DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0197

EXTRAKCE TUKU Z VEDLEJŠÍCH ŽIVOČIŠNÝCH PRODUKTŮ SUMEČKA AFRICKÉHO (CLARIAS GARIEPINUS) / EXTRACTION OF FAT FROM ANIMAL BY-PRODUCTS OF THE AFRICAN CATFISH (CLARIAS GARIEPINUS)

Tereza Novotná1, Lukáš Harabiš2, Orsolya Bystricky-Berezvai3, Pavel Mokrejš3, Robert Gál1, Jana Pavlačková4
1 Ústav technologie potravin, Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Vavrečkova 5669, 760 01 Zlín
2 Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
3 Ústav inženýrství polymerů, Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Vavrečkova 5669, 760 01 Zlín
4 Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky, Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Vavrečkova 5669, 760 01 Zlín

Sumeček africký je sladkovodní ryba, jejíž světová produkce roste, což vede k nárůstu množství vedlejších živočišných produktů. Správnou úpravou této suroviny a následnou extrakcí je možné získat cenné produkty, jako jsou rybí tuk a kolagen. Obsah tuku v této surovině se pohybuje kolem 10 %, což představuje přibližně 29 % sušiny. Po opracování a přesušení suroviny lze pomocí různých rozpouštědel extrahovat až 27 % tuku. Zbývající materiál je vhodný pro výrobu želatiny.

Klíčová slova: sumeček africký, vedlejší živočišné produkty, extrakce tuku, rybí tuk, složení, aplikace

stránky: 197-200, online: 2025



Reference

  1. Badiola, M., Basurko, O. C., Piedrahita, R., Hundley, P., Mendiola, D. (2018): Energy use in recirculating aquaculture systems (RAS): a review. Aquacultural engineering, 81, 57-70. Přejít k původnímu zdroji...
  2. EN ISO 8534:2017: Animal and vegetable fats and oils - Determination of water content - Karl Fischer method (pyridine free). Brusel 2017.
  3. FAO. (2025): Clarias gariepinus Burchell,1822. In: Fisheries and Aquaculture. [Cited Monday, February 3rd 2025]. https://www.fao.org/fishery/en/aqspecies/2982/en
  4. Gebremichael, A., Szabó, A., Sándor, Z. J., Nagy, Z., Ali, O., Kucska, B. (2023): Chemical and Physical Properties of African Catfish (Clarias gariepinus) Fillet Following Prolonged Feeding with Insect Meal-Based Diets. Aquaculture Nutrition, 2023(1), 6080387. Přejít k původnímu zdroji...
  5. ISO 1443:1973: Meat and meat products - Determination of total fat content
  6. ISO 5983-1:2005: Animal feeding stuffs - Determination of nitrogen content and calculation of crude protein content - Part 1: Kjeldahl method.
  7. ISO 6884:2008: Animal and vegetable fats and oils - Determination of ash. Brusel 2008.
  8. Sirisompong, W., Jirapakkul, W., Klinkesorn, U. (2011): Response surface optimization and characteristics of rambutan (Nephelium lappaceum L.) kernel fat by hexane extraction. LWT - Food Science and Technology, 44(9), 1946-1951. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.04.011 Přejít k původnímu zdroji...
  9. Teodósio, R., Engrola, S., Cabano, M., Colen, R., Masagounder, K., Aragão, C. (2022): Metabolic and nutritional responses of Nile tilapia juveniles to dietary methionine sources. British Journal of Nutrition, 127(2), 202-213. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Zhang, H., Huang, X., Zhang, Y., Zou, X., Tian, L., Hong, H., Luo, Y., Tan, Y. (2023): Silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) by-product hydrolysates: A new nitrogen source for Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12. Food Chemistry [online]. 404. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134630 Přejít k původnímu zdroji...