DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0218

CHITOSANOVÉ NANOČÁSTICE S ENKAPSULOVANÝM ESENCIÁLNÍM OLEJEM Z TYMIÁNU (THYMUS VULGARIS) PRO PRODLOUŽENÍ TRVANLIVOSTI MANDARINEK / CHITOSAN NANOPARTICLES WITH ENCAPSULATED THYME (THYMUS VULGARIS) ESSENTIAL OIL FOR EXTENDING SHELF-LIFE OF MANDARINS

Štěpánka Penčáková1, Zuzana Bytešníková2, Hoang-Anh Cao3, Jana Pekárková2
1 Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
2 Ústav chemie a biochemie, Agronomická fakulta, MENDELU, třída Generála Píky 1999/5, 613 00 Brno
3 CEITEC VUT, Purkyňova 656/123, 612 00, Brno

Nanomateriály představují moderní prostředky s širokým potenciálem pro aplikaci v potravinářství. Chitosanové nanočástice s enkapsulovaným esenciální olejem z tymiánu (Thymus vulgaris), kterými se zabývá tato práce, byly aplikovány na mandarinky jako ochranný prostředek s cílem prodloužení trvanlivosti a zajištění antimikrobiální odolnosti. Nanočástice byly syntetizovány metodou iontové gelace, velikost byla charakterizována metodami DLS a AFM, stabilita pomocí Zeta potenciálu. Na mandarinky byly nanočástice aplikovány ve formě ochranného postřiku. V průběhu skladování bylo pozorováno úspěšné prodloužení trvanlivosti a zvýšení antimikrobiální odolnosti ošetřených mandarinek ve srovnání s kontrolní skupinou.

Klíčová slova: nanočástice, chitosan, enkapsulace, esenciální olej, prodloužení trvanlivosti

stránky: 218-223, online: 2025



Reference

  1. Amiri, H. (2012): Essential Oils Composition and Antioxidant Properties of Three Thymus Species. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2012, 1-8. ISSN 1741-427X. https://doi.org/10.1155/2012/728065 Přejít k původnímu zdroji...
  2. de Kanter, M. et al. (2016): Enabling the measurement of particle sizes in stirred colloidal suspensions by embedding dynamic light scattering into an automated probe head. Measurement. 80. ISSN 02632241. https://doi.org/10.1016/j.measurement.2015.11.024 Přejít k původnímu zdroji...
  3. Electrophoretic Light Scattering (ELS). (2024): Malvern Panalytical. [cit. 2024-04 26]. https://www.malvernpanalytical.com/en/products/technology/light scattering/electrophoretic-light-scattering
  4. Gómez-Mascaraque, L. G. et al. (2017): Impact of microencapsulation within electrosprayed proteins on the formulation of green tea extract-enriched biscuits. LWT - Food Science and Technology. 81. ISSN 00236438. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.03.041 Přejít k původnímu zdroji...
  5. Haghighi, H. et al. (2020): Recent advances on chitosan-based films for sustainable food packaging applications. Food Packaging and Shelf Life. 26. ISSN 22142894. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2020.100551 Přejít k původnímu zdroji...
  6. Mihindukulasuriya, S. D. F.; Lim, L.-T. (2014): Nanotechnology development in food packaging: A review. Trends in Food Science & Technology. 40(2), 149-167. ISSN 09242244. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2014.09.009 Přejít k původnímu zdroji...
  7. Mohammadi, A.; Hashemi, M.; Hosseini, S. M. (2016): Postharvest treatment of nanochitosan-based coating loaded with Zataria multiflora essential oil improves antioxidant activity and extends shelf-life of cucumber. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 33. ISSN 14668564. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2015.10.015 Přejít k původnímu zdroji...
  8. Mulvaney, P. (2015): Nanoscience vs Nanotechnology-Defining the Field. ACS Nano. 9(3), 2215-2217. ISSN 1936-0851. https://doi.org/10.1021/acsnano.5b01418 Přejít k původnímu zdroji...
  9. Pulingam, T. et al. (2022): Exploring Various Techniques for the Chemical and Biological Synthesis of Polymeric Nanoparticles. Nanomaterials. 12. ISSN 2079-4991. https://doi.org/10.3390/nano12030576 Přejít k původnímu zdroji...
  10. Wei, Z.; Huang, Q. (2019): Assembly of Protein-Polysaccharide Complexes for Delivery of Bioactive Ingredients: A Perspective Paper. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 67. ISSN 0021-8561. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b06063 Přejít k původnímu zdroji...
  11. Xing, Y. et al. (2019): Antimicrobial Nanoparticles Incorporated in Edible Coatings and Films for the Preservation of Fruits and Vegetables. Molecules. 24(9). ISSN 1420-3049. https://doi.org/10.3390/molecules24091695 Přejít k původnímu zdroji...