DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

ISBN online: 978-80-7701-038-2 | DOI: 10.11118/978-80-7701-038-2

Jak šetřit jídlem v domácnostech

Doporučení pro spotřebitele a veřejnou správu

Lucie Veselá, Irena Baláková, Andrea Králiková, Lea Kubíčková, Anna Strejcová, Denisa Rybářová, Kateřina Rohanová, Jiří Remr, Michaela Číhalíková Straková, David Hrabina

Jak šetřit jídlem v domácnostech vychází z výzkumu projektu Prague Food Waste, který v letech 2023–2025 mapoval míru a strukturu potravinového odpadu v pražských domácnostech. Na základě kvantitativních a kvalitativních dat (dotazníky, hloubkové rozhovory, rozbory SKO) příručka identifikuje hlavní příčiny plýtvání potravinami a klíčové faktory ovlivňující spotřebitelské chování. Důraz je kladen na rozdíly podle typu zástavby, příjmové skupiny a sezónnosti. Manuál nabízí konkrétní doporučení pro domácnosti, veřejnou správu i retail, jak efektivně omezit potravinový odpad. Obsahuje návrh komunikační kampaně, edukační nástroje a vizuální pomůcky určené k přímému použití. Je určen pro všechny aktéry, kteří usilují o změnu spotřebitelských návyků směrem k udržitelnějšímu nakládání s potravinami.

Klíčová slova: domácnosti, plýtvání potravinami, potravinový odpad, spotřebitelské chování, výzkum, měření odpadu, motivace ke změně, veřejná správa, projekt Prague Food Waste, Praha

1. vydání, online: 2025, vydavatel: Mendelova univerzita v Brně



Reference

  1. Adaryani, R. L., Palouj, M., Gholami, H., Baghestany, A. A., Damirchi, M. J., Dadar, M., & Seifollahi, N. (2025). Predicting household food waste behavior: Bringing food literacy and purchasing power into the theory of planned behavior. Journal of Retailing and Consumer Services, 82, 104119. https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2024.104119. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Barker, H., Shaw, P. J., Richards, B., Clegg, Z., & Smith, D. (2021). What Nudge Techniques Work for Food Waste Behaviour Change at the Consumer Level? A Systematic Review. Sustainability, 13(19), Article 19. https://doi.org/10.3390/su131911099 Přejít k původnímu zdroji...
  3. Beuving, M., McNabb, W.C., Smith, N.W., 2024. Global nutrient content embedded in food losses and waste: identifying the sources and magnitude along the food supply chain. Sustain. Prod. Consum. 51, 519-531. https://doi.org/10.1016/j.spc.2024.10.005. Přejít k původnímu zdroji...
  4. ČSÚ (2024). Koho trápí příjmová chudoba? Český statistický úřad.https://statistikaamy.csu.gov.cz/koho-trapi-prijmova-chudoba?utm
  5. Eurostat. (2024). Food waste: 132 kg per inhabitant in the EU in 2022. [Online]. Dostupné z: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20240927-2
  6. FAO, 2013. Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources: Summary Report. Rome. http://www.fao.org/3/i3347e/i3347e.pdf.
  7. Goss, H. M., de Koning, J. I., Tromp, N., & Schifferstein, H. N. (2025). Let's get flexible: Exploring adaptable consumption toward reducing household food waste in the Netherlands. Sustainable Production and Consumption, 54, 274-288.https://doi.org/10.1016/j.spc.2025.01.005. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Merkelbach, I., Dewies, M., & Denktas, S. (2021). Committing to Keep Clean: Nudging Complements Standard Policy Measures to Reduce Illegal Urban Garbage Disposal in a Neighborhood With High Levels of Social Cohesion. Frontiers in Psychology, 12.https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.660410 Přejít k původnímu zdroji...
  9. Schinkel, J., 2019. Review of policy instruments and recommendations for effective food waste prevention. In: Cooper, J. (Ed.), Proceedings of the Institution of Civil Engineers-Waste and Resource Management, vol. 172. Thomas Telford Ltd, pp. 92-101, 3. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Sjölund, A., Malefors, C., Svensson, E., von Brömssen, C., & Eriksson, M. (2025). Rethinking household food waste quantification: Increasing accuracy and reducing costs through automation. Environmental technology & innovation, 37, 103993.https://doi.org/10.1016/j.eti.2024.103993. Přejít k původnímu zdroji...
  11. UNEP, 2020. Emissions gap report 2020. Nairobi.https://www.unep.org/emissions-gap-report-2020.