DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0253
SLEDOVÁNÍ CELKOVÉHO POČTU MIKROORGANISMŮ U VYBRANÝCH DRUHŮ MLETÉHO MASA S OHLEDEM NA PORUŠENÍ TEPLOTY PŘI TRANSPORTU / THE AEROBIC PLATE COUNT MONITORING IN SELECTED TYPES OF MINCED MEAT WITH RESPECT TO TEMPERATURE CHANGES DURING TRANSPORT
- Lenka Necidová1, Danka Haruštiaková2, Alena Zouharová1, Klára Bartáková1, Šárka Bursová1
- 1 Ústav hygieny a technologie potravin živočišného původu a gastronomie, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Veterinární univerzita Brno, Palackého třída 1948/1, 612 42 Brno
- 2 Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Brno, Kotlářská 267/2, 611 37 Brno
The aim of the study was to assess the effect of inadequate transport on the result of microbiological analyses of minced meat in modified atmosphere (MAP). During transport minced meat must be kept at a temperature below 2 °C (Regulation (EC) No 853/2004). Minced beef and beef/pork mixture was packaged in modified atmosphere (MAP) for the purposes of the experiment. The model experiments simulated an increase of temperature during the transport to 5, 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C. The exposure time was 1, 2, 3, 3,5 and 4 h. The aerobic plate count (APC) in the samples were determined immediately after exposure to higher temperature (0 h), 3 h and 24 h after returning to the adequate temperature (2 °C). The APC values were influenced by temperature and by duration of exposure to higher temperature. It is necessary to analyse the samples immediately after receiving them in the laboratory. The results of this sub-study enabled the creation of software that recommends or does not recommend to laboratories the microbiological analysis of a food sample of animal origin due to disruption of the cold chain during its transport (https://webstudio.shinyapps.io/transportvzorku/).
Keywords: packaging, modified atmosphere (MAP), microbiological quality
pages: 253-260, online: 2024
References
- Bruckner, S., Albrecht, A., Petersen, B., Kreyenschmidt, J. (2012): Influence of cold chain interruptions on the shelf life of fresh pork and poultry. International Journal of Food Science and Technology, 47, no. 8, 1639-1646.
Go to original source... - ČSN 56 9609 (2008): Pravidla správné hygienické a výrobní praxe - Mikrobiologická kritéria pro potraviny, principy stanovení a aplikace. Praha: Český normalizační institut. 40 s.
- ČSN EN ISO 4833-1 (2013): Mikrobiologie potravinového řetězce - Horizontální metoda pro stanovení počtu mikroorganismů - Část 1: Technika přelivem a počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C. Praha: Český normalizační institut. 12 s.
- Djordjevic, J., Boskovic, M., Lazic, I. B., Djordjevic, V., Baltic, T., Laudanovic, M., Baltic, M. Z. (2019): Spoilage-related bacteria of pork and beef minced meat under vacuum and modified atmosphere. Romanian Biotechnological Letters, 24, no. 4, 658-668.
Go to original source... - Fernandes, R. (2009): Microbiology handbook. Vol. 3: Meat products. 1st ed. Leatherhead, UK: Leatherhead Food International Ltd., 297 s.
- Jaberi, R., Kaban, G., Kaya, M. (2019): Effect of vacuum and high-oxygen modified atmosphere packaging on physico-chemical and microbiological properties of minced water buffalo meat. Asian-Australasian Journal of Animal Scinces, 32, no. 3, 421-429.
Go to original source... - Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu. Úřední věstník L 139, 30. 4. 2004, 55 s. (v platném znění)
- Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Úřední věstník Evropské unie, 2005, L. 338, 22. 12. 2005, 12 s. (v platném znění)
- Osheba, A. S., Anwar, M. M., Nagy, K. S. (2022): Extending the shelf life of minced meat by different packaging type and irradiation. Fleischwirtschaft, 102, no. 2, 78-83.
- Vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich. Sbírka zákonů, Ministerstvo zemědělství. 2016, částka 26, s. 714-760.
- Ziomek, M., Drozd, L., Gondek, M., Pyz-Lukasik, R., Pedonese, F., Florek, M., Domaradzki, P., Skalecki, P. (2021): microbiological changes in meat and minced meat from beavers (Castor fiber L) during refrigerated and frozen storage. Foods, 10, no. 6:1270.
Go to original source...

