DOI: 10.11118/978-80-7509-996-9-0329
JAKOSTNÍ PARAMETRY POLOKONZERVY S BOBŘÍM MASEM (CASTOR FIBER) / QUALITY PARAMETERS OF CANNED MEAT WITH BEAVER (CASTOR FIBER)
- Jan Slováček1, Miroslav Jůzl1, Šárka Nedomová1, Andrea Roztočilová1, Aneta Kocandová1, Ondřej Mikulka2
- 1 Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
- 2 Ústav ochrany lesů a myslivosti, Lesnická a dřevařská fakulta, MENDELU, Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno
Bobr evropský se v Evropě, potažmo v České republice, stal z raritního zvířete běžným druhem. Stejně jako v minulosti se bobr dostává do konfliktu se zájmy člověka, a v některých oblastech bylo přistoupeno k regulaci tohoto druhu. Lovcům s patřičným povolením se tedy opět nabízí možnost využití bobřího masa. Polokonzervy jsou velmi dobrým způsobem, jak využít maso bobra. Polokonzerva s bobřím masem obsahovala více bílkovin a nižší množství celkového tuku (p ˂ 0,05). Výsledný produkt měl i tmavší zbarvení (p ˂ 0,05) a vykazoval výborné senzorické vlastnosti.
Klíčová slova: chráněný druh, bobr, zvěřina, konzervace masa
stránky: 329-334, online: 2024
Reference
- Baik, M., Lee, J., Kim, S. Y., Ranaweera, K. K. T. N. (2023): Factors affecting beef quality and nutrigenomics of intramuscular adipose tissue deposition. Animal Bioscience [online]. 36(2), 350-363. ISSN 2765-0189. Dostupné z: doi:10.5713/ab.22.0380
Přejít k původnímu zdroji... - Capobianco, G., Viviano, A., Mazza, G.,Cimorelli, G., Casciano, A., Lagrotteria, A., Fusillo, R., Marcelli, M., Mori, E. (2023): "Oops…a Beaver Again!" Eurasian Beaver Castor fiber Recorded by Citizen-Science in New Areas of Central and Southern Italy. Animals [online]. 13(10), 1699. ISSN 2076-2615. Dostupné z: doi:10.3390/ani13101699
Přejít k původnímu zdroji... - ČSN EN ISO 8589 Senzorická analýza - Obecné pokyny pro uspořádání senzorického pracoviště, 5600 - Metody zkoušení a společná ustanovení
- Enns, Ch., Van Vliet, N., Mbane, J., Muhindo, J., Nyumu, J., Bersaglio, B., Massé, F., Cerutti, P. O., Nasi, R. (2023): Vulnerability and coping strategies within wild meat trade networks during the COVID-19 pandemic. World Development [online]. 170, 106310. ISSN 0305-750X. Dostupné z: doi:10.1016/j.worlddev.2023.106310
Přejít k původnímu zdroji... - Florek, M., Drozd, L., Skałecki, P., Domaradzki, P., Litwińczuk, A., Tajchman, K. (2017): Proximate composition and physicochemical properties of European beaver (Castor fiber L.) meat. Meat Science [online]. 123, 8-12. ISSN 0309-1740. Dostupné z: doi:10.1016/j.meatsci.2016.08.008
Přejít k původnímu zdroji... - Keratimanoch, S., Takahashi, K., Kuda, T., Okazaki, E., Geng, J.-T., Osako, K. (2022). Effects of tyndallization temperature on the sterility and quality of kamaboko. Food Chemistry [online]. 366, 130692. ISSN 0308-8146. Dostupné z: doi:10.1016/j.foodchem.2021.130692
Přejít k původnímu zdroji... - Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu
- Qu, B., Xiao, Z., Upadhyay, A., Luo, Y. (2024): Perspectives on sustainable food production system: Characteristics and green technologies. Journal of Agriculture and Food Research [online]. 100988. ISSN 2666-1543. Dostupné z: doi:10.1016/j.jafr.2024.100988
Přejít k původnímu zdroji... - Ranucci, D., Roila, R., Miraglia, D., Arcangeli, Ch., Vercillo, F., Bellucci, S., Branciari, R. (2019): Microbial, chemical-physical, rheological and organoleptic characterisation of roe deer (Capreolus capreolus) salami. Italian Journal of Food Safety [online]. 8(3) [vid. 2023-08-31]. ISSN 2239-7132. Dostupné z: doi:10.4081/ijfs.2019.8195
Přejít k původnímu zdroji... - Wróbel, M. (2020): Population of Eurasian beaver (Castor fiber) in Europe. Global Ecology and Conservation [online]. 23, e01046. ISSN 2351-9894. Dostupné z: doi:10.1016/j.gecco.2020.e01046
Přejít k původnímu zdroji... - Żochowska-Kujawska, J. et al. (2016): Compositional characteristics and nutritional quality of European beaver (Castor fiber L.) meat and its utility for sausage production. Czech Journal of Food Sciences [Online], 34: 87-92. Dostupné z: https://doi.org/10.17221/350/2015-CJFS
Přejít k původnímu zdroji...

