DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0153
VYUŽITÍ HMYZU V AGRO-POTRAVINÁŘSKÉM SEKTORU / USE OF INSECTS IN THE AGRI-FOOD SECTOR
- Lenka Kouřimská1, Pavel Kouřimský1
- 1 Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze, Kamýcká 129, 165 00 Praha – Suchdol
S rostoucí světovou populací roste i poptávka po živočišných bílkovinách, což vede k hledání alternativních zdrojů výživy. Jedlý hmyz představuje perspektivní alternativu, která nabízí vysokou nutriční hodnotu, nízkou ekologickou stopu a efektivní konverzi organických zbytků na hodnotné bílkoviny. Evropská legislativa již umožňuje konzumaci vybraných druhů hmyzu, přičemž jejich nutriční složení zahrnuje všechny esenciální aminokyseliny, tuky, vitamíny a minerální látky. Přijetí hmyzu jako potraviny je však v západních zemích stále omezené kvůli kulturním a psychologickým bariérám, přičemž vyšší akceptace je u produktů se skrytou formou hmyzu, například v moučkách či extrudovaných výrobcích. Kromě nutričního přínosu hmyzu jako potraviny se intenzivně zkoumá i jeho výživová hodnota jako krmiva pro hospodářská zvířata a možnost využití organických agro-potravinářských vedlejších produktů v chovu hmyzu. To může pozitivně ovlivnit nutriční složení hmyzu a zároveň přispět k udržitelnému nakládání s biologickým odpadem. Důležitým vedlejším produktem hmyzí produkce je také tzv. "frass", který se ukazuje jako efektivní organické hnojivo s potenciálním pozitivním vlivem na růst rostlin. Přestože jedlý hmyz nabízí mnoho environmentálních i nutričních výhod, je zapotřebí dalšího výzkumu zaměřeného na bezpečnost, optimalizaci chovu a zlepšení senzorických vlastností hmyzích produktů pro zvýšení jejich přijetí spotřebiteli.
Klíčová slova: jedlý hmyz, nutriční a senzorická jakost, hmyzí "frass", výživa hmyzu
stránky: 153-160, online: 2025
Reference
- Adámková, A., Kouřimská, L., Borkovcová, M., Kulma, M., Mlček, J. (2016): Nutritional values of edible Coleoptera (Tenebrio molitor, Zophobas morio and Alphitobius diaperinus) reared in the Czech Republic. Potravinarstvo, 10(1), 663-671. https://doi.org/10.5219/609
Přejít k původnímu zdroji... - Dobermann, D., Swift, J. A., Field, L. M. (2017)_ Opportunities and hurdles of edible insects for food and feed. Nutrition Bulletin, 42(4), 293-308. https://doi.org/10.1111/NBU.12291
Přejít k původnímu zdroji... - Edjabou, M. E., Petersen, C., Scheutz, C., Astrup, T. F. (2016): Food waste from Danish households: Generation and composition. Waste Management, 52, 256-268. https://doi.org/10.1016/J.WASMAN.2016.03.032
Přejít k původnímu zdroji... - FAO. (2017): The Future of Food and Agriculture: Trends and Challenges |Policy Support and Governance| Food and Agriculture Organization of the United Nations.
