DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

ISBN online: 978-80-7701-039-9 | DOI: 10.11118/978-80-7701-039-9

Optimalizovaný sběr potravinového odpadu v sídlištní zástavbě

Metodika pro efektivní sběr a využití potravinového odpadu v městských sídlištích v souladu s principy cirkulární ekonomiky

Martina Vršanská, Lucie Veselá, Irena Baláková, Stanislava Voběrková, Ester Kovaříková, Lea Kubíčkova, Petra Martínez Barroso, Dana Adamcová, Martina Urbanová, Magdalena Daria Vaverková

Metodika poskytuje praktický návod pro domácnosti i obce/městské části, včetně doporučení pro zavedení systému sběru potravinového odpadu, možnosti následného zpracování odpadu (kompostování, bioplynové stanice), strategie pro zvýšení zapojení obyvatel a minimalizaci negativních externalit. Dále se zabývá technologickými možnostmi sběru a zpracování potravinového odpadu, typy sběrných nádob, frekvencí svozu a hygienickými aspekty, použitím aditiv k úpravě potravinového odpadu v nádobách, komunikačními strategiemi pro podporu třídění potravinového odpadu a monitoringem a hodnocením efektivity systému sběru potravinového odpadu.

Klíčová slova: potravinový odpad, domácnosti, životní prostředí, cirkulární ekonomika, svoz odpadu

