DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0055

VÝVOJ V OBLASTI NAHRAZOVÁNÍ ŽIVOČIŠNÝCH BÍLKOVIN JINÝMI ZDROJI / TRENDS IN REPLACING ANIMAL PROTEIN WITH OTHER SOURCES

Šárka Horáčková1
1 Ústav mléka, tuků a kosmetiky, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha, Technická 3, 166 28 Praha 6 – Dejvice


V rámci programu Evropské proteinové strategie jsou uváděny jako náhradní zdroje bílkovin živočišného původu bílkoviny rostlinné, bílkoviny z řas a mikrořas, jedlý hmyz, produkty získané z tkáňových kultur či proteiny produkované mikroorganismy. V prezentaci budou shrnuty údaje o vývoji náhrad mléčných výrobků výrobky na rostlinné bázi a informace o tzv. hybridních výrobcích. Pozornost bude věnována poznatkům a vývoji v oblasti tzv. cílených fermentací za použití geneticky upravených mikroorganismů pro získání mléčných, masných či vaječných bílkovin včetně informací o současném stavu jejich výroby a použití pro potravinářský průmysl.

Klíčová slova: mléčné výrobky, rostlinné bílkoviny, GMO

stránky: 55-55, online: 2025