DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0126

MINORITNÍ PŠENICE / NON-TRADITIONAL WHEATS

Marie Hrušková1, Pavel Filip1

Jakost mlýnských výrobků určují znaky potravinářské pšenice a charakteristiky pekařských výrobků do značné míry určuje složení produktů ze mlýna. Změna životního stylu se promítá do požadavků spotřebitele na složení spotřebního koše a logicky se dotýká sortimentu cereálních výrobků. Minoritní druhy pšenice (jednozrnka, dvouzrnka, kamut) jsou charakteristické vyšším obsahem bílkovin, vitamínů (B1, B2) a minerálních látek (Zn, K, Mg, P a Se). Rozšiřují sortiment nekynutých cereálních výrobků o sušenky, oplatky a těstoviny.

Klíčová slova: minoritní pšenice, jednozrnka, dvouzrnka, kamut, složení a užití

stránky: 126-128, online: 2024



Reference

  1. Hussain A., Larsson H., Kuktait R., Johansson E. (2010): Mineral composition of organically grown wheat genotypes: contribution to daily minerals intake, International Journal of Environmental Research Public Health, 7:3442-3456. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Hrušková M. (2020): Pekařské výrobky jako zdroj, vitaminů a minerálních látek. Pekař a cukrář 5: 32-31.
  3. Popper L., Schafer W., Freud W.(2009): Future of Flour, AgriMedia :102-103.
  4. Lee D., Nam D.S., Kong C. (2016):Variability in nutrient composition of cereal grains from different origins, Springer Plus, 5:. 419. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Ryan M, Derrick J., Dann P. (2004): Grain mineral concentrations and yield of wheat grown under organic and conventional management. J. Sci. Food Agri. 84: 207-216. Přejít k původnímu zdroji...