DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0267

KVALITA DOPLŇKŮ VÝŽIVY S OMEGA-3 MASTNÝMI KYSELINAMI / QUALITY OF DIETARY SUPPLEMENTS WITH OMEGA-3 FATTY ACIDS

Milan Vývoda1, Karolína Beranová1, Milena Matejovičová1, Tomáš Komprda1
1 Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno

Většina populace nedosahuje doporučeného příjmu ω-3 polynenasycených mastných kyselin (ω-3 PUFA) ve stravě, což přispívá k nedostatku ω-3 PUFA v organismu s nepříznivými zdravotními dopady. Omega-3 index (O3i) je parametr, který měří podíl ω-3 mastných kyselin, konkrétně eikosapentaenové (EPA), dokosahexaenové (DHA) a dokosapentaenové (DPA) v celkovém množství mastných kyselin v membránách erytrocytů (červených krvinek), přičemž O3i ≥8 % je spojen s nižším rizikem chronických onemocnění, zejména kardiovaskulárních. Z důvodu jejich nedostatečného příjmu ve stravě jsou často doporučovány doplňky stravy s obsahem těchto mastných kyselin. Problémem však může být kvalita běžně dostupných doplňků. Tento článek shrnuje informace o metodách sledování dostatečného příjmu ω-3 FA a možnostech hodnocení kvality doplňků stravy s obsahem ω-3 FA dostupných na českém trhu.

Klíčová slova: ω-3 mastné kyseliny, PUFA, doplňky stravy, kvalita

stránky: 267-275, online: 2025



Reference

  1. Dempsey, M. et al. (2023): The influence of dietary and supplemental omega-3 fatty acids on the omega-3 index: A scoping review. Online. Frontiers in Nutrition. 2023. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36742439/. [cit. 2025-02-04]. Přejít k původnímu zdroji...
  2. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion related to the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA). EFSA Journal 2012; 10(7):2815. [48 pp.] doi:10.2903/j.efsa.2012.2815. [cit. 2025-02-07] Přejít k původnímu zdroji...
  3. Galuch, M. B. et al. )2018): Quality Assessment of Omega-3 Supplements Available in the Brazilian Market. Online. Journal of the Brazilian Chemical Society. 2018. Dostupné z: https://www.scienceopen.com/document?vid=073ff8bc-e989-4c35-b312-218790f7c3e8. [cit. 2025-02-04].
  4. Harris, W. S., Schacky, C. (2004): The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease? Online. Preventive Medicine. 2004. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743504000878?via%3Dihub. [cit. 2025-02-04]. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Jacobsen, C. et al. (2001): Lipid oxidation in fish oil enriched mayonnaise: calcium disodium ethylenediaminetetraacetate, but not gallic acid, strongly inhibited oxidative deterioration. Online. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2001. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11262064/. [cit. 2025-02-04]. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Komprda, Tomáš et al. (2020): Effect of High Dietary Level (8%) of Fish Oil on Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acid n-3 Content in Pig Tissues and Plasma Biochemical Parameters. Animals 2020. 10, no. 9: 1657. https://doi.org/10.3390/ani10091657 Dostupné z: https://www.mdpi.com/2076-2615/10/9/1657. [cit. 2025-02-08]. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Kris-Etherton, P. M. et al. (2002): Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Online. American Heart Association. Nutrition Committee. 2002. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12438303/. [cit. 2025-02-04]. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Mcdonnell, S. L. et al. (2019): Cross-sectional study of the combined associations of dietary and supplemental eicosapentaenoic acid + docosahexaenoic acid on Omega-3 Index. Online. Nutrition Research. 2019. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531719305950?via%3Dihub. [cit. 2025-02-04]. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Papastergiadis, A. et al. (2012): Malondialdehyde Measurement in Oxidized Foods: Evaluation of the Spectrophotometric Thiobarbituric Acid Reactive Substances (TBARS) Test in Various Foods. Online. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2012 60 (38), 9589-9594. DOI: 10.1021/jf302451c. Dostupné z https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf302451c [cit. 2025-02-08]. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Ritter, J. C. S. et al. (2013): Quality analysis of commercial fish oil preparations. Online. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2013. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23255124/. [cit. 2025-02-04]. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Stark, K. D. et al. (2016): Global survey of the omega-3 fatty acids, docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in the blood stream of healthy adults. Online. Progress in Lipid Research. 2016. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163782715300333?via%3Dihub. [cit. 2025-02-04]. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Soukup, J. (2023): Změny lipidů při zpracování a skladování potravin z hlediska jejich nutriční a senzorické jakosti: Disertační práce. Online. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/li30zd/. [cit. 2025-02-04].