
DOI: 10.11118/978-80-7701-010-8-0077
VÝZNAM HODNOTOVÉHO ŘETĚZCE PRODUKCE ZVĚŘINY PRO LESNÍ HOSPODÁŘSTVÍ: POZNATKY Z ČESKÉ REPUBLIKY A SLOVENSKA
- Martin Němec1, Marcel Riedl1, Vilém Jarský1
- 1 Katedra lesnické a dřevařské ekonomiky, Fakulta lesnická a dřevařská, Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha, Česká republika
Cílem této studie je analyzovat význam hodnotového řetězce produkce zvěřiny pro lesní hospodářství na příkladu České republiky a Slovenska. Zvěřina, jako významný přírodní zdroj, hraje klíčovou roli při ochraně a správě lesních ekosystémů, přičemž každá fáze produkce zvěřiny (primární produkce, zpracování, distribuce) přispívá k přidané hodnotě finálního produktu. Studie zkoumá rozdíly mezi těmito dvěma zeměmi, z hlediska loveckých aktivit, hustoty zvěře a ekonomických faktorů ovlivňujících produkci zvěřiny. Výsledky ukazují na příležitosti pro zvýšení ekonomického přínosu i zlepšení environmentálního managementu lesů prostřednictvím efektivnějšího využívání zdrojů zvěře.
Klíčová slova: produkce zvěřiny, hodnotový řetězec zvěřiny, poškození obnovy lesa, škody zvěří
stránky: 77-84, online: 2024
Reference
- ASA, Cheryl. 2024. Foreword to the special issue on 'fertility control for wildlife in the 21st century'. Wildlife Research, 51(1). https://doi.org/10.1071/wr23142
Přejít k původnímu zdroji...
- CSO (CZECH STATISTICAL OFFICE). (2023). Myslivost | Statistika. https://csu.gov.cz/myslivost?pocet=10⋆t=0&podskupiny=102&razeni=-datumVydani
- CZARNIECKA-SKUBINA, Ewa; STASIAK, Dariusz M.; LATOCH, Agnieszka; OWCZAREK, Tomasz; HAMULKA, Jadwiga. 2022. Consumers' Perception and Preference for the Consumption of Wild Game Meat among Adults in Poland. Foods, 11 (6), 830. https://doi.org/10.3390/FOODS11060830
Přejít k původnímu zdroji...
- DEMARTINI, Eugenio; VECCHIATO, Daniel; TEMPESTA, Tiziano; GAVIGLIO, Anna; VIGANÒ, Roberto. 2018. Consumer preferences for red deer meat: a discrete choice analysis considering attitudes towards wild game meat and hunting. Meat Science, 146, 168-179. https://doi.org/10.1016/J.MEATSCI.2018.07.031
Přejít k původnímu zdroji...
- GAVIGLIO, Anna; MARESCOTTI, Maria; DEMARTINI, Eugenio. 2018. The local value chain of hunted red deer meat: a scenario analysis based on a northern italian case study. Resources, 7 (2), 34. https://doi.org/10.3390/resources7020034
Přejít k původnímu zdroji...
- MARESCOTTI, Maria; DEMARTINI, Eugenio; GIBBERT, Michael; VIGANÒ, Roberto; GAVIGLIO, Anna. 2021. Disentangling individual phases in the hunted vs. farmed meat supply chain: exploring hunters' perceptions in italy. Foods, 10 (1), 174. https://doi.org/10.3390/foods10010174
Přejít k původnímu zdroji...
- NĚMEC, Martin; RIEDL, Marcel; JARSKÝ, Vilém; DUDÍK, Roman. 2023. Analysis of Consumer Attitudes as an Important Tool for the Segmentation and Development of the Game Market in the Czech Republic. Forests, 14 (3), 450. https://doi.org/10.3390/F14030450
Přejít k původnímu zdroji...
- NKOSI, Davies; BEKKER, Johan; HOFFMAN, Louwrence. 2021. Toxic metals in wild ungulates and domestic meat animals slaughtered for food purposes: a systemic review. Foods, 10 (11), 2853. https://doi.org/10.3390/foods10112853
Přejít k původnímu zdroji...
- NLC (NÁRODNÉ LESNÍCKE CENTRUM). (2023). ISLHP. Dostupné na: https://gis.nlcsk.org/islhp/statistika-polovnictvo