
ISBN online: 978-80-7701-039-9 | DOI: 10.11118/978-80-7701-039-9
Optimalizovaný sběr potravinového odpadu v sídlištní zástavbě
Metodika pro efektivní sběr a využití potravinového odpadu v městských sídlištích v souladu s principy cirkulární ekonomiky
- Martina Vršanská, Lucie Veselá, Irena Baláková, Stanislava Voběrková, Ester Kovaříková, Lea Kubíčkova, Petra Martínez Barroso, Dana Adamcová, Martina Urbanová, Magdalena Daria Vaverková
Metodika poskytuje praktický návod pro domácnosti i obce/městské části, včetně doporučení pro zavedení systému sběru potravinového odpadu, možnosti následného zpracování odpadu (kompostování, bioplynové stanice), strategie pro zvýšení zapojení obyvatel a minimalizaci negativních externalit. Dále se zabývá technologickými možnostmi sběru a zpracování potravinového odpadu, typy sběrných nádob, frekvencí svozu a hygienickými aspekty, použitím aditiv k úpravě potravinového odpadu v nádobách, komunikačními strategiemi pro podporu třídění potravinového odpadu a monitoringem a hodnocením efektivity systému sběru potravinového odpadu.
Klíčová slova: potravinový odpad, domácnosti, životní prostředí, cirkulární ekonomika, svoz odpadu
1. vydání, online: 2025, vydavatel: Mendelova univerzita v Brně
Reference
- ADAMCOVÁ, D., VRŠANSKÁ, M., URBANOVÁ, M., ŠKRABALOVÁ, M. 2025. Collection as a Critical Step in the Sustainable Management of Food Waste from Housing Estates. Polish Journal of Environmental Studies. ISSN 1230-1485. https://doi.org/10.15244/pjoes/201933
Přejít k původnímu zdroji...
- ADELODUN, B., KIM, S. H., ODEY, G., CHOI, K. S. 2021. Assessment of environmental and economic aspects of household food waste using a new Environmental-Economic Footprint (EN-EC) index: A case study of Daegu, South Korea. Science of the Total Environment. 776, 145928. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.145928
Přejít k původnímu zdroji...
- ABDELRADI, F. 2018. Food waste behaviour at the household level: A conceptual framework. Waste Management. 71, 485-493. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2017.10.001
Přejít k původnímu zdroji...
- BAHRAMIAN, M., HYNDS, P. D., PRIYADARSHINI, A. 2024. Dynamic life cycle assessment of commercial and household food waste: A critical global review of emerging techniques. Science of the Total Environment. 921, 170853. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2024.170853
Přejít k původnímu zdroji...
- BARKER, H., SHAW, P. J., RICHARDS, B., CLEGG, Z., SMITH, D. 2021. What Nudge Techniques Work for Food Waste Behaviour Change at the Consumer Level? A Systematic Review. Sustainability.13(19), Article 19. https://doi.org/10.3390/su131911099
Přejít k původnímu zdroji...
- BIRAU, M. M., FAURE, C. 2018. It is easy to do the right thing: Avoiding the backfiring effects of advertisements that blame consumers for waste. J. Business Research. 87, 102-117. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2018.02.026
Přejít k původnímu zdroji...
- UNEP DTU PARTNERSHIP AND UNITED NATIONS ENVIRONMENT PROGRAMME. 2021. Reducing Consumer Food Waste Using Green and Digital Technologies. Copenhagen and Nairobi. ISBN 978-87-93458-06-2. https://unepccc.org/wp-content/uploads/2021/11/reducing-consumer-food-waste-using-green-and-digital-technologies.pdf
- CENTRUM PRO VÝZKUM VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ. 2024. Plýtvání potravinami v českých domácnostech - Potraviny 2024. Online. In: Plýtvání potravinami v českých domácnostech - Potraviny 2024 [Tisková zpráva]. Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR. [cit. 2025-03-27]. https://unepccc.org/wp-content/uploads/2021/11/reducing-consumer-food-waste-using-green-and-digital-technologies.pdf
- DE HOOGE, I. E., VAN DULM, E., VAN TRIJP, H. C. M. 2018. Cosmetic specifications in the food waste issue: Supply chain considerations and practices concerning suboptimal food products. Journal of Cleaner Production. 183, 698-709. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.02.132
Přejít k původnímu zdroji...
- EUROSTAT. 2025. Food waste and food waste prevention - estimates. EUROSTAT [cit. 2025-03-27] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Food_waste_and_food_waste_prevention_-_estimates#Amounts_of_food_waste_at_EU_level
- EUROPEAN COMMISSION. 2020. COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS. A New Circular Economy Action Plan for a Cleaner and More Competitive Europe. Document 52020DC0098 Brussels: European Commission.