1. vydání, online: 2025, vydavatel: Mendelova univerzita v Brně



Reference

  1. ADAMCOVÁ, D., VRŠANSKÁ, M., URBANOVÁ, M., ŠKRABALOVÁ, M. 2025. Collection as a Critical Step in the Sustainable Management of Food Waste from Housing Estates. Polish Journal of Environmental Studies. ISSN 1230-1485. https://doi.org/10.15244/pjoes/201933 Přejít k původnímu zdroji...
  2. ADELODUN, B., KIM, S. H., ODEY, G., CHOI, K. S. 2021. Assessment of environmental and economic aspects of household food waste using a new Environmental-Economic Footprint (EN-EC) index: A case study of Daegu, South Korea. Science of the Total Environment. 776, 145928. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.145928 Přejít k původnímu zdroji...
  3. ABDELRADI, F. 2018. Food waste behaviour at the household level: A conceptual framework. Waste Management. 71, 485-493. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2017.10.001 Přejít k původnímu zdroji...
  4. BAHRAMIAN, M., HYNDS, P. D., PRIYADARSHINI, A. 2024. Dynamic life cycle assessment of commercial and household food waste: A critical global review of emerging techniques. Science of the Total Environment. 921, 170853. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2024.170853 Přejít k původnímu zdroji...
  5. BARKER, H., SHAW, P. J., RICHARDS, B., CLEGG, Z., SMITH, D. 2021. What Nudge Techniques Work for Food Waste Behaviour Change at the Consumer Level? A Systematic Review. Sustainability.13(19), Article 19. https://doi.org/10.3390/su131911099 Přejít k původnímu zdroji...
  6. BIRAU, M. M., FAURE, C. 2018. It is easy to do the right thing: Avoiding the backfiring effects of advertisements that blame consumers for waste. J. Business Research. 87, 102-117. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2018.02.026 Přejít k původnímu zdroji...
  7. UNEP DTU PARTNERSHIP AND UNITED NATIONS ENVIRONMENT PROGRAMME. 2021. Reducing Consumer Food Waste Using Green and Digital Technologies. Copenhagen and Nairobi. ISBN 978-87-93458-06-2. https://unepccc.org/wp-content/uploads/2021/11/reducing-consumer-food-waste-using-green-and-digital-technologies.pdf
  8. CENTRUM PRO VÝZKUM VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ. 2024. Plýtvání potravinami v českých domácnostech - Potraviny 2024. Online. In: Plýtvání potravinami v českých domácnostech - Potraviny 2024 [Tisková zpráva]. Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR. [cit. 2025-03-27]. https://unepccc.org/wp-content/uploads/2021/11/reducing-consumer-food-waste-using-green-and-digital-technologies.pdf
  9. DE HOOGE, I. E., VAN DULM, E., VAN TRIJP, H. C. M. 2018. Cosmetic specifications in the food waste issue: Supply chain considerations and practices concerning suboptimal food products. Journal of Cleaner Production. 183, 698-709. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.02.132 Přejít k původnímu zdroji...
  10. EUROSTAT. 2025. Food waste and food waste prevention - estimates. EUROSTAT [cit. 2025-03-27] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Food_waste_and_food_waste_prevention_-_estimates#Amounts_of_food_waste_at_EU_level
  11. EUROPEAN COMMISSION. 2020. COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS. A New Circular Economy Action Plan for a Cleaner and More Competitive Europe. Document 52020DC0098 Brussels: European Commission.
  12. EUROPEAN UNION. 2018. Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/851 ze dne 30. května 2018, kterou se mění směrnice 2008/98/ES o odpadech (Text s významem pro EHP). Document 32018L0851. IEUR-Lex: Access to European Union law [cit. 2025-04-16]. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=celex:32018L0851
  13. EVROPSKÝ PARLAMENT. 2023. Oběhové hospodářství: definice, význam a přínos. Evropský parlament. [cit. 2025-03-17] https://www.europarl.europa.eu/topics/cs/article/20151201STO05603/obehove-hospodarstvi-definice-vyznam-a-prinos
  14. FLYGANSVÆR, B., SAMUELSEN, A. G., STØYLE, R. V. 2021. The power of nudging: How adaptations in reverse logistics systems can improve end-consumer recycling behavior. International Journal of Physical Distribution & Logistics Management. 51(9), 958-977. https://doi.org/10.1108/IJPDLM-12-2020-0389 Přejít k původnímu zdroji...
