DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0068
VYUŽITÍ PLODŮ BEZU ČERNÉHO (SAMBUCUS NIGRA L.) PŘI OBOHACOVÁNÍ JOGURTŮ / THE USE OF ELDERBERRIES (SAMBUCUS NIGRA L.) IN YOGURT ENRICHMENT
- Simona Janoušek Honesová1, Eva Dadáková2, Sára Brožíková1, Tereza Janů1, Eva Baldíková1, Lucie Hasoňová1, Thi Thu Hang Vo1, Pavla Moudrá3, Eva Samková1
- 1 Katedra potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů, Fakulta zemědělská a technologická, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Studentská 1668, 370 05 České Budějovice
- 2 Katedra aplikované chemie, Fakulta zemědělská a technologická, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Studentská 1668, 370 05 České Budějovice
- 3 Ústav laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, J. Boreckého 1167/27, 370 11 České Budějovice
Cílem práce bylo ověřit využití plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) při obohacování jogurtů. Pro tento účel byly vyrobeny jogurty s 10% přídavkem sušeného odstředěného mléka a tři druhy džemu (bezinky+jahody (BJ), bezinky+borůvky (BB), bezinky+černý rybíz (BR); v poměru 1:1), které byly do jogurtů přidány v množství 10 %. Ve vzorcích džemů byly stanoveny obsahy vitaminu C, celkových monomerních anthokyanů, celkových polyfenolů (TPC) a antioxidační aktivita s využitím metody DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl). Ve vzorcích jogurtů bylo stanoveno TPC a DPPH. Bylo zjištěno, že džem BR měl v porovnání s džemy BJ a BB vyšší obsahy vitaminu C a TPC a zároveň vyšší hodnoty DPPH. V porovnání s bílým jogurtem se TPC a DPPH zvýšilo ve všech testovaných jogurtech. Z výsledků vyplývá, že plody bezu černého lze využít ke zvýšení antioxidačních parametrů jogurtů.
Klíčová slova: jogurt; džem; biologicky aktivní látky; bez černý; rybíz černý; jahody; borůvky
stránky: 68-78, online: 2025
Reference
- ČSN ISO 7889 (571420) Jogurt - Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů - Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
- Vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje.
- Český lékopis (2017): Analýza celkových anthokyaninů jako kyanidin-3-O-glukosid-chlorid. (2017). Grada Publishing: Praha. s. 4115. ISBN 978-80-271-3253-9
- Ahmad, I., Hao, M., Li, Y., Zhang, J., Ding, Y., Lyu, F. (2022): Fortification of yogurt with bioactive functional foods and ingredients and associated challenges - A review. Trends in Food Science & Technology [online]. 129, 558-580. ISSN 0924-2244. Dostupné z: doi:10.1016/j.tifs.2022.11.003
Přejít k původnímu zdroji... - Amal, A. M. N., Mahmoud, A. M., Zidan, N. S. (2016): Fruit flavored yoghurt: chemical, functional and rheological properties. International Journal of Environmental & Agriculture Research [online]. 2 (5), 57-66. ISSN 2454-1850. Dostupné z: https://ijoear.com/assets/articles_menuscripts/file/IJOEAR-MAY-2016-7.pdf
- Arfaoui, L. (2020): Total polyphenol content and radical scavenging activity of functional yogurt enriched with dates. Czech Journal of Food Sciences [online]. 38 (5), 287-292. ISSN 1212-1800. Dostupné z: doi:10.17221/28/2020-Cjfs
Přejít k původnímu zdroji... - Ayyash, M., Al-Nuaimi, A. K., Al-Mahadin, S., Liu, S. Q. (2018): In vitro investigation of anticancer and ACE-inhibiting activity, α-amylase and α-glucosidase inhibition, and antioxidant activity of camel milk fermented with camel milk probiotic: A comparative study with fermented bovine milk. Food Chemistry [online]. 239, 588-597. ISSN 0308-8146. Dostupné z: doi:10.1016/j.foodchem.2017.06.149