- EUROPEAN UNION. 2018. Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/851 ze dne 30. května 2018, kterou se mění směrnice 2008/98/ES o odpadech (Text s významem pro EHP). Document 32018L0851. IEUR-Lex: Access to European Union law [cit. 2025-04-16]. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=celex:32018L0851
- EVROPSKÝ PARLAMENT. 2023. Oběhové hospodářství: definice, význam a přínos. Evropský parlament. [cit. 2025-03-17] https://www.europarl.europa.eu/topics/cs/article/20151201STO05603/obehove-hospodarstvi-definice-vyznam-a-prinos
- FLYGANSVÆR, B., SAMUELSEN, A. G., STØYLE, R. V. 2021. The power of nudging: How adaptations in reverse logistics systems can improve end-consumer recycling behavior. International Journal of Physical Distribution & Logistics Management. 51(9), 958-977. https://doi.org/10.1108/IJPDLM-12-2020-0389
Přejít k původnímu zdroji...
- FOGG, B. J. 2019. Fogg behavior model. Behav. Des. Lab. Stanford Univ., Stanford, CA, USA, Tech. Rep.
- GONZÁLEZ, D., GABRIEL, D., SÁNCHEZ, A. 2022. Odors Emitted from Biological Waste and Wastewater Treatment Plants: a Mini-Review. Atmosphere. 13(5), 798. https://doi.org/10.3390/atmos13050798
Přejít k původnímu zdroji...
- GUSTAFSSON, M., ANDERBERG, S. 2022. Biogas policies and production development in Europe: a comparative analysis of eight countries. Biofuels. 13(8), 931-944. https://doi.org/10.1080/17597269.2022.2034380
Přejít k původnímu zdroji...
- GUSTAVSSON, J., BOS-BROUWERS, H., TIMMERMANS, T., HANSEN, O.-J., MØLLER, H., ANDERSON, G., O'CONNOR, C., SOETHOUDT, H., QUESTED, T., EASTEAL, S. et al. 2014. FUSIONS Definitional framework for food waste-full report. Project report FUSIONS. ISBN 978-91-7290-331-9
- GUSTAVSSON, J., CEDERBERG, C., SONESSON, U., VAN OTTERDIJK, R., MEYBECK, A. 2011. Global food losses and food waste. Food and agriculture organization of the united nations. http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf
- HALL, S. M., TIKKU, V., HEIGER-BERNAYS, W. J. 2023. Potential Policy and Community Implications of Equitable Organic Waste, Compost, and Urban Agricultural Systems in the United States. Environmental health perspectives. 131(11), 115001. https://doi.org/10.1289/EHP12921
Přejít k původnímu zdroji...
- CHIOATTO, E., SOSPIRO, P. 2023. Transition from waste management to circular economy: the European Union roadmap. Environment, Development and Sustainability. 25(1), 249-276. https://doi.org/10.1007/s10668-021-02050-3
Přejít k původnímu zdroji...
- KUBÍČKOVÁ, L., VESELÁ, L., KORMAŇÁKOVÁ, M. 2021. Food Waste Behaviour at the Consumer Level: Pilot Study on Czech Private Households. Sustainability. 13(20), 11311. https://doi.org/10.3390/su132011311
Přejít k původnímu zdroji...
- LEE, E., SHURSON, G., OH, S. H., JANG, J. C. 2024. The Management of Food Waste Recycling for a Sustainable Future: A Case Study on South Korea. Sustainability. 16(2), 854. https://doi.org/10.3390/su16020854
Přejít k původnímu zdroji...
- LIANG, Y., LI, Z., FENG, S., ZHANG, Y. 2024. Can we 'Nudge' people to better waste separation behaviours? Policy interventions mediated by habit, sense of separation efficiency and external environmental perceptions. Waste Management & Research: The Journal for a Sustainable Circular Economy. 42(5), 372-383. https://doi.org/10.1177/0734242X231187579
Přejít k původnímu zdroji...
- USDA: U. S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. 2023. Japan: MAFF Publishes 2021 Status of Japan Green Food System Strategy Targets. Attaché Report, September 18, 2023. USDA. https://www.fas.usda.gov/data/japan-maff-publishes-2021-status-japan-green-food-system-strategy-targets
- MAO, I. F., TSAI, C. J., SHEN, S. H., LIN, T. F., CHEN, W. K., CHEN, M. L. 2006. Critical components of odors in evaluating the performance of food waste composting plants. Science of the total environment. 370(2-3), 323-329. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2006.06.016
Přejít k původnímu zdroji...
- MERKELBACH, I., DEWIES, M., DENKTAS, S. 2021. Committing to Keep Clean: Nudging Complements Standard Policy Measures to Reduce Illegal Urban Garbage Disposal in a Neighborhood With High Levels of Social Cohesion. Frontiers in Psychology. 12, 660410. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.660410
Přejít k původnímu zdroji...
- MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY. 2008-2023a. Cirkulární Česko. Ministerstvo životního prostředí ČR [cit. 2025-03-17]. https://mzp.gov.cz/cz/agenda/odpadove-hospodarstvi-a-cirkularni-ekonomika/cirkularni-ekonomika/cirkularni-ekonomika-2
- MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY. 2008-2023b. POH ČR a příslušné dokumenty. Plán odpadového hospodářství České republiky - příslušné dokumenty. Ministerstvo životního prostředí ČR. [cit. 2025-03-17]. https://mzp.gov.cz/sites/mzp.cz/files/tiskove-zpravy/Plan_odpadoveho_hospodarstvi-060514.pdf
- MITOMA, Y., SIMION, C. 2022. Modern Waste Management. In: Biotechnological Innovations for Environmental Bioremediation. pp. 999-1028. Singapore: Springer Nature Singapore. https://doi.org/10.1007/978-981-16-9001-3_38
Přejít k původnímu zdroji...
