DOI - Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Identifikátory DOI

DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0095

POČET SOMATICKÝCH BUNĚK V MLÉCE MALÝCH PŘEŽVÝKAVCŮ / SOMATIC CELL COUNT IN MILK OF SMALL RUMINANTS

Marcela Klimešová1, Oto Hanuš1, Hana Nejeschlebová1
1 Výzkumný ústav mlékárenský, Ke Dvoru 12a, Praha

Předložená studie nabízí technicko-organizační doporučení, opatření a postupy v hodnocení kvality syrového mléka (počet somatických buněk) malých přežvýkavců pro interní účely farem chovu malých přežvýkavců pro podporu zdraví a užitkovosti zvířat, zdraví spotřebitelů a pro narovnání jejich vztahů ve smyslu nastavení parametrů při možném proplácení syrového mléka.

Klíčová slova: mléko, malí přežvýkavci, počet somatických buněk

stránky: 95-98, online: 2025



Reference

  1. Delgado-Pertiñez, M., Alcalde, M. J., Guzmán-Guerrero, J. L., Castel, J. M., Mena, Y., Caravaca, F. (2003): Effect of hygiene-sanitary management on goat milk quality in semi-extensive systém in Spain. Small Rumin. Res., 47: 51-61. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/S0921-4488(02)00239-0 Přejít k původnímu zdroji...
  2. De Souza, G. N., Brito, J. R. F., Brito, M. A., Lange, C., De Faria, C. G., Moraes, L., Fonseca, R., De Almeida Silva, Y. (2009): Composition and bulk tank somatic cell counts of milk from dairy goat herds in Southeastern Brazil. Brazil. J. Vet. Res. Anim. Sci.. 46 (1): 19-24. Dostupné z: 03_122-07.pmd Přejít k původnímu zdroji...
  3. Gonzalo, C., Carriedo, J. A., Blanco, M. A., Beneitez, E., Juárez, M. T., De La Fuente, L. F., San Primitivo, F. (2005): Factors of variation influencing bulk tank somatic cell count in dairy sheep. J. Dairy Sci., 88: 969-974. Dostupné z: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(05)72764-8 Přejít k původnímu zdroji...
  4. Granado, R. J., Rodriguez, M. S., Arce, C., Estevez, V. R. (2014): Factors affecting somatic cell count in dairy goats: a review. Spanish J. of Agric. Res., 12 (1): 133-150. Dostupné z: https://doi.org/10.5424/sjar/2014121-3803 Přejít k původnímu zdroji...
  5. Haenlein, G. F. W. (2001): Past, present, and future perspectives of small ruminant dairy research. J. Dairy Sci., 84: 2097-2115. Dostupné z: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(01)74655-3 Přejít k původnímu zdroji...
  6. Kalantzopoulos, G., Dubeuf, J. P., Vallerand, F., Pirisi, A., Casalta, E., Lauret, A., Trujillo, T. (2004): Characteristics of sheep and goat milks: quality and hygienic factors for the sheep and goat dairy sectors. In: Int. Dairy Feder. Bull., No. 390: 17-28
  7. Kaskous, S., Farschtschi, S., Pfaffl, M. W. (2022): Physiological aspects of milk somatic cell count in small ruminants - Review. Dairy, 4: 26-42. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/dairy4010002 Přejít k původnímu zdroji...
  8. Klimešová, M., Hanuš, O., Bogdanovičová, K., Němečková, I., Nejeschlebová, L., Kopecký, J., Kalhotka, L. (2015): Hodnocení složkových, hygienických, fyzikálních a technologických ukazatelů syrového ovčího a kozího mléka a jejich srovnání s kravským mlékem. Mlék. listy, 152, ISSN 1212-950X: XVI-XIX. Dostupné z: www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-xvi-xix.pdf
  9. Klimešová, M. Hanuš, O. Tomáška, M. Hofericová, M. Vorlová, L. Chládek, G., Jedelská, R., Nejeschlebová, L., Vondrušková, E. (2017): Correlation between total count of microorganisms and somatic cells in bulk sheep milk. J. Food Nutrit. Res., 56, 4, 341-350. Dostupné z: jfnr201735.pdf
  10. Leitner, G., Silanikove, N., Merin, U. (2008): Estimate of milk and curd yield loss of sheep and goats with intrammamary infection and its relation to somatic cell count. Small Rumin. Res., 74, 1-3: 221-225. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2007.02.009 Přejít k původnímu zdroji...
  11. Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu
  12. Paape, M. J., Wiggans, G. R., Bannerman, D. D., Thomas, D. L., Sanders, A. H., Contreras, H., Moroni, P., Miller, R. H. (2007): Monitoring goat and sheep milk somatic cell counts. Small Rumin. Res., 68: 114-125. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2006.09.014 Přejít k původnímu zdroji...
  13. Pirisi, A., Lauret, A., Dubeuf, J. P. (2007): Basic and incentive payments for goat and sheep milk in relation to quality. Small Rumin. Res., 68: 167-178. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2006.09.009 Přejít k původnímu zdroji...
  14. Přidalová, H., Janštová, B., Dračková, M., Navrátilová, P., Vorlová, L. (2009): Sledování vybraných parametrů mléka bílých krátkosrstých koz ze dvou farem v České republice. Mlék. listy, 116: 23-27. Dostupné z: www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2009/116_s._23-27.pdf
  15. Silanikove, N., Leitner, G., Merin, U., Prosser, C. G. (2010): Recent advances in exploiting goat's milk: quality, safety and production aspects. Small Rumin. Res., 89 (2-3): 110-124. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2009.12.033 Přejít k původnímu zdroji...
  16. Skeie, S. B. (2014): Quality aspects of goat milk for cheese production in Norway: A review. Small Rumin. Res., 122 (1-3): 10-17. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2014.07.012 Přejít k původnímu zdroji...
  17. Směrnice Rady 91/68/EHS ze dne 28. ledna 1991 o veterinárních podmínkách obchodu s ovcemi a kozami uvnitř Společenství