DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0153

VYUŽITÍ HMYZU V AGRO-POTRAVINÁŘSKÉM SEKTORU / USE OF INSECTS IN THE AGRI-FOOD SECTOR

Lenka Kouřimská1, Pavel Kouřimský1
1 Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze, Kamýcká 129, 165 00 Praha – Suchdol


S rostoucí světovou populací roste i poptávka po živočišných bílkovinách, což vede k hledání alternativních zdrojů výživy. Jedlý hmyz představuje perspektivní alternativu, která nabízí vysokou nutriční hodnotu, nízkou ekologickou stopu a efektivní konverzi organických zbytků na hodnotné bílkoviny. Evropská legislativa již umožňuje konzumaci vybraných druhů hmyzu, přičemž jejich nutriční složení zahrnuje všechny esenciální aminokyseliny, tuky, vitamíny a minerální látky. Přijetí hmyzu jako potraviny je však v západních zemích stále omezené kvůli kulturním a psychologickým bariérám, přičemž vyšší akceptace je u produktů se skrytou formou hmyzu, například v moučkách či extrudovaných výrobcích. Kromě nutričního přínosu hmyzu jako potraviny se intenzivně zkoumá i jeho výživová hodnota jako krmiva pro hospodářská zvířata a možnost využití organických agro-potravinářských vedlejších produktů v chovu hmyzu. To může pozitivně ovlivnit nutriční složení hmyzu a zároveň přispět k udržitelnému nakládání s biologickým odpadem. Důležitým vedlejším produktem hmyzí produkce je také tzv. "frass", který se ukazuje jako efektivní organické hnojivo s potenciálním pozitivním vlivem na růst rostlin. Přestože jedlý hmyz nabízí mnoho environmentálních i nutričních výhod, je zapotřebí dalšího výzkumu zaměřeného na bezpečnost, optimalizaci chovu a zlepšení senzorických vlastností hmyzích produktů pro zvýšení jejich přijetí spotřebiteli.

Klíčová slova: jedlý hmyz, nutriční a senzorická jakost, hmyzí "frass", výživa hmyzu