- Francardi, V., Cito, A., Fusi, S., Botta, M., Dreassi, E. (2017): Linseed to increase n-3 fatty acids in Tenebrio molitor (Coleoptera Tenebrionidae). Redia, 100, 73-76. https://doi.org/10.19263/REDIA-100.17.08
Přejít k původnímu zdroji... - Heath, D., Vehar, A., Kouřimská, L., Kulma, M., Škvorová, P., Salmonová, H. Š., Lampová, B., Rehman, N., Jamnik, P., Jeršek, B., Červek, M., Ulrih, N. P., Heath, E., Ogrinc, N. (2024): Quality, safety and authenticity of insect protein-based food and feed: insights from the INPROFF Project. Open Exploration 2019 2:4, 2(4), 339-362. https://doi.org/10.37349/EFF.2024.00041
Přejít k původnímu zdroji... - Hénault-Ethier, L., Quinche, M., Reid, B., Hotte, N., Fortin, A., Normandin, É., de La Rochelle Renaud, G., Rasooli Zadeh, A., Deschamps, M. H., Vandenberg, G. (2024): Opportunities and challenges in upcycling agri-food byproducts to generate insect manure (frass): A literature review. Waste Management, 176, 169-191. https://doi.org/10.1016/J.WASMAN.2023.12.033
Přejít k původnímu zdroji... - Jantzen da Silva Lucas, A., Menegon de Oliveira, L., da Rocha, M., Prentice, C. (2020): Edible insects: An alternative of nutritional, functional and bioactive compounds. Food Chemistry, 311, 126022. https://doi.org/10.1016/J.FOODCHEM.2019.126022
Přejít k původnímu zdroji... - Jongema Y. (2017): List of edible insect species of the world. Laboratory of Entomology. https://www.wur.nl/en/research-results/chair-groups/plant-sciences/laboratory-of-entomology/edible-insects/worldwide-species-list.htm
- Kouřimská, L., Adámková, A. (2016): Nutritional and sensory quality of edible insects. NFS Journal, 4, 22-26. https://doi.org/10.1016/J.NFS.2016.07.001
Přejít k původnímu zdroji... - Kulma, M., Petřícková, D., Kurečka, M., Kotíková, Z., Táborsky, J., Michlová, T., Kouřimská, L. (2022): Effect of carrot supplementation on nutritional value of insects: a case study with Jamaican field cricket (Gryllus assimilis). Journal of Insects as Food and Feed, 8(6), 621-629. https://doi.org/10.3920/JIFF2021.0138
Přejít k původnímu zdroji... - Kulma, M., Škvorová, P., Petříčková, D., Kouřimská, L. (2023): A descriptive sensory evaluation of edible insects in Czechia: do the species and size matter? International Journal of Food Properties, 26(1), 218-230. https://doi.org/10.1080/10942912.2022.2161569
Přejít k původnímu zdroji... - Lopes, I. G., Yong, J. W., Lalander, C. (2022): Frass derived from black soldier fly larvae treatment of biodegradable wastes. A critical review and future perspectives. Waste Management, 142, 65-76. https://doi.org/10.1016/J.WASMAN.2022.02.007
Přejít k původnímu zdroji... - Mancini, S., Sogari, G., Diaz, S. E., Menozzi, D., Paci, G., Moruzzo, R. (2022): Exploring the Future of Edible Insects in Europe. Foods 2022, Vol. 11, Page 455, 11(3), 455. https://doi.org/10.3390/FOODS11030455
Přejít k původnímu zdroji... - Mishyna, M., Chen, J., Benjamin, O. (2020a): Sensory attributes of edible insects and insect-based foods Future outlooks for enhancing consumer appeal. Trends in Food Science & Technology, 95, 141-148. https://doi.org/10.1016/J.TIFS.2019.11.016
Přejít k původnímu zdroji... - Mishyna, M., Haber, M., Benjamin, O., Martinez, J. J. I., Chen, J. (2020b): Drying methods differentially alter volatile profiles of edible locusts and silkworms. Journal of Insects as Food and Feed, 6(4), 405-416. https://doi.org/10.3920/JIFF2019.0046
Přejít k původnímu zdroji... - Mohamed, E. H. A. (2015): Determination of Nutritive Value of the Edible migratory locust Locusta migratoria, Linnaeus, 1758 (Orthoptera: Acrididae). International Journal of Advances in Pharmacy, Biology and Chemistry, 4(1), 144-148. www.ijapbc.com
- Ojha, S., Bußler, S., Schlüter, O. K. (2020): Food waste valorisation and circular economy concepts in insect production and processing. Waste Management, 118, 600-609. https://doi.org/10.1016/J.WASMAN.2020.09.010
Přejít k původnímu zdroji... - Orkusz, A. (2021): Edible Insects versus Meat-Nutritional Comparison: Knowledge of Their Composition Is the Key to Good Health. Nutrients, 13(4), 1207. https://doi.org/10.3390/NU13041207
