DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

ISBN online: 978-80-7701-035-1 | DOI: 10.11118/978-80-7701-035-1

Jak šetřit jídlem v nemocnicích

Doporučení pro vedení nemocnic, personál kuchyně, zřizovatele nemocnic a veřejnou správu

Anna Strejcová, Denisa Rybářová, Kateřina Rohanová, Jiří Remr, Lucie Veselá, David Hrabina, Irena Baláková, Lea Kubíčková, Michaela Číhalíková Straková

Jak šetřit jídlem v nemocnicích slouží jako praktický návod pro nemocnice a další zdravotnická zařízení, jak systematicky přistupovat ke snižování potravinového odpadu v provozech hromadného stravování. Vychází z reálného měření potravinového odpadu ve dvou nemocnicích a poskytuje konkrétní data o rozsahu plýtvání v jednotlivých fázích stravovacího provozu. Zaměřuje se na doporučení předcházení potravinového odpadu - od plánování a evidence přes organizaci výdeje a porcí, až po možnosti dalšího využití nevyužitého jídla. Manuál přináší kromě doporučení, také inspirativní příklady z praxe a srozumitelný výklad legislativních a hygienických požadavků. Je určen vedoucím pracovníkům kuchyní, managementu nemocnic i jejich zřizovatelům, kteří chtějí provozovat udržitelnější stravování a minimalizovat ztráty jídla.

Klíčová slova: nemocnice, plýtvání potravinami, potravinový odpad, nemocniční stravování, kuchyňský provoz, výzkum, měření odpadu, projekt Prague Food Waste, Praha