  15. FOGG, B. J. 2019. Fogg behavior model. Behav. Des. Lab. Stanford Univ., Stanford, CA, USA, Tech. Rep.
  16. GONZÁLEZ, D., GABRIEL, D., SÁNCHEZ, A. 2022. Odors Emitted from Biological Waste and Wastewater Treatment Plants: a Mini-Review. Atmosphere. 13(5), 798. https://doi.org/10.3390/atmos13050798 Přejít k původnímu zdroji...
  17. GUSTAFSSON, M., ANDERBERG, S. 2022. Biogas policies and production development in Europe: a comparative analysis of eight countries. Biofuels. 13(8), 931-944. https://doi.org/10.1080/17597269.2022.2034380 Přejít k původnímu zdroji...
  18. GUSTAVSSON, J., BOS-BROUWERS, H., TIMMERMANS, T., HANSEN, O.-J., MØLLER, H., ANDERSON, G., O'CONNOR, C., SOETHOUDT, H., QUESTED, T., EASTEAL, S. et al. 2014. FUSIONS Definitional framework for food waste-full report. Project report FUSIONS. ISBN 978-91-7290-331-9
  19. GUSTAVSSON, J., CEDERBERG, C., SONESSON, U., VAN OTTERDIJK, R., MEYBECK, A. 2011. Global food losses and food waste. Food and agriculture organization of the united nations. http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf
  20. HALL, S. M., TIKKU, V., HEIGER-BERNAYS, W. J. 2023. Potential Policy and Community Implications of Equitable Organic Waste, Compost, and Urban Agricultural Systems in the United States. Environmental health perspectives. 131(11), 115001. https://doi.org/10.1289/EHP12921 Přejít k původnímu zdroji...
  21. CHIOATTO, E., SOSPIRO, P. 2023. Transition from waste management to circular economy: the European Union roadmap. Environment, Development and Sustainability. 25(1), 249-276. https://doi.org/10.1007/s10668-021-02050-3 Přejít k původnímu zdroji...
  22. KUBÍČKOVÁ, L., VESELÁ, L., KORMAŇÁKOVÁ, M. 2021. Food Waste Behaviour at the Consumer Level: Pilot Study on Czech Private Households. Sustainability. 13(20), 11311. https://doi.org/10.3390/su132011311 Přejít k původnímu zdroji...
  23. LEE, E., SHURSON, G., OH, S. H., JANG, J. C. 2024. The Management of Food Waste Recycling for a Sustainable Future: A Case Study on South Korea. Sustainability. 16(2), 854. https://doi.org/10.3390/su16020854 Přejít k původnímu zdroji...
  24. LIANG, Y., LI, Z., FENG, S., ZHANG, Y. 2024. Can we 'Nudge' people to better waste separation behaviours? Policy interventions mediated by habit, sense of separation efficiency and external environmental perceptions. Waste Management & Research: The Journal for a Sustainable Circular Economy. 42(5), 372-383. https://doi.org/10.1177/0734242X231187579 Přejít k původnímu zdroji...
  25. USDA: U. S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. 2023. Japan: MAFF Publishes 2021 Status of Japan Green Food System Strategy Targets. Attaché Report, September 18, 2023. USDA. https://www.fas.usda.gov/data/japan-maff-publishes-2021-status-japan-green-food-system-strategy-targets
  26. MAO, I. F., TSAI, C. J., SHEN, S. H., LIN, T. F., CHEN, W. K., CHEN, M. L. 2006. Critical components of odors in evaluating the performance of food waste composting plants. Science of the total environment. 370(2-3), 323-329. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2006.06.016 Přejít k původnímu zdroji...
  27. MERKELBACH, I., DEWIES, M., DENKTAS, S. 2021. Committing to Keep Clean: Nudging Complements Standard Policy Measures to Reduce Illegal Urban Garbage Disposal in a Neighborhood With High Levels of Social Cohesion. Frontiers in Psychology. 12, 660410. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.660410 Přejít k původnímu zdroji...
  28. MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY. 2008-2023a. Cirkulární Česko. Ministerstvo životního prostředí ČR [cit. 2025-03-17]. https://mzp.gov.cz/cz/agenda/odpadove-hospodarstvi-a-cirkularni-ekonomika/cirkularni-ekonomika/cirkularni-ekonomika-2
  29. MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY. 2008-2023b. POH ČR a příslušné dokumenty. Plán odpadového hospodářství České republiky - příslušné dokumenty. Ministerstvo životního prostředí ČR. [cit. 2025-03-17]. https://mzp.gov.cz/sites/mzp.cz/files/tiskove-zpravy/Plan_odpadoveho_hospodarstvi-060514.pdf
