DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0043
ANTIBAKTERIÁLNÍ ÚČINKY MICROGREENS / ANTIBACTERIAL EFFECTS OF MICROGREENS
- Gabriela Franke1, Olga Cwiková1, Veronika Tomášková1
- 1 Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
Microgreens jsou mladé rostlinky mnoha druhů zeleniny určené k přímé spotřebě, které jsou vítaným zpestřením v gastronomii. Jsou významným zdrojem bioaktivních fytonutrientů, které zajišťují jejich zdraví prospěšné účinky. Tyto bioaktivní látky vznikají jako produkty metabolismu rostlinných tkání a současně vykazují inhibiční aktivitu vůči mikroorganismům. V této studii byl prokázán inhibiční účinek extraktů šesti druhů microgreens (pažitka, cibule, hořčice, ředkvička, lichořeřišnice, červené zelí) vůči patogenním bakteriím (Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus). Nejsilnější inhibici (α < 0,05) vykazovaly extrakty ředkvičky a cibule vůči S. aureus. Nejméně citlivou bakterií se jevila E.coli, která vykazovala u všech testovaných extraktů nejnižší průměry inhibičních zón.
Klíčová slova: microgreens, antibakteriální účinky, alimentární patogeny
stránky: 43-47, online: 2025
Reference
- Zanetti, G. D., Manfron, M. P., Hoelzel, S. C. D. V. M., Pagliarin, V. P., Morel, A. F. (2003): Acute toxicity antibacterial activity of Tropaeolum majus L. extracts. Acta Farm. Bonaerense. 22, 159-162. ISSN 2362-3853
- Ailane, L., Djahoudi, A., Bennadja, S. (2022): Comparative study evaluating phytochemical screening, functional groups analysis, and antimicrobial activity of Tropaeolum majus L. leaves, flowers, and fruits. Plant Archives (09725210), 22(2). Dostupné z: https://doi.org/10.51470/PLANTARCHIVES.2022.v22.no2.005
Přejít k původnímu zdroji... - Sharma, R., Gupta, P. (2021): Nutraceutical potential of Pennisetum typhoides microgreens: In vitro evaluation of antioxidant and antibacterial activities and in silico Staphylococcus aureus FtsZ inhibition. Online. Food Bioscience. 42. ISSN 22124292. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.fbio.2021.101151.
Přejít k původnímu zdroji... - Le, T. N., Luong, H. Q., Li, H. P., CHiu, Ch. H., Hsieh, P. Ch. (2019): Broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) Sprouts as the Potential Food Source for Bioactive Properties: A Comprehensive Study on In Vitro Disease Models. Online. Foods. 8(11),532. ISSN 2304-8158. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/foods8110532.
Přejít k původnímu zdroji... - Lee, S., Yeo, H. J., Lee, S. Y., Kim, S. R., Park, S. U. et al. (2023): The Effect of Light and Dark Treatment on the Production of Rosmarinic Acid and Bio logical Activities in Perilla frutescens Microgreens. Online. Plants. 12 (8), 1613. ISSN 2223-7747. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/plants12081613.
Přejít k původnímu zdroji... - Liguori, L., Adiletta, G., Nazzaro, F., Fratianni, F., Di Matteo, M. et al. (2019): Biochemical, antioxidant properties and antimicrobial activity of different onion varieties in the Mediterranean area. Online. Journal of Food Measurement and Characterization. 13(2), 1232-1241. ISSN 2193-4126. Dostupné z: https://doi.org/10.1007/s11694-019-00038-2.
Přejít k původnímu zdroji... - Xiao, Z., Lester, G. E., Park, E., Saftner, R. A., Luo, Y. G. et al. (2015): Evaluation and correlation of sensory attributes and chemical compositions of emerging fresh produce: Microgreens. Online. Postharvest Biology and Technology. 110, 140-148. ISSN 09255214. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2015.07.021.
Přejít k původnímu zdroji... - Kyriacou, M. C., Rouphael, Y., Di Gioia, F., Kyratzis, A., Serio, F. et al. (2016): Micro-scale vegetable production and the rise of microgreens. Online. Trends in Food Science & Technology. 57, 103-115. ISSN 09242244. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2016.09.005.
Přejít k původnímu zdroji... - Štajner, D., Čanadanović-Brunet, J., Pavlović, A. (2004): Allium schoenoprasum L., as a natural antioxidant. Phytotherapy Research, 18, 522-524. ISSN 1099-1573. Dostupné z: https://doi.org/10.1002/ptr.1472
Přejít k původnímu zdroji... - Kiplagat, E., Ramezani, M., Malla, S., Cisneros-Zevallos, L., Joshi, V., Castillo, A. (2025): Factors Affecting Growth and Survival of Salmonella in Onion Extracts and Onion Bulbs. Foods. 14(1):1. ISSN 2304-8158. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/foods14010001
Přejít k původnímu zdroji... - Sinaga, S. M., Sudarmi, S., Iksen, I., Kevin, K., Sari, M. P. (2017): Evaluation of total phenolic, flavonoid content, antioxidant and in vitro antilithogenesis activities of chives leaf (Allium schoenoprasum L.). Rasayan Journal of Chemistry. 11, 1604-1608. ISSN: 0974-1496. Dostupné z: http://dx.doi.org/10.31788/RJC.2018.1144067
Přejít k původnímu zdroji...

