DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0011

VÝSKYT AFLATOXINU M1 V SYROVÉM KRAVSKÉM MLÉCE V ČESKÉ REPUBLICE / THE PRESENCE OF AFLATOXIN M1 IN RAW COW MILK IN THE CZECH REPUBLIC

Eva Baldíková1, Lucie Hasoňová1, Tereza Janů1, Simona Janoušek Honesová1, Mohammed Sulaiman Iliyasu1, Oto Hanuš2, Hana Nejeschlebová1,2, Eva Samková1
1 Katedra potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta zemědělská a technologická, Studentská 1668, 370 05 České Budějovice
2 Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Ke Dvoru 12a, 160 00 Praha


Mléko je klíčovou surovinou v lidské výživě, a proto je přítomnost jakýchkoliv kontaminujících látek vysoce nežádoucí. V této práci byla sledována přítomnost aflatoxinu M1 (AFM1) v bazénových vzorcích syrového kravského mléka pomocí semikvantitativního testu Aflasensor. Z celkového počtu 67 vyšetřených vzorků bazénového mléka u 30 % vzorků nebyla přítomnost AFM1 vůbec detekována, u 30 % vzorků byla koncentrace AFM1v rozpětí 0,031–0,049 μg/kg a u 40 % byla zjištěna koncentrace AFM1 nad 0,050 μg/kg.

Klíčová slova: dojnice; mléko; bazénové vzorky; mykotoxiny; aflatoxin M1; kontaminace

