DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0048

JAKOSTNÍ PARAMETRY LAREV POTEMNÍKA MOUČNÉHO V ZÁVISLOSTI NA KRMNÉ SMĚSI / QUALITY PARAMETERS OF THE MEALWORM LARVAE IN RELATION TO THE FEED MIXTURE

Veronika Božena Hendrychová1, Barbora Odehnalová1, Adam Kovál1, Andrea Roztočilová1, Jan Slováček1, Petr Kouřil1, Jiří Votava2, Ondřej Šťastník3, Martina Lichovníková4, Šárka Nedomová1
1 Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
2 Ústav techniky a automobilové dopravy, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
3 Ústav výživy zvířat a pícninářství, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
4 Ústav chovu a šlechtění zvířat, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno


Hmyz je perspektivní surovinou využívanou v potravinářském průmyslu k fortifikaci potravin a zvýšení jejich nutriční hodnoty. V průběhu chovu byly sledovány kvalitativní parametry larev potemníka moučného krmených pšeničnými otrubami (OTR) a experimentálně připravenou krmnou směsí (EX). U larev varianty EX byla stanovena vyšší celková hmotnost a index přírůstku (IP) (m = 1889,5 g; IP = 501,8), než u larev varianty OTR (m = 1806,2; IP = 482,9). Larvy varianty EX vykazovaly vyšší intenzitu červeného zbarvení. Technologickým zpracováním došlo u variant larev k poklesu hodnot parametrů L*, a* i b*. Chemické složení i barevné parametry technologicky zpracovaných larev závisely zejména na druhu krmné směsi, avšak u larev varianty EX usmrcených varem byly hodnoty parametru b* průkazně vyšší (p < 0,05).

Klíčová slova: jedlý hmyz, chov, sušení, barva, chemické složení

stránky: 48-54, online: 2025



Reference

  1. Brogan, E.; Park, Y. L.; Matak, K. E.; Jaczynski, J. (2021): Characterization of protein in cricket (Acheta domesticus), locust (Locusta migratoria) and silk worm pupae (Bombyx mori) insect powders. LWT, 152. ISSN 0023-6438. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112314. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Cho, S. Y.; Ryu, G. H. (2021): Effects of mealworm larva composition and selected process parameters on the physicochemical properties of extruded meat analog. Food Science & Nutrition, 9(8), 4408-4419. ISSN 2048-7177. Dostupné z: https://doi.org/10.1002/fsn3.2414. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Internetový portál bezpečnosti potravin (2023): Hmyz [online]. Ministerstvo zemědělství. [cit. 26-01-2025]. Dostupné z: https://bezpecnostpotravin.cz/kategorie/potraviny-noveho-typu/hmyz/.
  4. Kröncke, N.; Baur, A.; Böschen, V.; Demtröder, S.; Benning, R.; Delgado, A. (2020): Automation of Insect Mass Rearing and Proseccing Technologies of Mealworms (Tenebrio molitor). In: Mariod, A. A. (ed.). African Edible Insects As Alternative Source of Food, Oil, Protein and Bioactive Components. s. 123-139. ISBN 978-3-030-32952-5. Dostupné z: http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-32952-5_16. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Kröncke, N.; Böschen, V.; Woyzuchovski, J.; Demtröder, S.; Benning, R. (2018): Comparison of suitable drying processes for mealworms (Tenebrio molitor). Innovative Food Science & Emerging Technologies, 50, 20-25. ISSN 1466-8564. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2018.10.009. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Lee, J. H.; Kim, T.-K.; Jeong, C. H.; Yong, H. I.; Cha, J. Y.; Kim, B.-K.; Choi, Y.-S. (2021): Biological activity and processing technologies of edible insects: A review. Food Science and Biotechnology, 30(8), 1003-1023. ISSN 2092-6456. Dostupné z: https://doi.org/10.1007/s10068-021-00942-8. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Lenaerts, S.; Van Der Borght, M.; Callens, A.; Van Campenhout, L. (2018): Suitability of microwave drying for mealworms (Tenebrio molitor) as alternative to freeze drying: Impact on nutritional quality and colour. Food Chemistry, 254, 129-136. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.02.006. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Machona, O.; Matongorere, M.; Chidzwondo, F.; Mangoyi, R. (2022): Evaluation of Nutritional Content of the Larvae of Tenebrio Molitor, and Formulation of Broiler Stockfeed. Entomology and Applied Science Letters, 9(4), 44-56. ISSN 2349-2864. Dostupné z: http://dx.doi.org/10.51847/1WgQiAHwj4. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Megido, R. C.; Sablon, L.; Geuens, M.; Brostaux, Y.; Alabi, T.; Blecker, Ch.; Drugmand, D.; Haubruge, É.; Francis, F. (2013): Edible Insects Acceptance by Belgian Consumers: Promising Attitude For Entomophagy Development. Journal of Sensory Studies, 29(1), 14-20. ISSN 0887-8250. Dostupné z: https://doi.org/10.1111/joss.12077. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Meyer-Rochow, V.; Gahukar, R. T.; Ghosh, S.; Jung, Ch. (2021): Chemical Composition, Nutrient Quality and Acceptability of Edible Insects Are Affected by Speciae, Developmental Stage, Gender, Diet and Processing Method. Foods, 10(5), 1036. ISSN 2304-8158. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/foods10051036. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Pippinato, L.; Gasco, L.; Di Vita, G.; Mancuso, T. (2020): Current scenario in the European edible-insect industry: a preliminary study. Journal of Insects as Food and Feed, 6(4), 371-381. ISSN 2352-4588. Dostupné z: https://doi.org/10.3920/JIFF2020.0008. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Rumpold, B.; Schlüter, O. (2013): Nutritional composition and safety aspects of edible insects. Molecular Nutrition & Food Research, 57(5). ISSN 1613-4133. Dostupné z: http://dx.doi.org/10.1002/mnfr.201200735. Přejít k původnímu zdroji...
  13. van Huis, A; van Itterbeeck, J.; Klunder, H.; Mertens, E.; Halloran, A.; Muir, G.; Vantomme, P. (2013): Edible insects: future prospects for food and feed security. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO forestry paper, 171. ISBN 978-92-5-107595-1.
  14. Wessels, M. L. J.; Azzollini, D.; Fogliano, V. (2020): Frozen storage of lesser mealworm larvae (Alphiotobius diaperinus) changes chemical properties and functionalities of the derived ingredients. Food Chemistry, 320. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126649. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Yang, Z.; Liu, S.; Sun, Q.; Zheng, O.; Wei, S.; Xia, Q.; Ji, H.; Deng, Ch.; Hao, J.; Xu, J. (2022): Insight into muscle quality of golden pompano (Trachinotus ovatus) frozen with liquid nitrogen at different temperatures. Food Chemistry, 374. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131737. Přejít k původnímu zdroji...