DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0048
JAKOSTNÍ PARAMETRY LAREV POTEMNÍKA MOUČNÉHO V ZÁVISLOSTI NA KRMNÉ SMĚSI / QUALITY PARAMETERS OF THE MEALWORM LARVAE IN RELATION TO THE FEED MIXTURE
- Veronika Božena Hendrychová1, Barbora Odehnalová1, Adam Kovál1, Andrea Roztočilová1, Jan Slováček1, Petr Kouřil1, Jiří Votava2, Ondřej Šťastník3, Martina Lichovníková4, Šárka Nedomová1
- 1 Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
- 2 Ústav techniky a automobilové dopravy, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
- 3 Ústav výživy zvířat a pícninářství, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
- 4 Ústav chovu a šlechtění zvířat, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
Hmyz je perspektivní surovinou využívanou v potravinářském průmyslu k fortifikaci potravin a zvýšení jejich nutriční hodnoty. V průběhu chovu byly sledovány kvalitativní parametry larev potemníka moučného krmených pšeničnými otrubami (OTR) a experimentálně připravenou krmnou směsí (EX). U larev varianty EX byla stanovena vyšší celková hmotnost a index přírůstku (IP) (m = 1889,5 g; IP = 501,8), než u larev varianty OTR (m = 1806,2; IP = 482,9). Larvy varianty EX vykazovaly vyšší intenzitu červeného zbarvení. Technologickým zpracováním došlo u variant larev k poklesu hodnot parametrů L*, a* i b*. Chemické složení i barevné parametry technologicky zpracovaných larev závisely zejména na druhu krmné směsi, avšak u larev varianty EX usmrcených varem byly hodnoty parametru b* průkazně vyšší (p < 0,05).
Klíčová slova: jedlý hmyz, chov, sušení, barva, chemické složení
stránky: 48-54, online: 2025
Reference
- Brogan, E.; Park, Y. L.; Matak, K. E.; Jaczynski, J. (2021): Characterization of protein in cricket (Acheta domesticus), locust (Locusta migratoria) and silk worm pupae (Bombyx mori) insect powders. LWT, 152. ISSN 0023-6438. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112314.
Přejít k původnímu zdroji... - Cho, S. Y.; Ryu, G. H. (2021): Effects of mealworm larva composition and selected process parameters on the physicochemical properties of extruded meat analog. Food Science & Nutrition, 9(8), 4408-4419. ISSN 2048-7177. Dostupné z: https://doi.org/10.1002/fsn3.2414.
Přejít k původnímu zdroji... - Internetový portál bezpečnosti potravin (2023): Hmyz [online]. Ministerstvo zemědělství. [cit. 26-01-2025]. Dostupné z: https://bezpecnostpotravin.cz/kategorie/potraviny-noveho-typu/hmyz/.
- Kröncke, N.; Baur, A.; Böschen, V.; Demtröder, S.; Benning, R.; Delgado, A. (2020): Automation of Insect Mass Rearing and Proseccing Technologies of Mealworms (Tenebrio molitor). In: Mariod, A. A. (ed.). African Edible Insects As Alternative Source of Food, Oil, Protein and Bioactive Components. s. 123-139. ISBN 978-3-030-32952-5. Dostupné z: http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-32952-5_16.
Přejít k původnímu zdroji... - Kröncke, N.; Böschen, V.; Woyzuchovski, J.; Demtröder, S.; Benning, R. (2018): Comparison of suitable drying processes for mealworms (Tenebrio molitor). Innovative Food Science & Emerging Technologies, 50, 20-25. ISSN 1466-8564. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2018.10.009.
Přejít k původnímu zdroji... - Lee, J. H.; Kim, T.-K.; Jeong, C. H.; Yong, H. I.; Cha, J. Y.; Kim, B.-K.; Choi, Y.-S. (2021): Biological activity and processing technologies of edible insects: A review. Food Science and Biotechnology, 30(8), 1003-1023. ISSN 2092-6456. Dostupné z: https://doi.org/10.1007/s10068-021-00942-8.
Přejít k původnímu zdroji... - Lenaerts, S.; Van Der Borght, M.; Callens, A.; Van Campenhout, L. (2018): Suitability of microwave drying for mealworms (Tenebrio molitor) as alternative to freeze drying: Impact on nutritional quality and colour. Food Chemistry, 254, 129-136. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.02.006.
Přejít k původnímu zdroji... - Machona, O.; Matongorere, M.; Chidzwondo, F.; Mangoyi, R. (2022): Evaluation of Nutritional Content of the Larvae of Tenebrio Molitor, and Formulation of Broiler Stockfeed. Entomology and Applied Science Letters, 9(4), 44-56. ISSN 2349-2864. Dostupné z: http://dx.doi.org/10.51847/1WgQiAHwj4.
Přejít k původnímu zdroji... - Megido, R. C.; Sablon, L.; Geuens, M.; Brostaux, Y.; Alabi, T.; Blecker, Ch.; Drugmand, D.; Haubruge, É.; Francis, F. (2013): Edible Insects Acceptance by Belgian Consumers: Promising Attitude For Entomophagy Development. Journal of Sensory Studies, 29(1), 14-20. ISSN 0887-8250. Dostupné z: https://doi.org/10.1111/joss.12077.
Přejít k původnímu zdroji... - Meyer-Rochow, V.; Gahukar, R. T.; Ghosh, S.; Jung, Ch. (2021): Chemical Composition, Nutrient Quality and Acceptability of Edible Insects Are Affected by Speciae, Developmental Stage, Gender, Diet and Processing Method. Foods, 10(5), 1036. ISSN 2304-8158. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/foods10051036.
Přejít k původnímu zdroji... - Pippinato, L.; Gasco, L.; Di Vita, G.; Mancuso, T. (2020): Current scenario in the European edible-insect industry: a preliminary study. Journal of Insects as Food and Feed, 6(4), 371-381. ISSN 2352-4588. Dostupné z: https://doi.org/10.3920/JIFF2020.0008.
Přejít k původnímu zdroji... - Rumpold, B.; Schlüter, O. (2013): Nutritional composition and safety aspects of edible insects. Molecular Nutrition & Food Research, 57(5). ISSN 1613-4133. Dostupné z: http://dx.doi.org/10.1002/mnfr.201200735.
Přejít k původnímu zdroji... - van Huis, A; van Itterbeeck, J.; Klunder, H.; Mertens, E.; Halloran, A.; Muir, G.; Vantomme, P. (2013): Edible insects: future prospects for food and feed security. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO forestry paper, 171. ISBN 978-92-5-107595-1.
- Wessels, M. L. J.; Azzollini, D.; Fogliano, V. (2020): Frozen storage of lesser mealworm larvae (Alphiotobius diaperinus) changes chemical properties and functionalities of the derived ingredients. Food Chemistry, 320. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126649.
Přejít k původnímu zdroji... - Yang, Z.; Liu, S.; Sun, Q.; Zheng, O.; Wei, S.; Xia, Q.; Ji, H.; Deng, Ch.; Hao, J.; Xu, J. (2022): Insight into muscle quality of golden pompano (Trachinotus ovatus) frozen with liquid nitrogen at different temperatures. Food Chemistry, 374. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131737.
Přejít k původnímu zdroji...

