DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0148
HADÍ MASO JAKO EKOLOGICKÁ POTRAVINA BUDOUCNOSTI / SNAKE MEAT AS AN ECOLOGICAL FOOD OF THE FUTURE
- Petr Kouřil1, Andrea Roztočilová1, Miroslav Jůzl1
- 1 Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
Cílem práce bylo zjistit aktuální stav problematiky využití hadího masa jako potraviny. Krajta tmavá a krajta mřížkovaná vykazují velký potenciál pro toto využití. Oba tyto druhy vykazují schopnost rychlého růstu a to především v prvních letech života. Mohou dosáhnout hmotnosti přes 100 kg. Využitelné části hadího těla činí 82%, z čehož největší podíl připadá na jatečně upravené tělo (54%) a kůži (22%). U krajt byl zjištěn konverzní poměr 1,2. Pro ekologičnost chovu krajt hovoří i jejich schopnost regulovat metabolismus, proto je produkce skleníkových plynů v chovech hadů velmi nízká. Z pohledu mikrobiologické kvality se jeví maso velkých hadů jako bezproblémové a nijak se nevymyká konvenčním druhům.
Klíčová slova: hadí maso, krajta, potravina budoucnosti
stránky: 148-125, online: 2025
Reference
- Natusch, D.; Aust, P. W.; Caraguel, C.; Taggart, P. L.; Ngo, V. T. et al. (2024): Python farming as a flexible and efficient form of agricultural food security. Online. Scientific Reports. 2024, roč. 14, č. 1. ISSN 2045-2322. Dostupné z: https://doi.org/10.1038/s41598-024-54874-4. [cit. 2024-10-17].
Přejít k původnímu zdroji... - Jacobson, E. R.; Barker, D. G.; Barker, T. M.; Mauldin, R.; Avery, M. L. et al. (2012): Environmental temperatures, physiology and behavior limit the range expansion of invasive Burmese pythons in southeastern USA. Online. Integrative Zoology. 2012, roč. 7, č. 3, s. 271-285. ISSN 1749-4877. Dostupné z: https://doi.org/10.1111/j.1749-4877.2012.00306.x. [cit. 2024-10-17].
Přejít k původnímu zdroji... - Stahl, R. S.; Engeman, R. M.; Avery, M. L.; Mauldin, R. E., Zeisset, I. (2016): Weather constraints on Burmese python survival in the Florida Everglades, USA based on mechanistic bioenergetics estimates of core body temperature. Online. Cogent Biology. 2016, roč. 2, č. 1. ISSN 2331-2025. Dostupné z: https://doi.org/10.1080/23312025.2016.1239599. [cit. 2024-10-17].
Přejít k původnímu zdroji... - Kölle, P.; Böswald, L. F.; Brenner, A.; Kienzle, E., Tomaszewska, E. (2022): Chemical composition of snakes. Online. PLOS ONE. 2022, roč. 17, č. 6. ISSN 1932-6203. Dostupné z: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0266850. [cit. 2024-10-17].
Přejít k původnímu zdroji... - Natalia John, E., Romelle Jones, K. (2024): Nutritional value of meat from selected neotropical reptiles. Online. Emerging Animal Species. 2024, roč. 10. ISSN 27728137. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.eas.2024.100046. [cit. 2024-10-17].
Přejít k původnímu zdroji... - Irvine, F. R. (2013): Snakes as Food for Man. Online. Reptiles & Amphibians. 2013, roč. 20, č. 2, s. 79-91. ISSN 2332-4961. Dostupné z: https://doi.org/10.17161/randa.v20i2.13942. [cit. 2024-10-17].
Přejít k původnímu zdroji... - Pozio, E.; Foggin, Ch. M.; Gelanew, T.; Marucci, G.; Hailu, A. et al. (2007): Trichinella zimbabwensis in wild reptiles of Zimbabwe and Mozambique and farmed reptiles of Ethiopia. Online. Veterinary Parasitology. 2007, roč. 143, č. 3-4, s. 305-310. ISSN 03044017. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2006.08.029. [cit. 2025-01-06].
Přejít k původnímu zdroji... - Pozio, E.; Marucci, G.; Casulli, A.; Sacchi, L.; Mukaratirwa, S. et al. (2004): Trichinella papuae and Trichinella zimbabwensis induce infection in experimentally infected varans, caimans, pythons and turtles. Online. Parasitology. 2004, roč. 128, č. 3, s. 333-342. ISSN 0031-1820. Dostupné z: https://doi.org/10.1017/S0031182003004542. [cit. 2025-01-06].
Přejít k původnímu zdroji... - Mazaratti, M. R.; Valli, F. E.; Pierini, S. E.; Simoncini, M. S.; Piña, C, I. et al.(2023): Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins? Online. Sustainability. 2023, roč. 15, č. 9. ISSN 2071-1050. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/su15097448. [cit. 2025-01-06].
Přejít k původnímu zdroji...