Přejít k původnímu zdroji... - Bártová, H., Samková, E., Dadáková, E., Bedrníček, J., Hálová, K., Hradilová, K., Hasoňová, L., Honesová, S., Leherová, H. (2022): Užitný vzor CZ 35737 U1. Jogurt z pasterovaného mléka. Číslo přihlášky: 2021-39486 PUV - národní s žádostí o zapsání do rejstříku. Datum podání: 17.12.2021
- Begum, A., Harikrishna, S. (2010): Evaluation of some tree species to absorb air pollutants in three industrial locations of South Bengaluru, India. E-Journal of Chemistry [online]. 7, S151-S156. ISSN 0973-4945. Dostupné z: doi:10.1155/2010/398382
Přejít k původnímu zdroji... - Cais-Sokolinska, D., Walkowiak-Tomczak, D. (2021): Consumer-perception, nutritional, and functional studies of a yogurt with restructured elderberry juice. Journal of Dairy Science [online]. 104, 1318-1335. ISSN 0022-0302. Dostupné z: doi:10.3168/jds.2020-18770
Přejít k původnímu zdroji... - Cvak, Z., Peterková, L., Černá, E. (1992). Chemické a fyzikálně-chemické metody v kontrole jakosti mléka a mlékárenských výrobků. VÚP: Praha. ISBN 880-85120-36-4
- de Souza, W. F. C. A., do Amaral, C. R. S., Bernardino, P. D. L. D. (2021): The addition of skim milk powder and dairy cream influences the physicochemical properties and the sensory acceptance of concentrated Greek-style yogurt. International Journal of Gastronomy and Food Science [online]. 24, 100349. ISSN 1878-450X. Dostupné z: doi:10.1016/j.ijgfs.2021.100349
Přejít k původnímu zdroji... - Diviš, P., Pořízka, J., Vespalcová, M., Matějíček, A., Kaplan, J. (2015): Elemental composition of fruits from different black elder (Sambucus nigra L.) cultivars grown in the Czech Republic. Journal of Elementology [online]. 20, 549-557. ISSN 1644-2296. Dostupné z: doi:10.5601/jelem.2015.20.1.758
Přejít k původnímu zdroji... - Djordjević, B., Savikin, K., Zdunić, G., Janković, T., Vulić, T., Pljevljakušić, D., Oparnica, C. (2013): Biochemical properties of the fresh and frozen black currants and juices. Journal of Medicinal Food [online]. 16 (1), 73-81. ISSN 1096-620x. Dostupné z: doi:10.1089/jmf.2011.0256
Přejít k původnímu zdroji... - Freitas, M. (2017). Chapter 24 - The Benefits of Yogurt, Cultures, and Fermentation. In M. H. Floch, Y. Ringel, & W. Allan Walker (Eds.), The Microbiota in Gastrointestinal Pathophysiology (s. 209-223). Academic Press. Dostupné z: doi:10.1016/B978-0-12-804024-9.00024-0
Přejít k původnímu zdroji... - Gahruie, H. H., Eskandari, M. H., Mesbahi, G., Hanifpour, M. A. (2015): Scientific and technical aspects of yogurt fortification: A review. Food Science and Human Wellness [online]. 4 (1), 1-8. ISSN 2213-4530. Dostupné z: doi:10.1016/j.fshw.2015.03.002
Přejít k původnímu zdroji... - García-Burgos, M., Moreno-Fernández, J., Alférez, M. J. M., Díaz-Castro, J., López-Aliaga, I. (2020): New perspectives in fermented dairy products and their health relevance. Journal of Functional Foods [online]. 72. 104059. ISSN 1756-4646. Dostupné z: doi:10.1016/j.jff.2020.104059
Přejít k původnímu zdroji... - Gomaa, M. A. E., Allam, M. G., Haridi, A., Eliwa, A. M., Darwish, A. M. G. (2021): High-protein concentrated pro-yogurt (Pro-WPI) enriched with whey protein isolate improved athletic anemia and performance in a placebo-controlled study. Frontiers in Nutrition [online]. 8, 788446. ISSN 2296-861x. Dostupné z: doi:10.3389/fnut.2021.788446
Přejít k původnímu zdroji... - Gopalan, A., Reuben, S. C., Ahmed, S., Darvesh, A. S., Hohmann, J., Bishayee, A. (2012): The health benefits of blackcurrants. Food & Function [online]. 3 (8), 795-809. ISSN 2042-6496. Dostupné z: doi:10.1039/c2fo30058c
