DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0201
HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VETERINÁRNÍHO DOZORU NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH V PRAZE V OBDOBÍ LET 2017–2022 / EVALUATION OF RESULTS OF VETERINARY SUPERVISION AT THE FARMERS MARKETS IN PRAGUE FROM 2017 TO 2022
- Kamila Novotná Kružíková1, Veronika Žídková2
- 1 Ústav ochrany a welfare zvířat a veřejného veterinárního lékařství, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, VETUNI, Palackého třída 1946/1, 612 42 Brno
- 2 Městská veterinární správa Státní veterinární správy v Praze, Na Kozačce 870/3, 120 00 Vinohrady
The sale of food at farmers' markets is governed by applicable legislation. The paper focuses on the number of inspections carried out by the Municipal Veterinary Administration in Prague of the State Veterinary Administration, which also supervises the sale of food of animal origin at farmers' markets held in the capital city of Prague. In the period 2017–2022, a total of 372 inspections were carried out, of which an average of 27% of inspections per year found some kind of violation of legislation (defect); in individual years, the defect rate of inspections ranged from 18 to 40%, which is higher than the defect rate of hygienic supervision in production and during sale of food of animal origin, where the average annual defect rate is in the range of 5–10%. Most of the defects were in the area of insufficient traceability, non-compliance with the cold chain and failure to secure food from contamination from the external environment. The fewest defects were reported by eggs and honey, while the highest number of infringements was found, meat products and dairy products. Neither a decreasing nor an upward trend in defects at farmers' markets in Prague was found.
Keywords: inspection, defect (violation of legislation), health safety, labelling
pages: 201-205, online: 2025
References
- Necidová, L., Bursová, Š., Haruštiaková, D., Zouharová, A., Bartáková, K., Klimešová, M. (2023): Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků chlazených drůbežích stehen s ohledem na porušení teploty při transportu. In: Sborník přednášek a posterů. Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny, pp 235-240.
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. On-line [vid 20-01-2025]. Dostupné z: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj
- Vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství ve znění vyhlášky č. 61/2009 Sb., vyhlášky č. 11/2015 Sb., vyhlášky č. 65/2019 Sb., vyhlášky č. 181/2020 Sb. a vyhlášky č. 145/2023 Sb. On-line [vid 20-01-2025]. Dostupné z: https://www.e-sbirka.cz/sb/2007/289
- Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů. On-line [vid 20-01-2025]. Dostupné z: https://www.e-sbirka.cz/sb/1997/110
- Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) ve znění zákona č. 29/2000 Sb., zákona č. 154/2000 Sb., zákona č. 102/2001 Sb., zákona č. 76/2002 Sb., zákona č. 120/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb., zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 444/2005 Sb., zákona č. 48/2006 Sb., zákona č. 186/2006 Sb., zákona č. 124/2008 Sb., zákona č. 182/2008 Sb., zákona č. 223/2009 Sb., zákona č. 227/2009 Sb., zákona č. 281/2009 Sb., zákona č. 291/2009 Sb., zákona č. 298/2009 Sb., zákona č. 308/2011 Sb., zákona č. 18/2012 Sb., zákona č. 359/2012 Sb., zákona č. 279/2013 Sb., zákona č. 64/2014 Sb., zákona č. 139/2014 Sb., zákona č. 250/2014 Sb., zákona č. 264/2014 Sb., zákona č. 126/2016 Sb., zákona č. 243/2016 Sb., zákona č. 183/2017 Sb., zákona č. 225/2017 Sb., zákona č. 302/2017 Sb., zákona č. 368/2019 Sb., zákona č. 238/2020 Sb., zákona č. 543/2020 Sb., zákona č. 36/2021 Sb., zákona č. 261/2021 Sb., zákona č. 284/2021 Sb. a zákona č. 246/2022 Sb. On-line [vid 20-01-2025]. Dostupné z: https://www.e-sbirka.cz/sb/1999/166
- Žídková, V. (2024): Hodnocení veterinárního dozoru na farmářských trzích v České republice v letech
- 2017-2022. Brno, Veterinární univerzita Brno. Atestační práce. Dostupné z: https://stagweb.vfu.cz/. Školitel práce Ing. Kamila Novotná Kružíková, Ph.D.

