DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0161
VYUŽITIE β-CYKLODEXTRÍNU PRI ODSTRAŇOVANÍ NEŽIADÚCICH ZLOŽIEK Z MLIEKA / THE APPLICATION OF β-CYCLODEXTRIN IN THE REMOVAL OF UNWANTED COMPONENTS IN MILK
- Lukáš Kolarič1, Peter Šimko1
- 1 Ústav potravinárstva a výživy, Oddelenie potravinárskej technológie Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU, Radlinského 9, 812 37 Bratislava, Slovensko
β-cyklodextrín je široko používaný v potravinárskom priemysle ako potravinárska prídavná látka vďaka svojej jedinečnej vlastnosti tvorby inklúznych komplexov s rôznymi žiaducimi alebo nežiaducimi zložkami v potravinách. V poslednej dobe sa výskum zameral aj na elimináciu nežiaducich chutí alebo zlúčenín, ako je cholesterol alebo kontaminanty z mlieka alebo mliečnych výrobkov. Naša štúdia skúma optimálne podmienky pre odstránenie cholesterolu, ako aj aflatoxínu M1 z mlieka aplikáciou β-cyklodextrínu. Zistilo sa, že by bolo možné vyrábať mliečne výrobky so zníženým obsahom cholesterolu až o 98 %. Druhý experiment tiež ukázal, že aflatoxín M1 môže byť tiež viazaný v dutine cyklodextrínu, účinnosť eliminácie dosiahla približne 40 %. Okrem toho dotazník odhalil, že 67,9 % respondentov by bolo ochotných konzumovať mliečne výrobky so zníženým obsahom cholesterolu. Možno teda konštatovať, že aplikácia β-cyklodextrínu môže zohrávať dôležitú úlohu pri zvyšovaní výživových a bezpečnostných hodnôt mlieka a mliečnych výrobkov.
Klíčová slova: β-cyklodextrín, cholesterol, aflatoxín M1, mlieko, eliminácia
stránky: 161-170, online: 2024
Aktualizováno: 21. 10. 2024
Updated: 21. 10. 2024
Errata: https://doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-00e1
Reference
- Albuquerque, T. G., Oliveira, M. B. P. P., Sanches-Silva, A. Costa, H. S. (2016): Cholesterol determination in foods: Comparison between high performance and ultra-high performance liquid chromatography. Food Chemistry, 193: 18-25.
Přejít k původnímu zdroji... - Alonso, L., Fox, P. F., Calvo, M. V., Fontecha, J. (2018): Effect of beta cyclodextrin on the reduction of cholesterol in ewe's milk manchego cheese. Molecules, 23:1789.
Přejít k původnímu zdroji... - Bhatia, P., Sharma, V., Arora, S., Rao, P. S. (2019): Effect of cholesterol removal on compositional and the physicochemical characteristics of anhydrous cow milk fat (cow ghee). International Journal of Food Properties, 22:1-8.
Přejít k původnímu zdroji... - Elwahsh, N. A. A. (2018): Manufacture of cholesterol-reduced double cream cheese from buffalo's milk. Journal of Food and Dairy Sciences, 9:395-398.
Přejít k původnímu zdroji... - Galante, M., Pavón, Y., Lazzaroni, S., Soazo, M., Costa, S., Boeris, V., Risso, P., Rozycki, S. (2017): Effect of cholesterol-reduced and zinc fortification treatments on physicochemical, functional, textural, microstructural and sensory properties of soft cheese. International Journal of Dairy Technology, 70: 533-541.
Přejít k původnímu zdroji... - Gianni, D. E., Jorcin, S., Lema, P., Olazabal, L., Medrano, A., Lopez-Pedemonte, T. (2020): Effect of ultra-high pressure homogenization combined with β-cyclodextrin in the development of a cholesterol-reduced whole milk. Journal of Food Processing and Preservation, 44:14845.
Přejít k původnímu zdroji... - Ha, H. J., Lee, J. E., Chang, Y. H., Kwak, H.-S. (2010): Entrapment of nutrients during cholesterol removal from cream by crosslinked β-cyclodextrin. International Journal of Dairy Technology, 63:119-126.
Přejít k původnímu zdroji... - Chen, Z. Y., Ma, K. Y., Liang, Y., Peng, C., Zuo, Y. (2011): Role and classification of cholesterol-lowering functional foods. Journal of Functional Foods, 3: 61-69.
Přejít k původnímu zdroji... - Kim, S. Y., Bae, H. Y., Kim, H. Y., Ahn, J., Kwak, H. S. (2008): Properties of cholesterol-reduced camembert cheese made by crosslinked β-cyclodextrin. International Journal of Dairy Technology, 61:364-371.
Přejít k původnímu zdroji... - Kolarič, L., Šimko, P. (2021): The effect of treatment conditions on color characteristics and measure of cholesterol removal from milk by beta-cyclodextrin application. Potravinárstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15:192-198.
Přejít k původnímu zdroji... - Kolarič, L., Šimko P. (2022): Application of β-cyclodextrin in the production of low-cholesterol milk and dairy products. Trends in Food Science & Technology, 119: 13-22.
Přejít k původnímu zdroji... - Kukula, M., Kolarič, L., Šimko, P. (2020): Decrease of cholesterol content in milk by sorption onto β-cyclodextrin crosslinked by tartaric acid, considerations and implications. Acta Chimica Slovaca, 13:1-6.
Přejít k původnímu zdroji... - Kwak, H. S., Jung, C. S., Seok, J. S., Ahn, J. (2003): Cholesterol removal and flavor development in cheddar cheese. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 16: 409-416.
Přejít k původnímu zdroji... - OECD-FAO (2020): OECD-FAO Agricultural Outlook 2020-2029. FAO, Rome/OECD Publishing, Paris. ISBN 978-92-64-58295-8 (pdf).
Přejít k původnímu zdroji... - Pereira, P. C. (2014): Milk nutritional composition and its role in human health. Nutrition, 30: 619-627.
Přejít k původnímu zdroji... - Shingla, K. M., Mehta, B. M. (2018): Cholesterol and its oxidation products: Occurrence and analysis in milk and milk products. International Journal of Health, Animal science and Food safety, 5: 13-39.
- Tazrart, K., Lamacchi, C., Zaidi, F., Haros, M. (2016): Nutrient composition and in vitro digestibility of fresh pasta enriched with Vicia faba. Journal of Food Composition and Analysis, 47:8-15.
Přejít k původnímu zdroji... - Zunnurain, M. N., Baig, H. A. (2017): The effect of beta cyclodextrin on the removal of cholesterol from buffalo milk. Pakistan Journal of Scientific and Industrial Research, 60: 87-91.
Přejít k původnímu zdroji...