stránky: 11-16, online: 2025



Reference

  1. Battacone, G., Nudda, A., Cannas, A., Borlino, A. C., Bomboi, G., Pulina, G. (2003): Excretion of aflatoxin M1 in milk of dairy ewes treated with different doses of aflatoxin B1. Journal of Dairy Science, 86(8): 2667-2675. Dostupné z: doi:10.3168/jds.S0022-0302(03)73862-4. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Bellio, A., Bianchi, D. M., Gramaglia, M., Loria, A., Nucera, D., Gallina, S., Gili, M., Decasteli, L. (2016): Aflatoxin M1 in cow's milk: Method validation for milk sampled in Northern Italy. Toxins, 8(3):57. Dostupné z: doi:10.3390/toxins8030057. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Bennet, J. W., Klich, M. (2003): Mycotoxins. Clinical Microbiology Reviews, 16: 497-516. Dostupné z: doi:10.1128/CMR.16.3.497-516.2003. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Bilandžić, N., Božić, Đ., Đokić, M., Sedak, M., Kolanović, B. S., Varenina, I., Tanković, S., Cvetnić, Ž. (2014): Seasonal effect on aflatoxin M1 contamination in raw and UHT milk from Croatia. Food Control, 40: 260-264. Dostupné z: doi:10.1016/j.foodcont.2013.12.002. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Boudra, H., Barnouin, J., Dragacci, S., Mordavi, D. P. (2007): Aflatoxin M1 and ochratoxin A in raw bulk milk from French dairy herds. Journal of Dairy Science, 90(7): 3197-3201. Dostupné z: doi:10.3168/jds.2006-565. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Buzás, H., Szabó-Sárvári, L. C., Szabó, K., Nagy-Kovács, K., Bukovics, S., Süle, J., Szafner, G., Hucker, A., Kocsiso, R., Kovács, A. J. (2023): Aflatoxin M1 detection in raw milk and drinking milk in Hungary by ELISA - A one-year survey. Journal of Food Composition and Analysis, 121. Dostupné z: doi:10.1016/j.jfca.2023.105368. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Camaj, A., Meyer, K., Berisha B., Arbneshi, T., Haziri, A. (2018): Aflatoxin M1 contamination of raw cow's milk in five regions of Kosovo during 2016. Mycotoxin Research, 34(3): 205-209. Dostupné z: doi:10.1007/s12550-018-0315-4. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Chhaya, R. S., Membré, J. M., Nag, R., Cummins, E. (2023): Farm-to-fork risk assessment of aflatoxin M1 in milk under climate change scenarios - A comparative study of France and Ireland. Food Control, 149: 109713. Dostupné z: doi:10.1016/j.foodcont.2023.109713. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Eurostat (2025): Milk and milk product statistics [Online]. [cit. 2025/1/30]. Dostupné z: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Milk_and_milk_product_statistics.
  10. Fink-Gremmels, J. (2008): Mycotoxins in cattle feeds and carry-over to dairy milk: A review. Food Additives and Contaminants Part A-Chemistry Analysis Control Exposure and Risk Assessment, 25(2): 172-180. Dostupné z: doi:10.1080/02652030701823142. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Hasoňová, L., Samková, E., Baldíková, E., Reindl, K., Nejeschlebová, H., Janoušek Honesová, S., Hanuš, O. (2025). Occurrence and seasonal variation of aflatoxin M1 in raw cow milk in the Czech Republic, Central Europe. Food Control, 170: 111028. Dostupné z: doi:10.1016/j.foodcont.2024.111028. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Hriciková, S., Kožárová, I., McGoldrick, D., McCaul, O. (2023): Detection of antibiotic residues and mycotoxins in milk using competitive immunochromatographic tests. Folia Veterinaria, 67(1): 35-44. Dostupné z: doi:10.2478/fv-2023-0004. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Kadan, G., Aral, N. (2021): Effects of mycotoxins on child development. Current Molecular Pharmacology, 14(5): 770-781. Dostupné z: doi:10.2174/1874467213999201214225531. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Kopáček, J. (2024). Současný stav světového, evropského a českého mlékárenství a jeho perspektiva. Den s mlékem na Mendelu. Brno, 7. 3. 2024.
  15. Köppen, R., Koch, M., Siegel, D., Merkel, S., Maul, R., Nehls, I. (2010): Determination of mycotoxins in foods: Current state of analytical methods and limitations. Applied Microbiology and Biotechnology, 86(6), 1595-1612. Dostupné z: doi:10.1007/s00253-010-2535-1. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Kos, J., Lević, J., Đuragić, O., Kokić, B., Miladinović, I. (2014): Occurrence and estimation of aflatoxin M1 exposure in milk in Serbia. Food Control, 38: 41-46. Dostupné z: doi: 10.1016/j.foodcont.2013.09.060. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Patyal, A., Gill, J. P. S., Bedi, J. S., Aulakh, R. S. (2020): Occurrence of Aflatoxin M1 in raw, pasteurized and UHT milk from Punjab, India. Current Science, 118(1): 79-86. Dostupné z: doi:10.18520/cs/v118/i1/79-86. Přejít k původnímu zdroji...
  18. SVS (2019): Státní veterinární správa ČR: Kontaminace potravinového řetězce cizorodými látkami: Situace v roce 2018. Informační bulletin č. 1/2019 [cit. 2024/12/07]. Dostupné z: https://www.svscr.cz/wp-content/files/ib_01_2019_CZ.pdf.
  19. Tita, P., Ketney, O., Tita, M. A., Tifrea, A. M. (2011): Assessment of aflatoxin M1 in raw milk in the Maramures province of Romania. The General Association of the Engineers in Romania [Online], 1296 [cit. 2024/12/06]. Dostupné z: https://www.agir.ro/buletine/1296.pdf.
  20. Tomašević, I., Petrović, J., Jovetić, M., Raičević, S., Milojević, M., Miočinović, J. (2015): Two year survey on the occurrence and seasonal variation of aflatoxin M1 in milk and milk products in Serbia. Food Control, 56: 64-70. Dostupné z: doi:10.1016/j.foodcont.2015.03.017. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Zentai, A., Józwiak, A., Süth, M., Farkas, Z. (2023): Carry-over of aflatoxin B1 from feed to cow milk: A review. Toxins, 15(3). Dostupné z: doi:10.3390/toxins15030195. Přejít k původnímu zdroji...