1. vydání, online: 2025, vydavatel: Mendelova univerzita v Brně



Reference

  1. Eurostat. (2024). Food waste: 132 kg per inhabitant in the EU in 2022. [Online] Dostupné z: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn- 20240927-2?utm_source=chatgpt.com
  2. Čermáková, N., & Lojková, R. (2024). Jak využíváme zdravotní péči. In: Statistika & My. [Online] Dostupné z: https://statistikaamy.csu.gov.cz/jak-vyuzivame-zdravotni-peci
  3. Bendová, V. & Kudrlová, A. (2014). Vliv cílené nutriční podpory v rámci péče o oslabené pacienty. In: Florence, 6. [Online] Dostupné z: https://www.florence.cz/casopis/ archiv-florence/2014/6/vliv-cilene-nutricni-podpory-v-ramci-pece-o-oslabene- pacienty/#utm_source=chatgpt.com
  4. SZÚ. (2024). "Jde to" je správná odpověď. Tržiště dobrých příkladů přineslo inspiraci pro nemocniční stravování. [Online] Dostupné z: https://szu.gov.cz/aktuality/jde-to- je-spravna-odpoved-trziste-dobrych-prikladu-prineslo-inspiraci-pro-nemocnicni- stravovani/
  5. Těšínský, P., Novák, F., Pražanová, I., Růžičková, L., Karbanová, M., Krobot, M., & Szitányi, P. (2020). Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Ministerstvo zdravotnictví ČR. [Online] Dostupné z: https://mzd.gov.cz/wp-content/uploads/2021/06/Metodické-doporučení-pro-zajištění-stravy-a-nutriční-péče.pdf
  6. Globopol. (2022). Závěrečná zpráva projektu Nemocniční strava. Ministerstvo zdravotnictví ČR, projekt Nemocniční strava. [Online] Dostupné z: https://www.nemocnicnistrava.cz/pdf/projekt-Nemocnicni-strava.pdf
  7. Těšínský, P., Novák, F., Pražanová, I., Růžičková, L., Karbanová, M., Krobot, M., & Szitányi, P. (2020). Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Ministerstvo zdravotnictví ČR. [Online] Dostupné z: https://mzd.gov.cz/wp-content/ uploads/2021/06/Metodické-doporučení-pro-zajištění-stravy-a-nutriční-péče.pdf
  8. Globopol. (2022). Závěrečná zpráva projektu Nemocniční strava. Ministerstvo zdravotnictví ČR, projekt Nemocniční strava. [Online] Dostupné z: https://www.nemocnicnistrava.cz/pdf/projekt-Nemocnicni-strava.pdf
  9. Hoekstra, Arjen Y. (2012). The hidden water resource use behind meat and dairy. Enschede: Twente Water Centre, University of Twente, 2 (2). Přejít k původnímu zdroji...
  10. Jiřičková Linhartová, Barbora. (2024). Koho trápí příjmová chudoba. In: Statistika & My. [Online] Dostupné z: https://statistikaamy.csu.gov.cz/koho-trapi-prijmova-chudoba.
  11. Globopol. (2022). Závěrečná zpráva projektu Nemocniční strava. Ministerstvo zdravotnictví ČR, projekt Nemocniční strava. [Online] Dostupné z: https://www.nemocnicnistrava.cz/pdf/projekt-Nemocnicni-strava.pdf
  12. Těšínský, P., Novák, F., Pražanová, I., Růžičková, L., Karbanová, M., Krobot, M., & Szitányi, P. (2020). Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Ministerstvo zdravotnictví ČR. [Online] Dostupné z: https://mzd.gov.cz/wp-content/uploads/2021/06/Metodické-doporučení-pro-zajištění-stravy-a-nutriční-péče.pdf
  13. Globopol. (2022). Závěrečná zpráva projektu Nemocniční strava. Ministerstvo zdravotnictví ČR, projekt Nemocniční strava. [Online] Dostupné z: https://www.nemocnicnistrava.cz/pdf/projekt-Nemocnicni-strava.pdf
  14. European Society for Clinical Nutrion and Metabolism. (2023). ESPEN Guidelines & Consensus Papers. [Online] Dostupné z: https://www.espen.org/guidelines-home/espen-guidelines
  15. Globopol. (2022). Závěrečná zpráva projektu Nemocniční strava. Ministerstvo zdravotnictví ČR, projekt Nemocniční strava. [Online] Dostupné z: https://www.nemocnicnistrava.cz/pdf/projekt-Nemocnicni-strava.pdf
  16. Těšínský, P., Novák, F., Pražanová, I., Růžičková, L., Karbanová, M., Krobot, M., & Szitányi, P. (2020). Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Ministerstvo zdravotnictví ČR. [Online] Dostupné z: https://mzd.gov.cz/wp-content/ uploads/2021/06/Metodické-doporučení-pro-zajištění-stravy-a-nutriční-péče.pdf
  17. Těšínský, P., Novák, F., Pražanová, I., Růžičková, L., Karbanová, M., Krobot, M., & Szitányi, P. (2020). Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Ministerstvo zdravotnictví ČR. [Online] Dostupné z: https://mzd.gov.cz/wp-content/ uploads/2021/06/Metodické-doporučení-pro-zajištění-stravy-a-nutriční-péče.pdf
  18. Grazia, C., Hernández Olivan, P., & Pinzauti, I. (2016). Fresh, healthy, and sustainable food, Best practices in European healthcare. Health Care Without Harm. [Online] Dostupné z: https://europe.noharm.org/sites/default/files/documents-files/4680/HCWHEurope_ Food_Report_Dec2016.pdf
  19. Antasouras, G., Vasios, G. K., Kontogiorgis, C., Ioannou, Z., Poulios, E., Deligiannidou, G. E., Troumbis, A. Y., & Giaginis, C. (2022). How to improve food waste management in hospitals through focusing on the four most common measures for reducing plate waste. In: The International Journal of Health Planning and Management, 38 (2), 296-316. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Health Care Without Harm. (2016). Food waste in European healthcare settings, Case studies from around Europe and recommendations for preventing and reducing food waste in healthcare. [Online] Dostupné z: https://europe.noharm.org/sites/default/files/documents-files/4336/HCWHEurope_FoodWaste_Flyer_Oct2016.pdf
  21. Dias-Ferreira, C., Santos, T., & Oliveira, V. (2015). Hospital food waste and environmental and economic indicators - A Portuguese case study. In: Waste Management, 46, 146-154. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Manning, F., Harris, K., Duncan, R., Walton, K., Bracks, J., Larby, L., Vari, L., Jukkola, K., Bell, J., Chan, M., & Batterham, M. (2012). Additional feeding assistance improves the energy and protein intakes of hospitalized elderly patients. A health services evaluation. In: Appetite, 59 (2), 471-477. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Barton, A. D., Beigg, C. L., Macdonald, I. A., & Allison, S. P. (2000). High food wastage and low nutritional intakes in hospital patients. In: Clinical Nutrition, 19 (6), 445-449. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Strotmann, Ch., Friedrich, S., Kreyenschmidt, J., Teitscheid, P., & Ritter, G. (2017). Comparing Food Provided and Wasted before and after Implementing Measures against Food Waste in Three Healthcare Food Service Facilities. In: Sustainability, 9, 1409. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Thomas, H. V., Doughton, A., Febry, K., Jones, P., Latham, M., Lisle, S., Lloyd, E., Smith, G., & Thomas, D. (2011). Hospital Catering and Patient Nutrition. Cardiff: Wales Audit Office, 84. Dostupné z: https://www.audit.wales/sites/default/files/Hospital_Catering_and_Patient_Nutrition_English_2011_14.pdf
  26. Green Healthcare. (2013). Reducing food waste in Irish hospitals results, guidance and tips from a 3-year programme. Dublin: Green Healthcare Programme, Environmental Protection Agency, 24. Dostupné z: http://hdl.handle.net/10147/324073
  27. Dias-Ferreira, C., Santos, T., & Oliveira, V. (2015). Hospital food waste and environmental and economic indicators - A Portuguese case study. In: Waste Management, 46, 146-154. Přejít k původnímu zdroji...