stránky: 153-160, online: 2025



Reference

  1. Adámková, A., Kouřimská, L., Borkovcová, M., Kulma, M., Mlček, J. (2016): Nutritional values of edible Coleoptera (Tenebrio molitor, Zophobas morio and Alphitobius diaperinus) reared in the Czech Republic. Potravinarstvo, 10(1), 663-671. https://doi.org/10.5219/609 Přejít k původnímu zdroji...
  2. Dobermann, D., Swift, J. A., Field, L. M. (2017)_ Opportunities and hurdles of edible insects for food and feed. Nutrition Bulletin, 42(4), 293-308. https://doi.org/10.1111/NBU.12291 Přejít k původnímu zdroji...
  3. Edjabou, M. E., Petersen, C., Scheutz, C., Astrup, T. F. (2016): Food waste from Danish households: Generation and composition. Waste Management, 52, 256-268. https://doi.org/10.1016/J.WASMAN.2016.03.032 Přejít k původnímu zdroji...
  4. FAO. (2017): The Future of Food and Agriculture: Trends and Challenges |Policy Support and Governance| Food and Agriculture Organization of the United Nations.
  5. Francardi, V., Cito, A., Fusi, S., Botta, M., Dreassi, E. (2017): Linseed to increase n-3 fatty acids in Tenebrio molitor (Coleoptera Tenebrionidae). Redia, 100, 73-76. https://doi.org/10.19263/REDIA-100.17.08 Přejít k původnímu zdroji...
  6. Heath, D., Vehar, A., Kouřimská, L., Kulma, M., Škvorová, P., Salmonová, H. Š., Lampová, B., Rehman, N., Jamnik, P., Jeršek, B., Červek, M., Ulrih, N. P., Heath, E., Ogrinc, N. (2024): Quality, safety and authenticity of insect protein-based food and feed: insights from the INPROFF Project. Open Exploration 2019 2:4, 2(4), 339-362. https://doi.org/10.37349/EFF.2024.00041 Přejít k původnímu zdroji...
  7. Hénault-Ethier, L., Quinche, M., Reid, B., Hotte, N., Fortin, A., Normandin, É., de La Rochelle Renaud, G., Rasooli Zadeh, A., Deschamps, M. H., Vandenberg, G. (2024): Opportunities and challenges in upcycling agri-food byproducts to generate insect manure (frass): A literature review. Waste Management, 176, 169-191. https://doi.org/10.1016/J.WASMAN.2023.12.033 Přejít k původnímu zdroji...
  8. Jantzen da Silva Lucas, A., Menegon de Oliveira, L., da Rocha, M., Prentice, C. (2020): Edible insects: An alternative of nutritional, functional and bioactive compounds. Food Chemistry, 311, 126022. https://doi.org/10.1016/J.FOODCHEM.2019.126022 Přejít k původnímu zdroji...
  9. Jongema Y. (2017): List of edible insect species of the world. Laboratory of Entomology. https://www.wur.nl/en/research-results/chair-groups/plant-sciences/laboratory-of-entomology/edible-insects/worldwide-species-list.htm
  10. Kouřimská, L., Adámková, A. (2016): Nutritional and sensory quality of edible insects. NFS Journal, 4, 22-26. https://doi.org/10.1016/J.NFS.2016.07.001 Přejít k původnímu zdroji...
  11. Kulma, M., Petřícková, D., Kurečka, M., Kotíková, Z., Táborsky, J., Michlová, T., Kouřimská, L. (2022): Effect of carrot supplementation on nutritional value of insects: a case study with Jamaican field cricket (Gryllus assimilis). Journal of Insects as Food and Feed, 8(6), 621-629. https://doi.org/10.3920/JIFF2021.0138 Přejít k původnímu zdroji...
  12. Kulma, M., Škvorová, P., Petříčková, D., Kouřimská, L. (2023): A descriptive sensory evaluation of edible insects in Czechia: do the species and size matter? International Journal of Food Properties, 26(1), 218-230. https://doi.org/10.1080/10942912.2022.2161569 Přejít k původnímu zdroji...
  13. Lopes, I. G., Yong, J. W., Lalander, C. (2022): Frass derived from black soldier fly larvae treatment of biodegradable wastes. A critical review and future perspectives. Waste Management, 142, 65-76. https://doi.org/10.1016/J.WASMAN.2022.02.007 Přejít k původnímu zdroji...
  14. Mancini, S., Sogari, G., Diaz, S. E., Menozzi, D., Paci, G., Moruzzo, R. (2022): Exploring the Future of Edible Insects in Europe. Foods 2022, Vol. 11, Page 455, 11(3), 455. https://doi.org/10.3390/FOODS11030455 Přejít k původnímu zdroji...
  15. Mishyna, M., Chen, J., Benjamin, O. (2020a): Sensory attributes of edible insects and insect-based foods Future outlooks for enhancing consumer appeal. Trends in Food Science & Technology, 95, 141-148. https://doi.org/10.1016/J.TIFS.2019.11.016 Přejít k původnímu zdroji...
  16. Mishyna, M., Haber, M., Benjamin, O., Martinez, J. J. I., Chen, J. (2020b): Drying methods differentially alter volatile profiles of edible locusts and silkworms. Journal of Insects as Food and Feed, 6(4), 405-416. https://doi.org/10.3920/JIFF2019.0046 Přejít k původnímu zdroji...
