DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

ISBN online: 978-80-7701-037-5 | DOI: 10.11118/978-80-7701-037-5

Jak šetřit jídlem ve školních jídelnách

Doporučení pro vedení zřizovaných škol a jejich jídelen, personál kuchyně, rodiče a veřejnou správu

Anna Strejcová, Denisa Rybářová, Kateřina Rohanová, Jiří Remr, Lucie Veselá, David Hrabina, Irena Baláková, Lea Kubíčková, Michaela Číhalíková Straková

Jak šetřit jídlem ve školních jídelnách shrnuje výsledky výzkumu plýtvání potravinami v rámci projektu Prague Food Waste (2023–2025), který se zaměřil na měření potravinového odpadu ve čtyřech školních jídelnách v Praze. Výzkum kombinoval vážení kuchyňského odpadu, dotazníky mezi žáky, rozhovory se zaměstnanci jídelen a workshopy se zainteresovanými stranami. Cílem bylo získat konkrétní data a na jejich základě formulovat praktická doporučení pro omezení plýtvání jídlem ve školních jídelnách. Publikace je určena zejména vedení škol, pracovníkům kuchyní, rodičům i zástupcům veřejné správy a přináší návrhy řešení pro efektivnější provoz, včetně komunikace s dětmi a úprav systému objednávek obědů.

Klíčová slova: školní jídelny, plýtvání potravinami, potravinový odpad, hromadné stravování, kuchyňský provoz, výzkum, měření odpadu, projekt Prague Food Waste, Praha

1. vydání, online: 2025, vydavatel: Mendelova univerzita v Brně



Reference

  1. Eurostat. (2024). Food waste: 132 kg per inhabitant in the EU in 2022. [Online] Dostupné z: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20240927-2?utm_source=chatgpt.com.
  2. Máme to na talíři. Státní zdravotní ústav. [Online] Dostupné z: https://www.mametonataliri.cz.
  3. MŠMT. (2023). MŠMT navýší dotaci na podporu školních obědů. [Online] Dostupné z: https://msmt.gov.cz/ministerstvo/novinar/msmt-navysi-dotaci-na-podporu-skolnich-obedu?utm_source=chatgpt.com.
  4. Hoekstra, Arjen Y. (2012). The hidden water resource use behind meat and dairy. Enschede : Twente Water Centre, University of Twente, 2 (2). Přejít k původnímu zdroji...
  5. Jiřičková Linhartová, Barbora. (2024). Koho trápí příjmová chudoba. In: Statistika & My. [Online] Dostupné z: https://statistikaamy.csu.gov.cz/koho-trapi-prijmova-chudoba.
  6. Ludvík, Pavel. (2018). Předkrm místo polévky? Proč ne. [Online]Dostupné z: https://jidelny.cz/predkrm-misto-polevky-proc-ne/.
  7. Boschini, M., Falasconi, L., Cicatiello, C. Franco, S. (2020). Why the waste? A large-scale study on the causes of food waste at school canteens. In: Journal of cleaner Production, 246. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Derqui, B., Fernandez, V., Fayos, T. (2018). Towards more sustainable food systems. Addressing food waset at school canteens. In: Appetite, 129, 1-11. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Vidal-Mones, B., Diaz-Ruiz, R., Gil, J. M. (2022). From evaluation to action: Testing nudging strategies to prevent food waste in school canteens. In: Waste Management, 140, 90-99. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Malefors, Ch., Sundin, N., Tromp, M., Eriksson, M. (2022). Testing interventions to reduce food waste in school catering. In: Resources, Conservation & Recycling, 177. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Rigal, N., Courcoux, P., Cardinal, M., Huc, M., Beraud, A. (2022). Plate waste increases with the number of foods proposed: An exploratory experimental study in adolescents school canteens. In: Appetite, 178. Přejít k původnímu zdroji...