Přejít k původnímu zdroji... - Gowd, V., Jia, Z., Chen, W. (2017): Anthocyanins as promising molecules and dietary bioactive components against diabetes - A review of recent advances. Trends in Food Science & Technology [online]. 68, 1-13. ISSN 0924-2244. Dostupné z: doi:10.1016/j.tifs.2017.07.015
Přejít k původnímu zdroji... - Chima, B., Mathews, P., Morgan, S., Johnson, S. A., Van Buiten, C. B. (2022): Physicochemical characterization of interactions between blueberry polyphenols and food proteins from dairy and plant sources. Foods [online]. 11 (18). eISSN 2304-8158. Dostupné z: doi:10.3390/foods11182846
Přejít k původnímu zdroji... - Janoušek Honesová, S., Samková, E., Dadáková, E., Hasonová, L., Jarošová, M., Reindl, K., Bárta, J. (2024): Effect of skimmed milk powder and fruit jams addition on the physicochemical characteristics of yogurt. Fermentation-Basel [online]. 10 (9). 462. eISSN 2311-5637. Dostupné z: doi:10.3390/fermentation10090462
Přejít k původnímu zdroji... - Keršienė, M., Jasutienė, I., Eisinaitė, V., Pukalskienė, M., Venskutonis, P. R., Damulevičienė, G., Knašienė, J., Lesauskaitė, V., Leskauskaitė, D. (2020): Development of a high-protein yoghurt-type product enriched with bioactive compounds for the elderly. LWT-Food Science and Technology [online]. 131. 109820. ISSN 0023-6438. Dostupné z: doi:10.1016/j.lwt.2020.109820
Přejít k původnímu zdroji... - Kopáček, J. (2023). Aktuální trh s mlékem a jeho dynamika. In Dny prvovýroby mléka 2023. ČMSCH: Brno.
- Lachman, J., Hosnedl, V., Pivec, V. (1998). Polyphenols in cereals and their positive and negative role in human and animal nutrition. In K. Vaculová & J. Ehrenbergerová (Eds.), Cereals for human health and preventive nutrition. s. 118-124. MZLU: Praha. ISBN 80-902545-0-0
- Martinsen, B. K., Aaby, K., Skrede, G. (2020): Effect of temperature on stability of anthocyanins, ascorbic acid and color in strawberry and raspberry jams. Food Chemistry [online]. 316, 126297. ISSN 0308-8146. Dostupné z: doi:10.1016/j.foodchem.2020.126297
Přejít k původnímu zdroji... - May, N., Neri, J. L., Clunas, H., Shi, J. H., Parkes, E., Dongol, A., Wang, Z. Z., Naranjo, C. J., Yu, Y. H., Huang, X. F., Charlton, K., Weston-Green, K. (2023): Investigating the Therapeutic Potential of Plants and Plant-Based Medicines: Relevance to Antioxidant and Neuroprotective Effects. Nutrients [online]. 15 (18). eISSN 2072-6643. Dostupné z: doi:10.3390/nu15183912
Přejít k původnímu zdroji... - Najgebauer-Lejko, D., Liszka, K., Tabaszewska, M., Domagala, J. (2021): Probiotic Yoghurts with Sea Buckthorn, Elderberry, and Sloe Fruit Purees. Molecules [online]. 26 (8). 2345. eISSN 1420-3049. Dostupné z: doi:10.3390/molecules26082345
Přejít k původnímu zdroji... - Patras, A., Brunton, N. P., Tiwari, B. K., Butler, F. (2011): Stability and Degradation Kinetics of Bioactive Compounds and Colour in Strawberry Jam during Storage. Food and Bioprocess Technology [online]. 4 (7), 1245-1252. ISSN 1935-5130. Dostupné z: doi:10.1007/s11947-009-0226-7
Přejít k původnímu zdroji... - Pellegrini, N., Serafini, M., Colombi, B., Del Rio, D., Salvatore, S., Bianchi, M., Brighenti, F. (2003): Total antioxidant capacity of plant foods, beverages and oils consumed in Italy assessed by three different in vitro assays. Journal of Nutrition [online]. 133 (9), 2812-2819. ISSN 0022-3166. Dostupné z: doi:10.1093/jn/133.9.2812
