DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-979-2-0066

HLEDÁNÍ ČESKÉ (A EVROPSKÉ) CUKROVARNICKÉ KRAJINY POKRYTÍM ÚZEMÍ ČESKÝCH ZEMÍ ODHADOVANÝMI GRAVITAČNÍMI POLI CUKROVARŮ / SEARCHING FOR THE CZECH (AND EUROPEAN) SUGAR LANDSCAPE BY COVERING THE TERRITORY OF THE CZECH LANDS WITH THE ESTIMATED GRAVITY FIELDS OF SUGAR MILLS

Jaromír Kolejka ORCID...1, Libor Lněnička ORCID...2, Eva Nováková ORCID...1
1 Ústav geoniky AV ČR, v. v. i., Oddělení environmentální geografie, Česká republika
2 Univerzita Hradec Králové, Fakulta informatiky a managementu, Katedra rekreologie a cestovního ruchu, Česká republika

Evropa a české země stály po téměř 200 let v popředí výroby řepného cukru. Zavedení pěstování cukrové řepy znamenalo zásadní změny využití půdy v říčních nivách a v jejich bezprostředním rovinatém okolí. V době cukrovarnického boomu pracovalo v českých zemích kolem 300 cukrovarů a řepa se pěstovala na více než 240 000 ha (v současnosti 7 cukrovarů a méně než 50 000 ha osevů řepy). Na několika místech ve světě třtinové cukrovarnické krajiny již požívají různý status ochrany (vč. UNESCO WHS), krajiny formované řepným cukrovarnictvím takovou pozornost lidské společností zatím postrádají. V předloženém příspěvku je nastíněn první krok procesu identifikace takových krajin v ČR kombinovaným využitím odhadovaných spádových území cukrovarů fungujících v příslušných historických obdobích s ohledem na tehdejší dominantní formy dopravy.

Klíčová slova: cukrová řepa, kulturní cukrovarnická krajina, historický vývoj, krajinné dědictví, identifikace

stránky: 66-72, online: 2024



Reference

  1. ANONYMUS. 2014. The making and remaking of a cane countryside Sugar in Nambour, QLD, Australia, Aberystwyth University, Dostupné z https://www.global-rural.org/ story_map/sugar-in-nambour-aus/
  2. CZIERPKA, J., OERTERS, K., THORADE, N. 2016. Regions, Industries, and Heritage: Perspectives on Economy, Society, and Culture in Modern Western Europe, London/ Heidelberg, Springer, 288 s. Přejít k původnímu zdroji...
  3. GEBLER, J. 2011. Významné aktivity v cukrovarnictví na území dnešní ČR. Cukrovarnictví, cukrovary a cukrovarníci. Praha. Národní technické muzeum, sv. 47, s. 32-46.
  4. HAVLÍČEK, M., SVOBODA, J. 2013. Development of sugar industry in Hodonín district and its effect on land-use changes and transport infrastructure. Listy cukrovarnické a řepařské, roč. 129, č. 9-10, s. 312-316.
  5. JOLLIFFE, L. 2012. Sugar Heritage and Tourism in Transition. Bristol, Channel View Publications, 235 s. Přejít k původnímu zdroji...
  6. KOLEJKA, J., ŠTRBÍK, J., RUDA, A. 2020. Průmyslové cukrovarnictví jako zásadní inovace druhé poloviny 19. století v přeměně říčních niv Moravy. Listy cukrovarnické a řepařské, roč. 136, č. 2, s. 81-88.
  7. MAC LENNAN, C. 2004. The Mark of Sugar. Hawaii's Eco-Industrial heritage. Historical Social Research/Historische Sozialforschung, roč. 29, č. 3, s. 37-62.
  8. PROCHÁZKOVÁ, B. et al. 2011. Význam a možnosti optimalizace struktury a střídání plodin v systémech hospodaření na půdě. Certifikované metodiky. Brno, Mendelova univerzita v Brně, 46 s.
  9. PULKRÁBEK, J. et al. 2007. Řepa cukrová - pěstitelský rádce. České Budějovice, Kurent, 68 s.
  10. VÁVRA, A. et al. 2014. Cukrová řepa na fenologických mapách. Listy cukrovarnické a řepařské, roč. 130, č. 4, s. 144-148.