DOI - Mendel University Press

DOI identifiers

DOI: 10.11118/978-80-7701-048-1-0095

POČET SOMATICKÝCH BUNĚK V MLÉCE MALÝCH PŘEŽVÝKAVCŮ / SOMATIC CELL COUNT IN MILK OF SMALL RUMINANTS

Marcela Klimešová1, Oto Hanuš1, Hana Nejeschlebová1
1 Výzkumný ústav mlékárenský, Ke Dvoru 12a, Praha

The presented study offers technical-organizational recommendations, measures and procedures in the evaluation of the quality of raw milk (somatic cell count) of small ruminants for the internal purposes of small ruminant breeding farms to support the health and performance of animals, the health of consumers and to straighten their relationships in the sense of setting parameters when possible reimbursement of raw milk.

Keywords: milk, small ruminants, somatic cell count

pages: 95-98, online: 2025



References

  1. Delgado-Pertiñez, M., Alcalde, M. J., Guzmán-Guerrero, J. L., Castel, J. M., Mena, Y., Caravaca, F. (2003): Effect of hygiene-sanitary management on goat milk quality in semi-extensive systém in Spain. Small Rumin. Res., 47: 51-61. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/S0921-4488(02)00239-0 Go to original source...
  2. De Souza, G. N., Brito, J. R. F., Brito, M. A., Lange, C., De Faria, C. G., Moraes, L., Fonseca, R., De Almeida Silva, Y. (2009): Composition and bulk tank somatic cell counts of milk from dairy goat herds in Southeastern Brazil. Brazil. J. Vet. Res. Anim. Sci.. 46 (1): 19-24. Dostupné z: 03_122-07.pmd Go to original source...
  3. Gonzalo, C., Carriedo, J. A., Blanco, M. A., Beneitez, E., Juárez, M. T., De La Fuente, L. F., San Primitivo, F. (2005): Factors of variation influencing bulk tank somatic cell count in dairy sheep. J. Dairy Sci., 88: 969-974. Dostupné z: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(05)72764-8 Go to original source...
  4. Granado, R. J., Rodriguez, M. S., Arce, C., Estevez, V. R. (2014): Factors affecting somatic cell count in dairy goats: a review. Spanish J. of Agric. Res., 12 (1): 133-150. Dostupné z: https://doi.org/10.5424/sjar/2014121-3803 Go to original source...
  5. Haenlein, G. F. W. (2001): Past, present, and future perspectives of small ruminant dairy research. J. Dairy Sci., 84: 2097-2115. Dostupné z: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(01)74655-3 Go to original source...
  6. Kalantzopoulos, G., Dubeuf, J. P., Vallerand, F., Pirisi, A., Casalta, E., Lauret, A., Trujillo, T. (2004): Characteristics of sheep and goat milks: quality and hygienic factors for the sheep and goat dairy sectors. In: Int. Dairy Feder. Bull., No. 390: 17-28
  7. Kaskous, S., Farschtschi, S., Pfaffl, M. W. (2022): Physiological aspects of milk somatic cell count in small ruminants - Review. Dairy, 4: 26-42. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/dairy4010002 Go to original source...
  8. Klimešová, M., Hanuš, O., Bogdanovičová, K., Němečková, I., Nejeschlebová, L., Kopecký, J., Kalhotka, L. (2015): Hodnocení složkových, hygienických, fyzikálních a technologických ukazatelů syrového ovčího a kozího mléka a jejich srovnání s kravským mlékem. Mlék. listy, 152, ISSN 1212-950X: XVI-XIX. Dostupné z: www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-xvi-xix.pdf
  9. Klimešová, M. Hanuš, O. Tomáška, M. Hofericová, M. Vorlová, L. Chládek, G., Jedelská, R., Nejeschlebová, L., Vondrušková, E. (2017): Correlation between total count of microorganisms and somatic cells in bulk sheep milk. J. Food Nutrit. Res., 56, 4, 341-350. Dostupné z: jfnr201735.pdf
  10. Leitner, G., Silanikove, N., Merin, U. (2008): Estimate of milk and curd yield loss of sheep and goats with intrammamary infection and its relation to somatic cell count. Small Rumin. Res., 74, 1-3: 221-225. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2007.02.009 Go to original source...
  11. Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu
  12. Paape, M. J., Wiggans, G. R., Bannerman, D. D., Thomas, D. L., Sanders, A. H., Contreras, H., Moroni, P., Miller, R. H. (2007): Monitoring goat and sheep milk somatic cell counts. Small Rumin. Res., 68: 114-125. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2006.09.014 Go to original source...
  13. Pirisi, A., Lauret, A., Dubeuf, J. P. (2007): Basic and incentive payments for goat and sheep milk in relation to quality. Small Rumin. Res., 68: 167-178. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2006.09.009 Go to original source...
  14. Přidalová, H., Janštová, B., Dračková, M., Navrátilová, P., Vorlová, L. (2009): Sledování vybraných parametrů mléka bílých krátkosrstých koz ze dvou farem v České republice. Mlék. listy, 116: 23-27. Dostupné z: www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2009/116_s._23-27.pdf
  15. Silanikove, N., Leitner, G., Merin, U., Prosser, C. G. (2010): Recent advances in exploiting goat's milk: quality, safety and production aspects. Small Rumin. Res., 89 (2-3): 110-124. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2009.12.033 Go to original source...
  16. Skeie, S. B. (2014): Quality aspects of goat milk for cheese production in Norway: A review. Small Rumin. Res., 122 (1-3): 10-17. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2014.07.012 Go to original source...
  17. Směrnice Rady 91/68/EHS ze dne 28. ledna 1991 o veterinárních podmínkách obchodu s ovcemi a kozami uvnitř Společenství