Přejít k původnímu zdroji... - Prasanna, P. H. P., Grandison, A. S., Charalampopoulos, D. (2014): Bifidobacteria in milk products: An overview of physiological and biochemical properties, exopolysaccharide production, selection criteria of milk products and health benefits. Food Research International [online]. 55, 247-262. ISSN 0963-9969. Dostupné z: doi:10.1016/j.foodres.2013.11.013
Přejít k původnímu zdroji... - Rahaman, M. M., Hossain, R., Herrera-Bravo, J., Islam, M. T., Atolani, O., Adeyemi, O. S., Owolodun, O. A., Kambizi, L., Dastan, S. D., Calina, D., Sharifi-Rad, J. (2023): Natural antioxidants from some fruits, seeds, foods, natural products, and associated health benefits: An update. Food Science & Nutrition [online]. 11 (4), 1657-1670. ISSN 2048-7177. Dostupné z: doi:10.1002/fsn3.3217
Přejít k původnímu zdroji... - Reis, J. F., Monteiro, V. V. S., Gomes, R. D., do Carmo, M. M., da Costa, G. V., Ribera, P. C., Monteiro, M. C. (2016): Action mechanism and cardiovascular effect of anthocyanins: a systematic review of animal and human studies. Journal of Translational Medicine [online]. 14. eISSN 1479-5876. Dostupné z: doi:10.1186/s12967-016-1076-5
Přejít k původnímu zdroji... - Rodrigues, L. M., de Souza, D. F., da Silva, E. A., de Oliveira, T. O., de Lima, J. P. (2017): Physical and chemical characterization and quantification of bioactive compounds in berries and berry jams. Semina-Ciencias Agrarias [online]. 38 (4), 1853-1864. ISSN 1676-546x. Dostupné z: doi:10.5433/1679-0359.2017v38n4p1853
Přejít k původnímu zdroji... - Rybowska, A., Gromowska, K. (2022): The consumer versus innovative dairy products. Scientific Journal of Gdynia Maritime University [online]. 124/22, 81-94. Dostupné z: doi:10.26408/124.07
Přejít k původnímu zdroji... - Sajdakowska, M., Tekień, A. (2019): To raise or not to raise the level of ingredients in yoghurts: Polish consumer preferences regarding dairy products. Nutrients [online]. 11 (10), 2526. ISSN 2072-6643. Dostupné z: doi:10.3390/nu11102526
Přejít k původnímu zdroji... - Statista. (2024). Yogurt - Worldwide. Dostupné z: https://www.statista.com/outlook/cmo/food/dairy-products-eggs/yogurt/worldwide
- Veberic, R., Jakopic, J., Stampar, F., Schmitzer, V. (2009): European elderberry (Sambucus nigra L.) rich in sugars, organic acids, anthocyanins and selected polyphenols. Food Chemistry [online]. 114 (2), 511-515. ISSN 0308-8146. Dostupné z: doi:10.1016/j.foodchem.2008.09.080
Přejít k původnímu zdroji... - Velíšek, J. (1999): Chemie potravin. Ossis: Tábor. ISBN 80-902391-4-5
- Wajs, J., Brodziak, A., Król, J. (2023): Shaping the physicochemical, functional, microbiological and sensory properties of yoghurts using plant additives. [online]. 12 (6). 1275. eISSN 2304-8158. Dostupné z: doi:10.3390/foods12061275
Přejít k původnímu zdroji... - Yilmaz-Ersan, L., Ozcan, T., Akpinar-Bayizit, A., Sahin, S. (2018): Comparison of antioxidant capacity of cow and ewe milk kefirs. Journal of Dairy Science [online]. 101 (5), 3788-3798. ISSN 0022-0302. Dostupné z: doi:10.3168/jds.2017-13871
Přejít k původnímu zdroji... - Youdim, K. A., Martin, A., Joseph, J. A. (2000): Incorporation of the elderberry anthocyanins by endothelial cells increases protection against oxidative stress11Mention of trade name, proprietary product, or specific equipment does not constitute a guarantee by the US Department of Agriculture and does not imply its approval to the exclusion of other products that may be suitable. Free Radical Biology and Medicine [online]. 29 (1), 51-60. ISSN 0891-5849. Dostupné z: doi:10.1016/S0891-5849(00)00329-4
Přejít k původnímu zdroji...

