Jde to" je správná odpověď. Tržiště dobrých příkladů přineslo inspiraci pro nemocniční stravování. [Online] Dostupné z: https://szu.gov.cz/aktuality/jde-to- je-spravna-odpoved-trziste-dobrych-prikladu-prineslo-inspiraci-pro-nemocnicni- stravovani/
- Těšínský, P., Novák, F., Pražanová, I., Růžičková, L., Karbanová, M., Krobot, M., & Szitányi, P. (2020). Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Ministerstvo zdravotnictví ČR. [Online] Dostupné z: https://mzd.gov.cz/wp-content/uploads/2021/06/Metodické-doporučení-pro-zajištění-stravy-a-nutriční-péče.pdf
- Globopol. (2022). Závěrečná zpráva projektu Nemocniční strava. Ministerstvo zdravotnictví ČR, projekt Nemocniční strava. [Online] Dostupné z: https://www.nemocnicnistrava.cz/pdf/projekt-Nemocnicni-strava.pdf
- Těšínský, P., Novák, F., Pražanová, I., Růžičková, L., Karbanová, M., Krobot, M., & Szitányi, P. (2020). Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Ministerstvo zdravotnictví ČR. [Online] Dostupné z: https://mzd.gov.cz/wp-content/ uploads/2021/06/Metodické-doporučení-pro-zajištění-stravy-a-nutriční-péče.pdf
- Globopol. (2022). Závěrečná zpráva projektu Nemocniční strava. Ministerstvo zdravotnictví ČR, projekt Nemocniční strava. [Online] Dostupné z: https://www.nemocnicnistrava.cz/pdf/projekt-Nemocnicni-strava.pdf
- Hoekstra, Arjen Y. (2012). The hidden water resource use behind meat and dairy. Enschede: Twente Water Centre, University of Twente, 2 (2).
Go to original source...
- Jiřičková Linhartová, Barbora. (2024). Koho trápí příjmová chudoba. In: Statistika & My. [Online] Dostupné z: https://statistikaamy.csu.gov.cz/koho-trapi-prijmova-chudoba.
- Globopol. (2022). Závěrečná zpráva projektu Nemocniční strava. Ministerstvo zdravotnictví ČR, projekt Nemocniční strava. [Online] Dostupné z: https://www.nemocnicnistrava.cz/pdf/projekt-Nemocnicni-strava.pdf
- Těšínský, P., Novák, F., Pražanová, I., Růžičková, L., Karbanová, M., Krobot, M., & Szitányi, P. (2020). Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Ministerstvo zdravotnictví ČR. [Online] Dostupné z: https://mzd.gov.cz/wp-content/uploads/2021/06/Metodické-doporučení-pro-zajištění-stravy-a-nutriční-péče.pdf
- Globopol. (2022). Závěrečná zpráva projektu Nemocniční strava. Ministerstvo zdravotnictví ČR, projekt Nemocniční strava. [Online] Dostupné z: https://www.nemocnicnistrava.cz/pdf/projekt-Nemocnicni-strava.pdf
- European Society for Clinical Nutrion and Metabolism. (2023). ESPEN Guidelines & Consensus Papers. [Online] Dostupné z: https://www.espen.org/guidelines-home/espen-guidelines
- Globopol. (2022). Závěrečná zpráva projektu Nemocniční strava. Ministerstvo zdravotnictví ČR, projekt Nemocniční strava. [Online] Dostupné z: https://www.nemocnicnistrava.cz/pdf/projekt-Nemocnicni-strava.pdf
- Těšínský, P., Novák, F., Pražanová, I., Růžičková, L., Karbanová, M., Krobot, M., & Szitányi, P. (2020). Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Ministerstvo zdravotnictví ČR. [Online] Dostupné z: https://mzd.gov.cz/wp-content/ uploads/2021/06/Metodické-doporučení-pro-zajištění-stravy-a-nutriční-péče.pdf
- Těšínský, P., Novák, F., Pražanová, I., Růžičková, L., Karbanová, M., Krobot, M., & Szitányi, P. (2020). Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Ministerstvo zdravotnictví ČR. [Online] Dostupné z: https://mzd.gov.cz/wp-content/ uploads/2021/06/Metodické-doporučení-pro-zajištění-stravy-a-nutriční-péče.pdf
- Grazia, C., Hernández Olivan, P., & Pinzauti, I. (2016). Fresh, healthy, and sustainable food, Best practices in European healthcare. Health Care Without Harm. [Online] Dostupné z: https://europe.noharm.org/sites/default/files/documents-files/4680/HCWHEurope_ Food_Report_Dec2016.pdf
- Antasouras, G., Vasios, G. K., Kontogiorgis, C., Ioannou, Z., Poulios, E., Deligiannidou, G. E., Troumbis, A. Y., & Giaginis, C. (2022). How to improve food waste management in hospitals through focusing on the four most common measures for reducing plate waste. In: The International Journal of Health Planning and Management, 38 (2), 296-316.
Go to original source...
- Health Care Without Harm. (2016). Food waste in European healthcare settings, Case studies from around Europe and recommendations for preventing and reducing food waste in healthcare. [Online] Dostupné z: https://europe.noharm.org/sites/default/files/documents-files/4336/HCWHEurope_FoodWaste_Flyer_Oct2016.pdf
- Dias-Ferreira, C., Santos, T., & Oliveira, V. (2015). Hospital food waste and environmental and economic indicators - A Portuguese case study. In: Waste Management, 46, 146-154.
Go to original source...
- Manning, F., Harris, K., Duncan, R., Walton, K., Bracks, J., Larby, L., Vari, L., Jukkola, K., Bell, J., Chan, M., & Batterham, M. (2012). Additional feeding assistance improves the energy and protein intakes of hospitalized elderly patients. A health services evaluation. In: Appetite, 59 (2), 471-477.
Go to original source...
- Barton, A. D., Beigg, C. L., Macdonald, I. A., & Allison, S. P. (2000). High food wastage and low nutritional intakes in hospital patients. In: Clinical Nutrition, 19 (6), 445-449.
Go to original source...
- Strotmann, Ch., Friedrich, S., Kreyenschmidt, J., Teitscheid, P., & Ritter, G. (2017). Comparing Food Provided and Wasted before and after Implementing Measures against Food Waste in Three Healthcare Food Service Facilities. In: Sustainability, 9, 1409.
Go to original source...
- Thomas, H. V., Doughton, A., Febry, K., Jones, P., Latham, M., Lisle, S., Lloyd, E., Smith, G., & Thomas, D. (2011). Hospital Catering and Patient Nutrition. Cardiff: Wales Audit Office, 84. Dostupné z: https://www.audit.wales/sites/default/files/Hospital_Catering_and_Patient_Nutrition_English_2011_14.pdf
- Green Healthcare. (2013). Reducing food waste in Irish hospitals results, guidance and tips from a 3-year programme. Dublin: Green Healthcare Programme, Environmental Protection Agency, 24. Dostupné z: http://hdl.handle.net/10147/324073
- Dias-Ferreira, C., Santos, T., & Oliveira, V. (2015). Hospital food waste and environmental and economic indicators - A Portuguese case study. In: Waste Management, 46, 146-154.
Go to original source...