DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7701-030-6-0071

SÚ SLOVENSKÉ REŠTAURÁCIE OCHOTNÉ ZAPÁJAŤ SA DO KRÁTKYCH POTRAVINOVÝCH REŤAZCOV? / ARE SLOVAK RESTAURANTS WILLING TO JOIN SHORT FOOD SUPPLY CHAINS?

Lucia Laginová ORCID...1, Jana Jarábková ORCID...1
1 Fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Trieda Andreja Hlinku 2, 949 76 Nitra, Slovenská republika

Reštaurácie ako súčasť krátkych potravinových reťazcov predstavujú priamy odbyt lokálne produkovaných potravín. V porovnaní s individuálnou spotrebou domácností prinášajú viaceré výhody pre farmárov, predovšetkým vyššiu spotrebu objemu produktov. Cieľom príspevku je na základe hypotetického rozhodnutia reštaurácií otestovať ich preferencie zapojenia sa do krátkych potravinových reťazcov, organizačného modelu a formy distribúcie lokálnych potravín, typu vzdialenosti a ceny vybraných druhov komodít. Do prieskumu je zahrnutých celkom 158 reštaurácií, z ktorých 44% je zapojených do KPR. Výsledky prieskumu pomôžu detailnejšie odhaliť rozhodovacie procesy reštaurácií pri voľbe organizačného modelu KPR a formulovať opatrenia pre zvýšenie ochoty ich zapojenia.

Klíčová slova: krátke potravinové reťazce, reštaurácie, organizačné modely

stránky: 71-81, Publikováno: 2025, online: 2025



Reference

  1. BERG, N., PRESTON, K. L. 2017. Willingness to pay for local food? Consumer preferences and shopping behaviour at Otago Farmers Market. Transportation Research Part A: Policy and Practice. 103, 343-361. Přejít k původnímu zdroji...
  2. DUNNE, J. B., CHAMBERS, J. K., GIOMBOLINI, K., SCHLEGEL, S. 2011. What does 'local' mean in the grocery store? Multiplicity in food retailer's perspectives on sourcing and marketing local foods. Renewable Agriculture and Food Systems. 26(1), 46-59. Přejít k původnímu zdroji...
  3. ENTHOVEN, L., VAN DEN BROECK, G. 2021. Local food systems: Reviewing two decades of research. Agricultural Systems. 193, 103226. Přejít k původnímu zdroji...
  4. EUROPEAN PARLIAMENTARY RESEARCH SERVICE. 2016. European Commission's 2016 Work Programme. European Parliament [cit. 2024-10-15]. https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2016/573927/EPRS_BRI(2016)573927_EN.pdf
  5. EUROPEAN UNION. 2013. EU Regulation No 1305/2013 of the European Parliament and of the Council. Maastricht: Netherlands European Union.
  6. FELDMANN, C., HAMM, U. 2015. Consumers' perceptions and preferences for local food: A review. Food Quality and Preference. 40(A), 152-164. Přejít k původnímu zdroji...
  7. HYLAND, J. J., MACKEN-WALSH, Á. 2022. Multi-Actor Social Networks: A Social Practice Approach to Understanding Food Hubs. Sustainability. 14(3), 1894. Přejít k původnímu zdroji...
  8. JOINT RESEARCH CENTRE. 2013. Annual Activity Report - Joint Research Centre (JRC). European Commission [cit. 2024-10-15]. https://commission.europa.eu/document/download/f097e1d5-82ad-4023-aad7-e98e03df2a3b_en?filename=activity-report-2013-dg-jrc_april2014_en.pdf
  9. KINNEAR, E. 1997. Is there any magic in cross-docking? Supply Chain Management: An International Journal. 2(2), 49-52. Přejít k původnímu zdroji...
  10. KISS, K., RUSZKAI, C., SZŰCS, A., KONCZ, G. 2020. Examining the Role of Local Products in Rural Development in the Light of Consumer Preferences-Results of a Consumer Survey from Hungary. Sustainability. 12(13), 5473. Přejít k původnímu zdroji...
  11. LAGINOVÁ, L., HRIVNAK, M., JARÁBKOVÁ, J. 2023. Organizational Models of Alternative Food Networks within the Rural-Urban Interface. Administrative Sciences. 13(9), 193. Přejít k původnímu zdroji...
  12. MULLIGAN, C., BERTI, G. 2016. Competitiveness of Small Farms and Innovative Food Supply Chains: The Role of Food Hubs in Creating Sustainable Regional and Local Food Systems. Sustainability. 8(7), 616. Přejít k původnímu zdroji...
  13. PACIAROTTI, C., MAZZUTO, G., TORREGIANI, F., FIKAR, C. 2022. Locally produced food for restaurants: a theoretical approach for the supply chain network design. International Journal of Retail and Distribution Management. 50(13), 164-183. Přejít k původnímu zdroji...
  14. PARSA, H. G., VAN DER REST, J.-P. I., SMITH, S. R., PARSA, R. A., BUJISIC, M. 2015. Why Restaurants Fail? Part IV: The Relationship between Restaurant Failures and Demographic Factors. Cornell Hospitality Quarterly. 56(1), 80-90. Přejít k původnímu zdroji...
  15. PUGAS, A., ROVER, O., MARTINELLI, S., TEODOLINO, F. 2023. A trajectory of social innovations for the direct purchase of organic food by food services: a case study in Florianópolis, Brazil. Frontiers in Sustainable Food Systems. 7, 1102891. Přejít k původnímu zdroji...
  16. ROY, H., BALLANTINE, P. W. 2020. Preferences and attitudes toward locally produced food sourcing in wholesale distributors: Restaurant and chef perspectives. Journal of Hospitality and Tourism Management. 45, 544-558. Přejít k původnímu zdroji...
  17. ROY, S. K., BALAJI, M. S., SADEQUE, S., NGUYEN, B., MELEWAR, T. C. 2017. Constituents and consequences of smart customer experience in retailing. Technological Forecasting and Social Change. 124, 257-270. Přejít k původnímu zdroji...
  18. TODOROVIC, V., MASLARIC, M., BOJIC, S., JOKIC, M., MIRCETIC, D., NIKOLICIC, S. 2018. Solutions for More Sustainable Distribution in the Short Food Supply Chains. Sustainability. 10(10), 3481. Přejít k původnímu zdroji...
  19. YANG, Y., ROEHL, W. S., HUANG, J.-H. 2017. Understanding and projecting the restaurantscape: The influence of neighborhood sociodemographic characteristics on restaurant location. International Journal of Hospitality Management. 67, 33-45. Přejít k původnímu zdroji...