DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0176

CÍLENÝ MONITORING NEAUTORIZOVANÉ GM RÝŽE V ČESKÉ REPUBLICE / TARGETED MONITORING OF UNAUTHORIZED GM RICE IN THE CZECH REPUBLIC

Veronika Kýrová1, Vladimír Ostrý1, Irena Řehůřková1, Jiří Ruprich1
1 Centrum zdraví, výživy a potravin, SZÚ, Palackého tř. 3a, 612 42 Brno


Rýže setá (Oryza sativa L.) patří mezi nejdůležitější obiloviny světa.  Sledování výskytu neschválené GM rýže na trhu ČR je součástí studie „HYGIMON“, která je řešena jako součást subsystému 4 „Monitoringu dietární expozice člověka“ v rámci „Systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí“.  Studie „HYGIMON“ je zaměřena na sledování potravin, které nesplňují požadavky na bezpečnost potravin dle nařízení EP a R č. 178/2002. V průběhu let 2008-2023 bylo odebráno celkem 816 vzorků rýže, 240 vzorků na bázi rýže a 192 vzorků pokrmů obsahujících rýži. K detekci specifické DNA sekvence byla použita kvalitativní metoda polymerázové řetězové reakce (PCR). Celkem bylo zachyceno 56 (4,5 %) pozitivních vzorků potravin s výskytem GM rýže. Získané výsledky potvrzují, že v tržní síti v ČR dochází k záchytům nepovolené GM rýže v potravinách.

Klíčová slova: geneticky modifikovaná rýže, “HYGIMON”, PCR

stránky: 176-182, online: 2025



Reference

  1. Avsar, B., Sadeghi, S., Turkec, A., Lucas, S. J. (2020): Identification and quantitation of genetically modified (GM) ingerdients in maize, rice, soybean and wheat-containing retail foods and feeds in Turkey. [online]. Journal of Food Science and Technology, , 57, 787-793. Dostupné z: https://doi.org/10.1007/s13197-019-04080-2. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Bharti, U., Gaur, P, Kaur, K, Singh, M. (2024): Tracking genetically modified (GM) rice ingredients in samples of packed rice and food products from the marketplace in India: a pilot study for regulátory compliance. [online]. Journal of Enviromental Health Science and Engineering, 22, 263-269. Dostupné z: https://doi.org/10.1007/s40201-024-00892-3 Přejít k původnímu zdroji...
  3. ČSN EN ISO 21569:2005/Změna A1:2013 - Potraviny - metody pro detekci geneticky modifikovaných organismů a odvozených produktů - Metody založené na kvalitativním stanovení kyseliny nukleové
  4. EU (2025): Food and Feed Information Portal Database. Dostupné z: https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/gmo/search , (citováno dne 4. 2. 2025).
  5. EURL GMFF (2006): Qualitative PCR method for detection of rice Phospholipase D alpha 2 gene (pld). [online] Dostupné z: https://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/gmomethods/show/QL-TAX-OS-002/
  6. FAOSTAT (2025): Dostupné z: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL, (citováno dne 3. 2. 2025)
  7. Fraiture, M.-A., Roosens, N., Taverniers, I., De Loose, M., Deforce, D., Herman, P. (2016): Biotech rice: current developments and future detection challenges in food and feed chain. [online]. Trends in Food Science & Technology 52, 66 -79. Dostupné z: http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2016.03.011 Přejít k původnímu zdroji...
  8. Fraiture, M.-A., Herman, P., De Loose, M., Debode, F., Roosens, N. H. (2017): How can we better detect unauthorized GMOs in food and feed chains. [online]. Trends in Biotechnology, 35 (6). Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.tibtech.2017.03.002 Přejít k původnímu zdroji...
  9. Chaouachi, M., Nabi, N., Hafsa, B.A., Zellama, M.S., Skhiri, F., Said, K (2013): Monitoring of genetically modified food and feed in the Tunisian market using qualitative and quantitative real-time pcr [online]. Food Sci. Biotechnol, 22(4), 1-10. Dostupné z: doi: 10.1007/s10068-013- Přejít k původnímu zdroji...
  10. ISAA (2025): GM Approval Database. Rice (Oryza sativa L.) [Internet] 2024 [citováno 52. 2. 2025] Dostupné z: https://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/crop/default.asp?CropID=17&Crop=Rice
  11. ROZHODNUTÍ KOMISE 2006/578/ES ze dne 23. srpna 2006 o mimořádných opatřeních týkajících se nepovoleného geneticky modifikovaného organismu LL RICE 601 v produktech z rýže.
  12. ROZHODNUTÍ KOMISE 2008/289/ES ze dne 3. dubna 2008 o mimořádných opatřeních týkajících se nepovoleného geneticky modifikovaného organismu "Bt 63" v produktech z rýže.
  13. SZÚ (2024): Výsledky systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí 2023, subsystém 4 "Zdravotní důsledky zátěže lidského organismu cizorodými látkami z potravinových řetězců, Dietární expozice". SZÚ Praha [online]. Dostupné z: https://szu.gov.cz/wp-content/uploads/2024/11/Vysledky_systemu_-2023.pdf
  14. Wang, Y., Lin, J. K., Teo, E. H. S., Tan, Y.Q., Wu, Y.,Chng, K. R., Chan, J. S. H., Tan, L. K. (2025): Monitoring of genetically modified crops in food products in Singapore [online]. Food control 171. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.111092 Přejít k původnímu zdroji...