DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0141
OLEJ Z KÁVOVEJ USADENINY AKO ADITÍVUM V BIODEGRADOVATEĽNÝCH OBALOCH: HODNOTENIE CHEMICKÝCH ZMIEN CHROMATOGRAFICKOU METÓDOU / SPENT COFFEE GROUND OIL AS AN ADDITIVE IN BIODEGRADABLE PACKAGING: CHEMICAL CHANGES EVALUATED BY CHROMATOGRAPHIC METHOD
- Dominika Kotianová1, Tomáš Pencák1, Dani Dordević1, Bohuslava Tremlová1
- 1 Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, VETUNI, Palackého tř. 1946/1, 612 42 Brno
Využitie vedľajších produktov, vznikajúcich v potravinárstve, pri výrobe biodegradovateľných obalových materiálov predstavuje inovatívny prístup k znižovaniu environmentálnej záťaže spôsobenej plastovým odpadom. Táto štúdia sa zamerala na hodnotenie vplyvu oleja extrahovaného z kávovej usadeniny (SCG) na profil bioaktívnych zlúčenín v biodegradovateľných obaloch. Experimentálne boli pripravené vzorky obalových materiálov na báze κ-karagenanu s rôznymi koncentráciami SCG oleja (0,1–1 g) a dvoma typmi emulgátorov (Tween 20, Tween 80). Profil bioaktívnych zlúčenín bol analyzovaný metódou HPLC. Výsledky preukázali, že prídavok SCG oleja významne ovplyvnil chemický profil obalov, pričom vyššie koncentrácie oleja (0,8 g a 1 g) viedli k vyššej intenzite signálov bioaktívnych látok. Navyše, vzorky obsahujúce Tween 80 vykazovali vyššiu stabilitu a intenzitu bioaktívnych zlúčenín v porovnaní s Tween 20. Tieto poznatky naznačujú, že SCG olej môže zlepšiť funkčné vlastnosti biodegradovateľných obalov, čím sa otvárajú nové možnosti pre ich využitie v potravinárskom priemysle.
Klíčová slova: udržateľné obaly, zhodnocovanie potravinového odpadu, bioaktívne zlúčeniny
stránky: 141-147, online: 2025
Reference
- Angeloni, S., Freschi, M., Marrazzo, P., Hrelia, S., Beghelli, D., Juan-García, A., Juan, C., Caprioli, G., Sagratini, G., Angeloni, C. (2021): Antioxidant and Anti-Inflammatory Profiles of Spent Coffee Ground Extracts for the Treatment of Neurodegeneration. Oxidative Medicine and Cellular Longevity [online]. 2021(1), 1-19. Dostupné z: 10.1155/2021/6620913
Přejít k původnímu zdroji... - Bhattari, S., Janaswamy, S. (2023): Biodegradable, UV-Blocking, and antioxidant films from lignocellulosic fibers of spent coffee grounds. International Journal of Biological Macromolecules [online]. 359(2), 1-14. Dostupné z: doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.126798
Přejít k původnímu zdroji... - Cristofoli, N. L., Lima, A. R., Tchonkouang, R. D. N., Quintino A. C., Vieira, M. C. (2023): Advances in the Food Packaging Production from Agri-Food Waste and By-Products: Market Trends for Sustainable Development. Sustainability [online]. 15(7), 1-33. Dostupné z: doi.org/10.3390/su15076153
Přejít k původnímu zdroji... - Dordevic, D., Dordevic, S., Abdullah, F. A. A., Mader, T., Medimorec, N., Tremlova, B., Kushkevych, I. (2023): Edible/Biodegradable Packaging with the Addition of Spent Coffee Grounds Oil. Foods [online]. 12(13), 1-12. Dostupné z: 10.3390/foods12132626
Přejít k původnímu zdroji... - Esquivel, P., Jiménez, M. (2012): Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International [online]. 46(2), 488-495. Dostupné z: 10.1016/j.foodres.2011.05.028
Přejít k původnímu zdroji... - International Coffee Organization (2024): Coffee Development Report 2022-23. [online]. [cit. 2025-01-31]. Dostupné z: https://www.icocoffee.org/documents/cy2024-25/coffee-development-report-2022-23.pdf
- Leow, Y., Yew, P. Y. M., Chee, P. I., Loh, X. J., Kai, D. (2021): Recycling of spent coffee grounds for useful extracts and green composites. RSC Advances [online]. 11(5), 2682-2692. Dostupné z: 10.1039/D0RA09379C
Přejít k původnímu zdroji... - Ma, M., Gu, M., Zhang, S., Yuan, Y. (2024): Effect of tea polyphenols on chitosan packaging for food preservation: Physicochemical properties, bioaktivity, and nutrition. International Journal of Biological Macromolecules [online]. 259(2), 1-14. Dostupné z: 10.1016/j.ijbiomac.2024.129267
Přejít k původnímu zdroji... - Naegele, E. (2016): Determination of Chlorogenic Acid in CoffeeProducts According to DIN 10767. Application note Agilent 4:2859. [online]. Dostupné z: https://www.agilent.com/cs/library/applications/5991-2852EN.pdf
- Pérez-Rosés, R., Risco, E., Vila, R., Peñalver, P., Cañigueral, S. (2015): Antioxidant activity of Tween-20 and Tween-80 evaluated through different in-vitro tests. Journal of Pharmacy and Pharmacology [online]. 67(5), 666-672. Dostupné z: doi.org/10.1111/jphp.12369
Přejít k původnímu zdroji... - Pettinato, M., Bolla, M., Campardelli, R., Firpo, G., Perego, P. (2023): Potential Use of PLA-Based Films Loaded with Antioxidant Agents from Spent Coffee Grounds for Preservation of Refrigerated Foods. Foods [online]. 12(22), 1-20. Dostupné z: doi.org/10.3390/foods12224167
Přejít k původnímu zdroji... - Tang, P., Li, X., Li, H., Li, J., Tang, B., Zheng, T. (2024): Development of active film based on collagen and hydroxypropyl methylcellulose incorporating apple polyphenol for food packaging. International Journal of Biological Macromolecules [online]. 273(1), 1-11. Dostupné z: 10.1016/j.ijbiomac.2024.132960
Přejít k původnímu zdroji... - Vidal, O. L., Tsukui, A., Garrett, R., Rocha-Leão, M. H. M., Carvalho, C. W. P., Freitas, S. P., Moraes de Rezende, C., Ferreira, M. S. L. (2020): Production of bioactive films of carboxymethyl cellulose enriched with green coffee oil and its residues. International Journal of Biological Macromolecules [online]. 146:730-738. Dostupné z: 10.1016/j.ijbiomac.2019.10.123
Přejít k původnímu zdroji... - Vigneshwari, R., Dash, S. (2023): Comparative Interaction of Flavonoid Quercetin with Different Tween Surfactants. ACS Food Science & Technology [online]. 3(5), 969-980. Dostupné z: 10.1021/acsfoodscitech.3c00105
Přejít k původnímu zdroji... - Zheng, Y., Zi, Y., Shi, C., Gong, H., Zhang, H., Wang, X., Zhong, J. (2023): Tween emulsifiers improved alginate-based dispersions and ionic crosslinked milli-sized capsules. Npj Science of Food [online]. 7(33), 1-10. Dostupné z: doi.org/10.1038/s41538-023-00208-z
Přejít k původnímu zdroji...

