DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0089

VLIV PORÁŽKOVÉ HMOTNOSTI PLEMENE ROMNEY NA KVALITU MASA / EFFECT OF SLAUGHTER WEIGHT ON MEAT QUALITY IN ROMNEY LAMBS

Eliška Dračková1, Tomáš Janoš1, Radek Filipčík1
1 Ústav chovu a šlechtění zvířat, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1, 613 00 Brno

Cílem této studie bylo zhodnotit vliv porážkové hmotnosti na kvalitu masa jehňat (sušina, obsah bílkovin, obsah tuku, obsah popela, hodnota pH, diametr svalového vlákna a vaznost vody). Sledovány byly také hodnoty v systému CIELab. Do experimentu bylo zahrnuto celkem 35 jehňat Romney. Jehňata s nejnižší porážkovou hmotností měla signifikantně (p <0,05) nejnižší úroveň skóre zmasilosti a protučnění bylo také významně (p <0,01) nejnižší. Porážková hmotnost neměla významný (p > 0,05) vliv na nutriční parametry jehňat. Skupina jehňat s nejvyšší porážkovou hmotností měla největší (p <0,01) tloušťku svalového vlákna. Porážková hmotnost měla významný (p < 0,01) vliv na světlost masa L* a žlutost b*. Oba tyto ukazatele klesaly s rostoucí porážkovou hmotností.

Klíčová slova: jehněčí maso, intramuskulární tuk, mastné kyseliny

stránky: 89-95, online: 2024



Reference

  1. Abdullah, A. Y., Qudsieh, R. I. (2008): Carcass characteristics of Awassi ram lambs slaughtered at different weights. Livestock Science, 117: 165-175. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Cañeque, V., Velasco, S., Díaz, M. T., Pérez, C., Huidobro, F., Lauzurica, S., Manzanares, C., Gonzáles, J. (2001): Effect of weaning age and slaughter weight on carcass and meat quality of Talaverane breed lams raised at pasture. Animal Science, 73: 85-95. Přejít k původnímu zdroji...
  3. ČSN 57 0185 (1963): Zkoušení masa, masných výrobků a masných konzerv, Praha, 1-20.
  4. Díaz, M. T., Velasco, S., Pérez, C., Lauzurica, S., Huidobro, F., Cañeque, V. (2003): Physico-chemical characteristics of carcass and meat Manchego-breed suckling lambs slaughtered at different weights. Meat Science, 65: 1247-1255. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Ekiz, B., Yilmaz, A., Yalcintan, H., Yakan, A., Omur, K., Mustafa, O. (2019): The effect of production system and finish weight on carcass and meat quality of Kivircik lambs. Annals of Animal Science, 19(2): 517-538. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Grau, R., Hamm, R. (1952): Eine einfache Methode zur Bestimmung der Wasserbindung im Fleisch. Die Fleischwirtschaft, 4: 295-297.
  7. Güngör, Ö. F., Özbeyaz, C., Ünal, N., Akyüz, H. C., Arslan, R., Akçapinar, H. (2022): Evaluation of the genotype and slaughter weight effect on the meat production traits: Comparison of fattening, slaughter, and carcass characteristics between two native sheep. Small Ruminant Research, 217(1-4): 106864. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Güngör, Ö. F., Özbeyaz, C., Ünal, N., Akçapinar, H. (2023): The evaluation of the genotype and slaughter weight effect on meat quality and fatty acid profile from two native sheep. Tropical Animal Health and Production, 55(2): 116. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Hirata, A. S. O., Fernandes, A. R. M., Fuzikawa, I. H. S., Junior, F. M. V., Ricardo, H. A., Cardoso, C. A. L., Alves, L. G. C., Zagonel, N. G. T. (2018): Meat quality of Pantaneiro lambs at different body weights. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, 40(1): 427-442. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Horák, F. a kolektiv. (2012): Chováme ovce. Praha: Nakladatelství Brázda. ISBN 978-80-209-0390-7.
  11. Horák, F. a kolektiv. (1999): Chov ovcí. Praha: Nakladatelství Brázda. ISBN 80-209-0284-8.
  12. Hornsey, H. C. (1956): The colour of cooked cured pork. I. Estimation of the nitric oxidehaem pigments. Journal of the Science of Food and Agriculture, 7(8): 534-540. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Juárez, M., Horcada, A., Alcalde, M. J., Valera, M., Polvillo, M., Molina, A. (2009): Meat and fat quality of unweaned lambs as affected by slaughter weight and breed. Meat Science, 83: 308-313. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Martínez-Cerezo, S., Sañudo, C., Medel, I., Olleta, J. L. (2005): Breed, slaughter weight and ageing time effects on sensory characteristics of lamb. Meat Science, 69: 571-578. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Miguel, E., Blázquez, B., Ruiz de Huidobro, F. (2021): Live weight and sex effects on instrumental meat quality of Rubia de El Molar autochthonous ovine breed. Animals, 11: 1323. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Okeudo, N. J., Moss, B. W. (2008): Production performance and meat quality characteristics of sheep comprising four sex-types over a range of slaughter weights produced following commercial practice. Meat Science, 80: 522-528. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Pérez, P., Maino, M., Morales, M. S., Kobrich, C., Bardon, C., Pokniak, J. (2007): Gender and slaughter weight effects on carcass quality traits of suckling lambs from four different genotypes. Small Ruminant Research, 70: 124-130. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Rajkumar, V., Dass, G., Verma, A. K., Dass, A. K. (2014): Slaughter weight effect on carcass and meat quality of Muzaffarnagari lambs in intensive production system. Indian Journal of Animal Sciences, 84(5): 569-574. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Yousefi, A. R., Sadeghipanah, A., Kohram, H., Zare, S. A., Dadashpour, D. N., Aghashahi, A., Ponnampalam, E. N. (2019): Determination of optimum carcass weight for meat quality and fatty acid composition in fat-tailed male and female Chall lambs. Tropical Animal Health Production, 51: 545-553. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Žgur, S., Cividni, A., Kompan, D., Birtič, D. (2003): The effect of live weight at slaughter and sex on lambs carcass traits and meat characteristics. Agriculturae Conspectus Scientificus, 68(3): 155-159.