- MOUSAVI, S., HOSSEINZADEH, A., GOLZARY, A. 2023. Challenges, recent development, and opportunities of smart waste collection: A review. Science of The Total Environment. 886, 163925. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.163925
Přejít k původnímu zdroji...
- MŽP. 2024. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 273/2021 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady. MŽP. https://www.zakonyprolidi.cz/media2/file/2411/File71378.pdf?attachment-filename=7948661-2024-11-05-zprava-ria-7948918.pdf
- PRINCIPATO, L., SECONDI, L., CICATIELLO, C., MATTIA, G. 2020. Caring more about food: The unexpected positive effect of the Covid-19 lockdown on household food management and waste. Socio-Economic Planning Sciences. 82, 100953. https://doi.org/10.1016/j.seps.2020.100953
Přejít k původnímu zdroji...
- SUGIURA, K., YAMATANI, S., WATAHARA, M., ONODERA, T. 2009. Ecofeed, animal feed produced from recycled food waste. Vet. Ital. 45(3), 397-404.
- HANÁCKÝ VEČERNÍK. 2023. V kraji se rozjíždí třídění odpadů z kuchyní a prošlých potravin. Hanácký večerník. 27. 12. 2023 - 12:09 [cit. 2025-04-15] https://moravskoslezskyvecernik.cz/zpravy/kraj/v-kraji-se-rozjizdi-trideni-odpadu-z-kuchyni-a-proslych-potravin?
- DE VISSER-AMUNDSON, A., KLEIJNEN, M. 2020. Nudging in food waste management: Where Sustainability Meets Cost-Effectiveness. Food waste management. 57-87. https://doi.org/10.1007/978-3-030-20561-4_3
Přejít k původnímu zdroji...
- VESELÁ, L., ANTOŠOVÁ, I., KUBÍČKOVÁ, L., VRŠANSKÁ, M., VAVERKOVÁ, M. D., VOBĚRKOVÁ, S., KOVAŘÍKOVÁ, E., MARTÍNEZ BARROSO, P., URBANOVÁ, M. 2023. Beyond the Bin: Dissecting Factors and Barriers in Food Waste Sorting Among Czech Households. WASTE FORUM. 3, 183-194. http://www.wasteforum.cz/cisla/WF_3_2023.pdf#page=36
- VOBĚRKOVÁ, S., MAXIANOVÁ, A., SCHLOSSEROVÁ, N., ADAMCOVÁ, D., VRŠANSKÁ M., RICHTERA, L., GAGIĆ, M., ZLOCH, J., VAVERKOVÁ, M. D. 2020. Food waste composting-Is it really so simple as stated in scientific literature? - A case study. Science of the Total Environment. 723, 138202. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.138202
Přejít k původnímu zdroji...
- VOLOŠINOVÁ, D., KOŘÍNEK, R. 2023. Methods of collection and management of biodegradable municipal waste in selected countries of the European Union and current results from moisture loss measurements. Vodohospodářské technicko-ekonomické informace. 65(6), 14-21. https://doi.org/10.46555/VTEI.2023.09.003
Přejít k původnímu zdroji...
- VRŠANSKÁ, M., VESELÁ, L., BALÁKOVÁ, I., KOVAŘÍKOVÁ, E., JANSOVÁ, E., KNOLL, A., VOBĚRKOVÁ, S., KUBÍČKOVÁ, L., VAVERKOVÁ, M. D. 2024. A comprehensive study of food waste management and processing in the Czech Republic: Potential health risks and consumer behavior. Sci Total Environ. 927, 172214. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2024.172214
Přejít k původnímu zdroji...
- YU, J., LIU, X., MANAGO, G., TANABE, T., OSANAI, S., OKUBO, K. 2022. New Terahertz Wave Sorting Technology to Improve Plastic Containers and Packaging Waste Recycling in Japan. Recycling. 7(5), 66. https://doi.org/10.3390/recycling7050066
Přejít k původnímu zdroji...
- ZAFARI, Z., GOLZARY, A. 2023. From Spectacle to Sustainability: Navigating Waste Management Challenges in Mega-Sporting Events of the Modern Era. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-3278496/v1
Přejít k původnímu zdroji...
- ZACHRANJIDLO.CZ. 2024. Projekty. Zachraň jídlo [cit. 2025-04-17]. https://zachranjidlo.cz/projekty/
- Zákon č. 541/2020 Sb.: Zákon o odpadech a o změně některých dalších zákonů. In: Sbírka zákonů, Česká republika. 01. 01. 2021, částka 222/2020. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2020-541
- ZHOU, Y., ENGLER, N., NELLES, M. 2018. Symbiotic relationship between hydrothermal carbonization technology and anaerobic digestion for food waste in China. Bioresource Technology. 260, 404-412. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2018.03.102
Přejít k původnímu zdroji...