
ISBN online: 978-80-7701-037-5 | DOI: 10.11118/978-80-7701-037-5
Jak šetřit jídlem ve školních jídelnách
Doporučení pro vedení zřizovaných škol a jejich jídelen, personál kuchyně, rodiče a veřejnou správu
- Anna Strejcová, Denisa Rybářová, Kateřina Rohanová, Jiří Remr, Lucie Veselá, David Hrabina, Irena Baláková, Lea Kubíčková, Michaela Číhalíková Straková
Jak šetřit jídlem ve školních jídelnách shrnuje výsledky výzkumu plýtvání potravinami v rámci projektu Prague Food Waste (2023–2025), který se zaměřil na měření potravinového odpadu ve čtyřech školních jídelnách v Praze. Výzkum kombinoval vážení kuchyňského odpadu, dotazníky mezi žáky, rozhovory se zaměstnanci jídelen a workshopy se zainteresovanými stranami. Cílem bylo získat konkrétní data a na jejich základě formulovat praktická doporučení pro omezení plýtvání jídlem ve školních jídelnách. Publikace je určena zejména vedení škol, pracovníkům kuchyní, rodičům i zástupcům veřejné správy a přináší návrhy řešení pro efektivnější provoz, včetně komunikace s dětmi a úprav systému objednávek obědů.
Klíčová slova: školní jídelny, plýtvání potravinami, potravinový odpad, hromadné stravování, kuchyňský provoz, výzkum, měření odpadu, projekt Prague Food Waste, Praha
1. vydání, online: 2025, vydavatel: Mendelova univerzita v Brně
Reference
- Eurostat. (2024). Food waste: 132 kg per inhabitant in the EU in 2022. [Online] Dostupné z: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20240927-2?utm_source=chatgpt.com.
- Máme to na talíři. Státní zdravotní ústav. [Online] Dostupné z: https://www.mametonataliri.cz.
- MŠMT. (2023). MŠMT navýší dotaci na podporu školních obědů. [Online] Dostupné z: https://msmt.gov.cz/ministerstvo/novinar/msmt-navysi-dotaci-na-podporu-skolnich-obedu?utm_source=chatgpt.com.
- Hoekstra, Arjen Y. (2012). The hidden water resource use behind meat and dairy. Enschede : Twente Water Centre, University of Twente, 2 (2).
Přejít k původnímu zdroji...
- Jiřičková Linhartová, Barbora. (2024). Koho trápí příjmová chudoba. In: Statistika & My. [Online] Dostupné z: https://statistikaamy.csu.gov.cz/koho-trapi-prijmova-chudoba.
- Ludvík, Pavel. (2018). Předkrm místo polévky? Proč ne. [Online]Dostupné z: https://jidelny.cz/predkrm-misto-polevky-proc-ne/.
- Boschini, M., Falasconi, L., Cicatiello, C. Franco, S. (2020). Why the waste? A large-scale study on the causes of food waste at school canteens. In: Journal of cleaner Production, 246.
Přejít k původnímu zdroji...
- Derqui, B., Fernandez, V., Fayos, T. (2018). Towards more sustainable food systems. Addressing food waset at school canteens. In: Appetite, 129, 1-11.
Přejít k původnímu zdroji...
- Vidal-Mones, B., Diaz-Ruiz, R., Gil, J. M. (2022). From evaluation to action: Testing nudging strategies to prevent food waste in school canteens. In: Waste Management, 140, 90-99.
Přejít k původnímu zdroji...
- Malefors, Ch., Sundin, N., Tromp, M., Eriksson, M. (2022). Testing interventions to reduce food waste in school catering. In: Resources, Conservation & Recycling, 177.
Přejít k původnímu zdroji...
- Rigal, N., Courcoux, P., Cardinal, M., Huc, M., Beraud, A. (2022). Plate waste increases with the number of foods proposed: An exploratory experimental study in adolescents school canteens. In: Appetite, 178.
Přejít k původnímu zdroji...