  30. MITOMA, Y., SIMION, C. 2022. Modern Waste Management. In: Biotechnological Innovations for Environmental Bioremediation. pp. 999-1028. Singapore: Springer Nature Singapore. https://doi.org/10.1007/978-981-16-9001-3_38 Přejít k původnímu zdroji...
  31. MOUSAVI, S., HOSSEINZADEH, A., GOLZARY, A. 2023. Challenges, recent development, and opportunities of smart waste collection: A review. Science of The Total Environment. 886, 163925. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.163925 Přejít k původnímu zdroji...
  32. MŽP. 2024. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 273/2021 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady. MŽP. https://www.zakonyprolidi.cz/media2/file/2411/File71378.pdf?attachment-filename=7948661-2024-11-05-zprava-ria-7948918.pdf
  33. PRINCIPATO, L., SECONDI, L., CICATIELLO, C., MATTIA, G. 2020. Caring more about food: The unexpected positive effect of the Covid-19 lockdown on household food management and waste. Socio-Economic Planning Sciences. 82, 100953. https://doi.org/10.1016/j.seps.2020.100953 Přejít k původnímu zdroji...
  34. SUGIURA, K., YAMATANI, S., WATAHARA, M., ONODERA, T. 2009. Ecofeed, animal feed produced from recycled food waste. Vet. Ital. 45(3), 397-404.
  35. HANÁCKÝ VEČERNÍK. 2023. V kraji se rozjíždí třídění odpadů z kuchyní a prošlých potravin. Hanácký večerník. 27. 12. 2023 - 12:09 [cit. 2025-04-15] https://moravskoslezskyvecernik.cz/zpravy/kraj/v-kraji-se-rozjizdi-trideni-odpadu-z-kuchyni-a-proslych-potravin?
  36. DE VISSER-AMUNDSON, A., KLEIJNEN, M. 2020. Nudging in food waste management: Where Sustainability Meets Cost-Effectiveness. Food waste management. 57-87. https://doi.org/10.1007/978-3-030-20561-4_3 Přejít k původnímu zdroji...
  37. VESELÁ, L., ANTOŠOVÁ, I., KUBÍČKOVÁ, L., VRŠANSKÁ, M., VAVERKOVÁ, M. D., VOBĚRKOVÁ, S., KOVAŘÍKOVÁ, E., MARTÍNEZ BARROSO, P., URBANOVÁ, M. 2023. Beyond the Bin: Dissecting Factors and Barriers in Food Waste Sorting Among Czech Households. WASTE FORUM. 3, 183-194. http://www.wasteforum.cz/cisla/WF_3_2023.pdf#page=36
  38. VOBĚRKOVÁ, S., MAXIANOVÁ, A., SCHLOSSEROVÁ, N., ADAMCOVÁ, D., VRŠANSKÁ M., RICHTERA, L., GAGIĆ, M., ZLOCH, J., VAVERKOVÁ, M. D. 2020. Food waste composting-Is it really so simple as stated in scientific literature? - A case study. Science of the Total Environment. 723, 138202. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.138202 Přejít k původnímu zdroji...
  39. VOLOŠINOVÁ, D., KOŘÍNEK, R. 2023. Methods of collection and management of biodegradable municipal waste in selected countries of the European Union and current results from moisture loss measurements. Vodohospodářské technicko-ekonomické informace. 65(6), 14-21. https://doi.org/10.46555/VTEI.2023.09.003 Přejít k původnímu zdroji...
  40. VRŠANSKÁ, M., VESELÁ, L., BALÁKOVÁ, I., KOVAŘÍKOVÁ, E., JANSOVÁ, E., KNOLL, A., VOBĚRKOVÁ, S., KUBÍČKOVÁ, L., VAVERKOVÁ, M. D. 2024. A comprehensive study of food waste management and processing in the Czech Republic: Potential health risks and consumer behavior. Sci Total Environ. 927, 172214. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2024.172214 Přejít k původnímu zdroji...
  41. YU, J., LIU, X., MANAGO, G., TANABE, T., OSANAI, S., OKUBO, K. 2022. New Terahertz Wave Sorting Technology to Improve Plastic Containers and Packaging Waste Recycling in Japan. Recycling. 7(5), 66. https://doi.org/10.3390/recycling7050066 Přejít k původnímu zdroji...
  42. ZAFARI, Z., GOLZARY, A. 2023. From Spectacle to Sustainability: Navigating Waste Management Challenges in Mega-Sporting Events of the Modern Era. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-3278496/v1 Přejít k původnímu zdroji...
  43. ZACHRANJIDLO.CZ. 2024. Projekty. Zachraň jídlo [cit. 2025-04-17]. https://zachranjidlo.cz/projekty/
  44. Zákon č. 541/2020 Sb.: Zákon o odpadech a o změně některých dalších zákonů. In: Sbírka zákonů, Česká republika. 01. 01. 2021, částka 222/2020. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2020-541
  45. ZHOU, Y., ENGLER, N., NELLES, M. 2018. Symbiotic relationship between hydrothermal carbonization technology and anaerobic digestion for food waste in China. Bioresource Technology. 260, 404-412. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2018.03.102 Přejít k původnímu zdroji...