  17. Mohamed, E. H. A. (2015): Determination of Nutritive Value of the Edible migratory locust Locusta migratoria, Linnaeus, 1758 (Orthoptera: Acrididae). International Journal of Advances in Pharmacy, Biology and Chemistry, 4(1), 144-148. www.ijapbc.com
  18. Ojha, S., Bußler, S., Schlüter, O. K. (2020): Food waste valorisation and circular economy concepts in insect production and processing. Waste Management, 118, 600-609. https://doi.org/10.1016/J.WASMAN.2020.09.010 Přejít k původnímu zdroji...
  19. Orkusz, A. (2021): Edible Insects versus Meat-Nutritional Comparison: Knowledge of Their Composition Is the Key to Good Health. Nutrients, 13(4), 1207. https://doi.org/10.3390/NU13041207 Přejít k původnímu zdroji...
  20. Paul, A., Frederich, M., Megido, R. C., Alabi, T., Malik, P., Uyttenbroeck, R., Francis, F., Blecker, C., Haubruge, E., Lognay, G., Danthine, S. (2017): Insect fatty acids: A comparison of lipids from three Orthopterans and Tenebrio molitor L. larvae. Journal of Asia-Pacific Entomology, 20(2), 337-340. https://doi.org/10.1016/J.ASPEN.2017.02.001 Přejít k původnímu zdroji...
  21. Perez-Santaescolastica, C., De Winne, A., Devaere, J., Fraeye, I. (2022): The flavour of edible insects: A comprehensive review on volatile compounds and their analytical assessment. Trends in Food Science & Technology, 127, 352-367. https://doi.org/10.1016/J.TIFS.2022.07.011 Přejít k původnímu zdroji...
  22. Ramos-Elorduy, J., Moreno, J. M. P., Prado, E. E., Perez, M. A., Otero, J. L., De Guevara, O. L. (1997): Nutritional Value of Edible Insects from the State of Oaxaca, Mexico. Journal of Food Composition and Analysis, 10(2), 142-157. https://doi.org/10.1006/JFCA.1997.0530 Přejít k původnímu zdroji...
  23. Ribeiro, J. C., Pintado, M. E., Cunha, L. M. (2024): Consumption of edible insects and insect-based foods: A systematic review of sensory properties and evoked emotional response. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 23(1), e13247. https://doi.org/10.1111/1541-4337.13247 Přejít k původnímu zdroji...
  24. Riekkinen, K., Väkeväinen, K., Korhonen, J. (2022): The Effect of Substrate on the Nutrient Content and Fatty Acid Composition of Edible Insects. Insects, 13(7), 590. https://doi.org/10.3390/INSECTS13070590/S1 Přejít k původnímu zdroji...
  25. Seo, H., Kim, H. R., Cho, I. H. (2020): Aroma Characteristics of Raw and Cooked Tenebrio molitor Larvae (Mealworms). Food Science of Animal Resources, 40(4), 649. https://doi.org/10.5851/KOSFA.2020.E35 Přejít k původnímu zdroji...
  26. van Broekhoven, S., Oonincx, D. G. A. B., van Huis, A., van Loon, J. J. A. (2015): Growth performance and feed conversion efficiency of three edible mealworm species (Coleoptera: Tenebrionidae) on diets composed of organic by-products. Journal of Insect Physiology, 73, 1-10. https://doi.org/10.1016/J.JINSPHYS.2014.12.005 Přejít k původnímu zdroji...
  27. van Huis, A. (2015): Edible insects contributing to food security? Agriculture and Food Security, 4(1), 1-9. https://doi.org/10.1186/S40066-015-0041-5/METRICS Přejít k původnímu zdroji...
  28. van Huis, A. (2016): Edible insects are the future? Proceedings of the Nutrition Society, 75(3), 294-305. https://doi.org/10.1017/S0029665116000069 Přejít k původnímu zdroji...
  29. van Huis, A., Rumpold, B., Maya, C., Roos, N. (2021): Nutritional Qualities and Enhancement of Edible Insects. Annual Review of Nutrition, 41, 551-576. https://doi.org/10.1146/ANNUREV-NUTR-041520-010856/CITE/REFWORKS Přejít k původnímu zdroji...
  30. van Huis, A., Tomberlin, J. K. (2017): Insects as food and feed: from production to consumption. In Insects as food and feed: from production to consumption. Wageningen Academic Publishers. https://doi.org/10.3920/978-90-8686-849-0 Přejít k původnímu zdroji...
  31. Weaver, D. K., Mcfarlane, J. E., Alli, I. (1990): Repellency of volatile fatty acids present in frass of larval yellow mealworms, Tenebrio molitor L. (Coleoptera: Tenebrionidae), to larval conspecifics. Journal of Chemical Ecology, 16(2), 585-593. https://doi.org/10.1007/BF01021788/METRICS Přejít k původnímu zdroji...
  32. Zhou, Y., Wang, D., Zhou, S., Duan, H., Guo, J., Yan, W. (2022): Nutritional Composition, Health Benefits, and Application Value of Edible Insects: A Review. Foods, 11(24), 3961. https://doi.org/10.3390/FOODS11243961 Přejít k původnímu zdroji...
  33. Zunzunegui, I., Martín-García, J., Santamaría, Ó., Poveda, J. (2024): Analysis of yellow mealworm (Tenebrio molitor) frass as a resource for a sustainable agriculture in the current context of insect farming industry growth. Journal of Cleaner Production, 460, 142608. https://doi.org/10.1016/J.JCLEPRO.2024.142608 Přejít k původnímu zdroji...