DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

ISBN online: 978-80-7701-036-8 | DOI: 10.11118/978-80-7701-036-8

Jak šetřit jídlem v domovech pro seniory

Doporučení pro vedení a personál zřizovaných domovů pro seniory a pro veřejnou správu

Anna Strejcová, Denisa Rybářová, Kateřina Rohanová, Jiří Remr, Lucie Veselá, David Hrabina, Irena Baláková, Lea Kubíčková, Michaela Číhalíková Straková

Tento manuál shrnuje výzkumné poznatky projektu Prague Food Waste, který se mezi lety 2023–2025 zaměřil na měření a analýzu potravinového odpadu ve čtyřech domovech pro seniory v Praze. Dokument popisuje metody sběru dat, kvantitu odpadu vznikajícího při přípravě, výdeji i konzumaci, a nabízí srovnání mezi různými typy výdeje stravy. Na základě výzkumu a workshopu se zástupci domovů obsahuje doporučení, jak předejít plýtvání potravinami skrze úpravu receptur, flexibilnější systém výdeje, zmenšení porcí nebo darování přebytečných jídel. Zohledňuje také environmentální, ekonomické i etické dopady plýtvání. Manuál je určen pro vedení domovů, personál kuchyní a veřejnou správu.

Klíčová slova: domovy pro seniory, potravinový odpad, plýtvání jídlem, hromadné stravování, nutriční péče, kuchyňský provoz, výzkum, měření odpadu, projekt Prague Food Waste, Praha

1. vydání, online: 2025, vydavatel: Mendelova univerzita v Brně



Reference

  1. Eurostat. (2024). Food waste: 132 kg per inhabitant in the EU in 2022. [Online] Dostupné z: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20240927-2?utm_source=chatgpt.com.
  2. Český statistický úřad. (2023). Sociální služby. [Online] Dostupné z: https://csu.gov.cz/socialni-sluzby?pocet=10⋆t=0&podskupiny=194&razeni=-datumVydani
  3. Nijs, K., de Graaf, C., Kok, F. J., & van Staveren, W. A. (2006). Effect of family style mealtimes on quality of life, physical performance, and body weight of nursing home residents: cluster randomised controlled trial. In: The British Medical Journal, 332 (7551), 1180-1184 Přejít k původnímu zdroji...
  4. Liz Martins, M., Henriques, A. S., & Rocha, A. (2021). Evaluation of Food Waste at a Portuguese Geriatric Institution. In: Sustainability, 13, 2452. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Strotmann, Ch., Friedrich, S., Kreyenschmidt, J., Teitscheid, P., & Ritter, G. (2017). Comparing Food Provided and Wasted before and after Implementing Measures against Food Waste in Three Healthcare Food Service Facilities. In: Sustainability, 9, 1409. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Iuliano, S., Olden, A., & Woods, A. (2013). Meeting the nutritional needs of elderly residents in aged-care: are we doing enough?. In: The Journal of Nutrition, Health & Aging, 17 (6). Přejít k původnímu zdroji...
  7. Mourier, V. (2023). Textured food in care homes and the innovative culinary approach in healthcare. In: Clinical Nutrition Open Science, 48, 27-29. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Eriksson, M., Persson Osowski, Ch., Malefors, Ch., Bjorkman, J., & Eriksson, E. (2017). Quantification of food waste in public catering services - A case study from a Swedich municipality. In: Waste Management, 61, 415-422. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Liz Martins, M., Henriques, A. S., & Rocha, A. (2021). Evaluation of Food Waste at a Portuguese Geriatric Institution. In: Sustainability, 13, 2452. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Strotmann, Ch., Friedrich, S., Kreyenschmidt, J., Teitscheid, P., & Ritter, G. (2017). Comparing Food Provided and Wasted before and after Implementing Measures against Food Waste in Three Healthcare Food Service Facilities. In: Sustainability, 9, 1409. Přejít k původnímu zdroji...