Přejít k původnímu zdroji... - Paul, A., Frederich, M., Megido, R. C., Alabi, T., Malik, P., Uyttenbroeck, R., Francis, F., Blecker, C., Haubruge, E., Lognay, G., Danthine, S. (2017): Insect fatty acids: A comparison of lipids from three Orthopterans and Tenebrio molitor L. larvae. Journal of Asia-Pacific Entomology, 20(2), 337-340. https://doi.org/10.1016/J.ASPEN.2017.02.001
Přejít k původnímu zdroji... - Perez-Santaescolastica, C., De Winne, A., Devaere, J., Fraeye, I. (2022): The flavour of edible insects: A comprehensive review on volatile compounds and their analytical assessment. Trends in Food Science & Technology, 127, 352-367. https://doi.org/10.1016/J.TIFS.2022.07.011
Přejít k původnímu zdroji... - Ramos-Elorduy, J., Moreno, J. M. P., Prado, E. E., Perez, M. A., Otero, J. L., De Guevara, O. L. (1997): Nutritional Value of Edible Insects from the State of Oaxaca, Mexico. Journal of Food Composition and Analysis, 10(2), 142-157. https://doi.org/10.1006/JFCA.1997.0530
Přejít k původnímu zdroji... - Ribeiro, J. C., Pintado, M. E., Cunha, L. M. (2024): Consumption of edible insects and insect-based foods: A systematic review of sensory properties and evoked emotional response. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 23(1), e13247. https://doi.org/10.1111/1541-4337.13247
Přejít k původnímu zdroji... - Riekkinen, K., Väkeväinen, K., Korhonen, J. (2022): The Effect of Substrate on the Nutrient Content and Fatty Acid Composition of Edible Insects. Insects, 13(7), 590. https://doi.org/10.3390/INSECTS13070590/S1
Přejít k původnímu zdroji... - Seo, H., Kim, H. R., Cho, I. H. (2020): Aroma Characteristics of Raw and Cooked Tenebrio molitor Larvae (Mealworms). Food Science of Animal Resources, 40(4), 649. https://doi.org/10.5851/KOSFA.2020.E35
Přejít k původnímu zdroji... - van Broekhoven, S., Oonincx, D. G. A. B., van Huis, A., van Loon, J. J. A. (2015): Growth performance and feed conversion efficiency of three edible mealworm species (Coleoptera: Tenebrionidae) on diets composed of organic by-products. Journal of Insect Physiology, 73, 1-10. https://doi.org/10.1016/J.JINSPHYS.2014.12.005
Přejít k původnímu zdroji... - van Huis, A. (2015): Edible insects contributing to food security? Agriculture and Food Security, 4(1), 1-9. https://doi.org/10.1186/S40066-015-0041-5/METRICS
Přejít k původnímu zdroji... - van Huis, A. (2016): Edible insects are the future? Proceedings of the Nutrition Society, 75(3), 294-305. https://doi.org/10.1017/S0029665116000069
Přejít k původnímu zdroji... - van Huis, A., Rumpold, B., Maya, C., Roos, N. (2021): Nutritional Qualities and Enhancement of Edible Insects. Annual Review of Nutrition, 41, 551-576. https://doi.org/10.1146/ANNUREV-NUTR-041520-010856/CITE/REFWORKS
Přejít k původnímu zdroji... - van Huis, A., Tomberlin, J. K. (2017): Insects as food and feed: from production to consumption. In Insects as food and feed: from production to consumption. Wageningen Academic Publishers. https://doi.org/10.3920/978-90-8686-849-0
Přejít k původnímu zdroji... - Weaver, D. K., Mcfarlane, J. E., Alli, I. (1990): Repellency of volatile fatty acids present in frass of larval yellow mealworms, Tenebrio molitor L. (Coleoptera: Tenebrionidae), to larval conspecifics. Journal of Chemical Ecology, 16(2), 585-593. https://doi.org/10.1007/BF01021788/METRICS
Přejít k původnímu zdroji... - Zhou, Y., Wang, D., Zhou, S., Duan, H., Guo, J., Yan, W. (2022): Nutritional Composition, Health Benefits, and Application Value of Edible Insects: A Review. Foods, 11(24), 3961. https://doi.org/10.3390/FOODS11243961
Přejít k původnímu zdroji... - Zunzunegui, I., Martín-García, J., Santamaría, Ó., Poveda, J. (2024): Analysis of yellow mealworm (Tenebrio molitor) frass as a resource for a sustainable agriculture in the current context of insect farming industry growth. Journal of Cleaner Production, 460, 142608. https://doi.org/10.1016/J.JCLEPRO.2024.142608
Přejít k původnímu zdroji...

