DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7701-010-8-0077

VÝZNAM HODNOTOVÉHO ŘETĚZCE PRODUKCE ZVĚŘINY PRO LESNÍ HOSPODÁŘSTVÍ: POZNATKY Z ČESKÉ REPUBLIKY A SLOVENSKA

Martin Němec1, Marcel Riedl1, Vilém Jarský1
1 Katedra lesnické a dřevařské ekonomiky, Fakulta lesnická a dřevařská, Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha, Česká republika

Cílem této studie je analyzovat význam hodnotového řetězce produkce zvěřiny pro lesní hospodářství na příkladu České republiky a Slovenska. Zvěřina, jako významný přírodní zdroj, hraje klíčovou roli při ochraně a správě lesních ekosystémů, přičemž každá fáze produkce zvěřiny (primární produkce, zpracování, distribuce) přispívá k přidané hodnotě finálního produktu. Studie zkoumá rozdíly mezi těmito dvěma zeměmi, z hlediska loveckých aktivit, hustoty zvěře a ekonomických faktorů ovlivňujících produkci zvěřiny. Výsledky ukazují na příležitosti pro zvýšení ekonomického přínosu i zlepšení environmentálního managementu lesů prostřednictvím efektivnějšího využívání zdrojů zvěře.

Klíčová slova: produkce zvěřiny, hodnotový řetězec zvěřiny, poškození obnovy lesa, škody zvěří

stránky: 77-84, online: 2024



Reference

  1. ASA, Cheryl. 2024. Foreword to the special issue on 'fertility control for wildlife in the 21st century'. Wildlife Research, 51(1). https://doi.org/10.1071/wr23142 Přejít k původnímu zdroji...
  2. CSO (CZECH STATISTICAL OFFICE). (2023). Myslivost | Statistika. https://csu.gov.cz/myslivost?pocet=10⋆t=0&podskupiny=102&razeni=-datumVydani
  3. CZARNIECKA-SKUBINA, Ewa; STASIAK, Dariusz M.; LATOCH, Agnieszka; OWCZAREK, Tomasz; HAMULKA, Jadwiga. 2022. Consumers' Perception and Preference for the Consumption of Wild Game Meat among Adults in Poland. Foods, 11 (6), 830. https://doi.org/10.3390/FOODS11060830 Přejít k původnímu zdroji...
  4. DEMARTINI, Eugenio; VECCHIATO, Daniel; TEMPESTA, Tiziano; GAVIGLIO, Anna; VIGANÒ, Roberto. 2018. Consumer preferences for red deer meat: a discrete choice analysis considering attitudes towards wild game meat and hunting. Meat Science, 146, 168-179. https://doi.org/10.1016/J.MEATSCI.2018.07.031 Přejít k původnímu zdroji...
  5. GAVIGLIO, Anna; MARESCOTTI, Maria; DEMARTINI, Eugenio. 2018. The local value chain of hunted red deer meat: a scenario analysis based on a northern italian case study. Resources, 7 (2), 34. https://doi.org/10.3390/resources7020034 Přejít k původnímu zdroji...
  6. MARESCOTTI, Maria; DEMARTINI, Eugenio; GIBBERT, Michael; VIGANÒ, Roberto; GAVIGLIO, Anna. 2021. Disentangling individual phases in the hunted vs. farmed meat supply chain: exploring hunters' perceptions in italy. Foods, 10 (1), 174. https://doi.org/10.3390/foods10010174 Přejít k původnímu zdroji...
  7. NĚMEC, Martin; RIEDL, Marcel; JARSKÝ, Vilém; DUDÍK, Roman. 2023. Analysis of Consumer Attitudes as an Important Tool for the Segmentation and Development of the Game Market in the Czech Republic. Forests, 14 (3), 450. https://doi.org/10.3390/F14030450 Přejít k původnímu zdroji...
  8. NKOSI, Davies; BEKKER, Johan; HOFFMAN, Louwrence. 2021. Toxic metals in wild ungulates and domestic meat animals slaughtered for food purposes: a systemic review. Foods, 10 (11), 2853. https://doi.org/10.3390/foods10112853 Přejít k původnímu zdroji...
  9. NLC (NÁRODNÉ LESNÍCKE CENTRUM). (2023). ISLHP. Dostupné na: https://gis.nlcsk.org/islhp/statistika-polovnictvo